Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlanan muhatap kişi kim ise onun dava açması gerekmektedir. Başka bir ifade ile atanamayan ya da ataması iptal edilen kişinin davayı açması gerekmektedir. Ataması yapılmayan kişinin eşi, anne-babası veya diğer yakınları bu davanın davacısı olamaz.
Güvenlik soruşturması olumsuz çıkması halinde açılacak dava iptal davasıdır. Bu dava, tebliğ ya da ilandan itibaren 60 gün içinde idare mahkemesine açılmalıdır. Süresi içinde dava açılmaması halinde dava açma hakkı sona ermektedir.
Bir defa güvenlik soruşturmanız olumsuz olduğu takdirde ileride başvuracağınız tüm kurumlarda güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmanız olumsuz gelecek, memur olmanız engellenecektir.
Buna göre memur veya kamu görevlisi olacak kişilerin atamaya ilişkin şartlara ek olarak arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması formunda çıkan sonucunun da olumsuz olmaması gerekmektedir.
Kişi hakkında yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması herhangi bir nedenle olumsuz sonuçlanmış ise idarece tesis edilen bu işlemin iptali istemi ile işlemin kişiye tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde idari dava açılmalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Güvenlik soruşturması sonucu ilgili kurumun ilgili birimi telefonla aranarak ya da bizzat yüz yüze ziyaret edilerek öğrenilebilir. Ancak bu sonucu sadece ama sadece güvenlik soruşturması bittiğinde öğrenebilirsiniz. Yani tahkikat halen yürürken bunu öğrenmeniz mümkün değil.
Güvenlik soruşturması devlet kurumlarında memur olmak isteyenlerle kamuda çalışmak isteyenler hakkında yapılan araştırma sonuçlarını ihtiva eder. Bu kapsamda da kişinin adli sicil kaydı, hakkındaki mahkeme kararları, memurluktan çıkarılma cezası alıp almadığı gibi bilgiler incelenir.
Güvenlik soruşturmasında ise “genel kural” ailenin etkisinin olmayacağı yönündedir. Uygulamada arşiv araştırmasında; aile bireylerinizin sabıkası, yargılaması, işlediği suçlar ya da haklarındaki istihbari bilgiler en ufak engel teşkil etmiyor.
Arşiv araştırması sürecinde bireyin internet geçmişine bakıldığı düşünülebiliyor. Ancak arşiv araştırmasında kişinin internet geçmişine bakılmaz. Bireyin internet geçmişinden ziyade sosyal medya hesaplarına bakılıyor.
Sosyal medya paylaşımları arşiv araştırmanızı olumsuz etkilemez.
Eğer bir kurum böyle bir şey yaparsa , dava açmanız halinde yürütmeyi durdurma kararı alabilmeniz çok yüksek. Eğer ki davayı kazanır iseniz yani yürütme durdurma ya da iptal kararı alırsanız, tekrardan güvenlik soruşturması yapılabilir.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yönetmeliği, gerekli görülen durumlarda güvenlik soruşturmasının tekrar yapılabileceğinden bahsediyor. Kaç kere yapılabileceği ile ilgili bir üst sınır yoktur. Gerekli görüldükçe tekrar tekrar yapılabilir.
Mevzu bahis güvenlik soruşturması olduğunda üzülerek ifade etmeliyim ki son 100 yıllık kayıtlara bakabilme hak ve yetkileri kanundan dolayı söz konusu.
Güvenlik soruşturması olumsuz gelen öğretmen tebliğden itibaren 60 gün içinde idare mahkemesine dava açmalıdır. Bu davanın adı iptal davasıdır. Bu davayı yürütmeyi durdurma talepli olarak açmak hızlı sonuç almak bakımından önemlidir.
Bu sorunun cevabı rahatlıkla evet olarak verilebilir. Tutulan bu kayıtların amacı güvenlik soruşturması olmamakla birlikte, sorgulandığında direkt olarak ulaşılabilir bir veri olduğundan güvenlik soruşturmasında araştırılır. Güvenlik soruşturmasında ahlaki durum altında otel kayıtları da incelenmektedir.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması niteliği itibariyle öncelikli olarak kişinin herhangi bir adli tahkikat geçirmiyor olması ve adli sicilinin temiz olup olmadığının tespitine ilişkindir. Dolayısıyla telefonlarınızın dinleniyor olması için hakkınızda bir tahkikat yürütülüyor olması gerekir.
Whatsapp Yazışmaları ve Güvenlik Soruşturması
Bundan ötürü WhatsApp yazışmaları; “Cumhuriyet Savcılıkları ve MİT, Emniyet İstihbarat gibi kolluk ve istihbarat üniteleri” tarafından takip edilemez. WhatsApp ve Güvenlik Soruşturması ve Arşiv araştırması konusu ile ilgili endişeniz olmasın.
Kuralla güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kapsamında kamu mercileri tarafından özel yaşamı ile ilgili sorular sorulması da dahil olmak üzere bir bireyin özel hayatı, iş ve sosyal yaşamıyla ilgili bilgilerinin alınması, kaydedilmesi ve kullanılması özel hayata saygı hakkına sınırlama niteliğindedir.
Bu araştırma kişinin kamu hizmeti yapabilmesi için güvenilir olup olmadığının tespiti için yapılır. Bu araştırmanın amacı kamu görevine alınacak kişinin Anayasa'ya, kanunlara ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne bağlı şekilde görevini ifa edecek nitelikte olup olmadığını belirlemektir.
MADDE 10- (1) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması; a) Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, b) Emniyet Genel Müdürlüğü, c) Mahalli mülki idare amirlikleri, tarafından yapılır.
1) zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya fuhuş suçlarından mahkûm olmamak.
Otel kayıtları Emniyet Genel Müdürlüğü nezdinde kayıt altına alınmaktadır. Devlet memurluğuna girişte doktor, öğretmen, astsubay, subay, hemşire, polis, jandarma, uzman erbaş, imam, mühendis gibi tüm meslek mensupları son aşama olarak güvenlik soruşturmasından da olumlu bir değerlendirmeye tabi tutulmak zorundadırlar.
Devam eden ceza davası memuriyete engel değildir; ancak yargılama sonucu kasten işlenen suçtan dolayı 1 yıl ve daha fazla ceza alan kişinin memuriyetle ilişiği kesilir.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunuzu öğrenmek için çalışmak istediğiniz kurumun en merkezi organına dilekçe göndermeniz gerekir. Çünkü güvenlik soruşturmaları kurumların özel değerlendirme komisyonlarında yapılır. Bu komisyonlar ise kurumun en yetkililerinin yer aldığı özel bir komisyondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri