Ekspertiz raporu, kişilerin veya kurumların talepleri doğrultusunda ev veya araba gibi malların eksperler tarafından incelenmesi ve analiz edilmesi sonucu hasar kayıtlarının yer aldığı, değerlendirmenin yapıldığı rapordur.
2. elde ekspertiz işleminde, araç sahibi ya da alıcının göremeyeceği birçok hasar kolayca tespit edilebilir. Araç ile ilgili tüm bilgiler hem yazılı hem de sunum şeklinde taraflara verilir. Rapor, hem alıcının mağduriyete uğramaması hem de satıcının işlem sonrasında oluşabilen problemler karşısında korunmasını amaçlar.
Hazırlanacak ekspertiz raporunda aracın özellikleri, arıza-hasar durumu ve km bilgilerine yer veriliyor. Boya, kaza, göçük, dolu hasarı şanzıman, motor, fren sistemi vb gibi parçaların durumu raporda yer almakta.
Kaza Eksper Raporu Kaç Günde Çıkar? Kaza eksper raporu, genellikle kaza anından itibaren 5-7 iş günü içerisinde hazırlanır.
İlgili 42 soru bulundu
Bu uzman kişiler otomobil, konut gibi çeşitli sektörlerde malların değerini belirler, hasar tespiti yapar ve ekspertiz raporlarını tutar. Herhangi bir olay, kaza, aksilik veya zamanla yıpranma sonucu ortaya çıkan hasarların raporlanması da alım-satım sırasında malın değerinin en doğru şekilde belirlenmesini sağlar.
Trafik kazası sonrası hangi araca işlem yapıldıysa hasar o aracın şase numarasına işlenir. Örneğin, kaza yaptığını ve kazada suçlu tarafın sen olduğunu varsayalım, senin aracın için 10 bin TL karşı tarafın aracı ise 15 bin TL hasar çıkmış olsun. Bu durumunda senin adına TRAMER'e işlenen hasar kaydı 25 bin TL değildir.
Kazalı Araç Ekspertiz hasarlı ya da ağır hasarlı olarak nitelendiren ekspertiz servisidir. Herhangi kaza durumunda hasar kaydı hesaplanmaktadır. Belirli yüzde oranları ile hasar oranı tespit edilmektedir. Hesaplanma sonucu %70 oranında hasar kaydı tespit edilmiş ise ağır hasar kaydı olmaktadır.
Belirtmemiz gerekir ki araçta ekspertiz raporunda yer almayan bir ayıp ortaya çıkarsa satıcı ve. ekspertiz bundan müteselsil sorumlu olur. Bunun anlamı şudur, alıcı ekspertiz raporunu hatalı veya yanlış düzenleyen ekspere veya satıcıya başvurabilir yahut her ikisine birden başvurabilir.
(2) Sigortalı veya sigorta ettiren ya da sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişi tarafından atanan eksper tarafından yapılan tespitlere, 3 iş günü içinde sigorta şirketi tarafından itiraz edilebilir.
Gayrimenkulün bulunduğu alandaki itibarı ve ulaşım olanakları gibi etkenler de kredi ekspertiz raporunda yer bulur. Kredi ekspertiz raporunda tüm bu detayların yanı sıra adres, konum, malik bilgileri ve tapu detayları da bulunur. Satın alınacak evin kat irtifakı veya kat mülkiyeti tapusu olması beklenir.
Araç hakkında detaylı bilgi sahibi olmayı sağlayan bu rapor, özellikle güvenilir bir şekilde ikinci el araç almayı sağlar. Aracın gözle görülmeyen hasarlarını ortaya çıkaran ve mevcut sorunlarını öğrenmeyi sağlayan bir rapordur.
Yanlış bir ekspertiz raporu verilmişse o bedeli ekspertiz firmasından tahsil edebiliriz. Bunun da yöntemi 10 bin 390 liralık alacağa kadar Tüketici Hakem Heyetine başvurmak, üzerinde de Tüketici Mahkemelerine başvurmaktır.
Tutar yazmıyorsa sizin sigortanız karşı tarafın masrafını ödemiş demektir. Yani sizin aracınız için bir durum yok.
TRAMER sorgusunu SMS ile yapmak için aracın öğrenmek istenilen detayının ve plakasının 5664'e kısa mesaj olarak yollanması gerekir. Sigorta Birliği ve Gözetim Merkezi tarafından kurulan 5664 SMS hattına yollanan mesajlar, tüm operatörler tarafından aynı şekilde fiyatlandırılır.
İkinci el araç alıp satarken en önemli konulardan biri hasar kaydı olmaya başladı. Çünkü aracın hasar kaydı aracın değerini belirleyen durumlardan biridir. Hasar kaydı silme büyük bir sorun olarak görülse de, gerekçeli bir itiraz ile araç üzerindeki hasar kaydı silinebilir.
Eksperler tarafından düzenlenen raporlar delil niteliğindedir.” hükmünü havidir. Ekspertiz raporlarının delil niteliğinin olduğu hususu yüksek mahkeme kararlarında yerleşik olarak içtihat edilmiştir.
İkinci el araç satış sürecinde, alıcı ve satıcı tarafların mağduriyetini önlemek için birtakım düzenlemeler yapıldı. Bu düzenleme çerçevesinde 8 yaşını geçmemiş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için ekspertiz raporu zorunlu hale getirildi.
Araçtaki Ayıbın Çok Sonra Fark Edilmesi
-Satıcıya derhal başvurulmalıdır. -Eğer satıcının kötüniyetle gizlediği ve ağır ihmalinin bulunduğu bir ayıp söz konusu ise gene derhal başvurulmalıdır. -Eğer satıcının kötüniyetle gizlediği bir durum yoksa ağır ihmali olmayan bir durum söz konusu ise artık satıcıya başvurulamaz.
Değişen parçanın olmaması, aracın hasar kaydı olmadığını göstermez. Örneğin, bir aracın herhangi bir bölgesi arızalanmış, ardından değiştirilmek yerine tamir ettirilmişse bu durumda bu araç değişensiz ağır hasarlı araç olarak kayıtlara geçer.
Araç sahiplerinin en çok sorguladığı bedelsiz ağır hasar kaydı ne demek sorusu kafa karıştıran bir durumdur. İki araç kaza yaptığı zaman kusurlu olan aracın sigortası diğer kazazedenin masraflarını da öder. Bu durum bedelsiz ağır hasar olarak kayıtlara yansır.
Rakamsız Ağır Hasar Kaydı Nedir? Ağır kazalar sonrası araçlarda eksper raporu sırasında bedelsiz veya rakamsız ağır hasar kaydı oluşturulabilir. Bu durumda sigorta firması ile araç sahibi anlaşma sağlamıştır ve bu nedenle kasko değeri araç sahibine ödenmiştir.
Hasar Kaydı ile Tramer Kaydı Arasındaki Farklar
Hasar kaydı, aracın geçirdiği kazalar sonucunda meydana gelen tüm hasarlara ulaşmayı sağlıyor. Tramer kaydı üzerinden aracın kusur oranı ve sigorta işlem bilgisi gibi çok daha geniş kapsamlı belgelere ulaşılabiliyor.
Gerekli tamir işlemlerinin yapılmasının ardından ağır hasar kayıtlı araçlar yeniden trafiğe çıkabilmektedirler. Ağır hasar kaydı sorgulama işlemleri e - devlet sistemi üzerinden, TRAMER sistemi üzerinden veya SMS ile yapılabilmektedir.
TÜSED Başkanı Ahmet Nedim Erdem, "Karşı tarafın hasarı TRAMER'e yansıtılmış, sigorta şişirmesi hasar kaydı mevcut, hasar kaydı var ancak tutar yok gibi söylemlerin hiçbiri gerçekliği yansıtmamaktadır." açıklamasını yaptı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri