Hukuk Dairesi'nin kararlarında da geçici iş göremezlik ödeneklerinin KTK m.98 hükmünde belirtilen sağlık hizmet bedelleri olarak SGK'nın sorumluluğunda olmadığı ve ilgili zararlardan sigorta şirketlerinin sorumlu olduğu belirtilmiştir.
Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları A.5. maddesinin (b) bendinde geçici iş göremezlik döneminde ortaya çıkan, çalışma gücünün tamamen veya kısmen azalmasına bağlı giderler sağlık gideri teminatı kapsamında düzenlenmiştir.
b) Sürekli iş göremezlik (maluliyet) tazminatı:
Trafik kazası neticesinde yaralanan kişide kalıcı bir sakatlık, organ kaybı, kısmi veya tamamen felç olma durumu veyahut ta meslekte belli oranda kazanma gücünü kaybetme durumu olması nedeniyle talep edilebilecek tazminattır.
Gelir ya da kâr kaybı, iş durması ve kira mahrumiyeti gibi kazaya karışan araca bağlı dolaylı olarak gelen zararlar nedeniyle istenecek tazminat talepleri trafik sigortası tarafından karşılanmaz.
Örneğin kaza sonrasında maluliyete uğrayan kişinin malullük oranı % 50 olsun. Maluliyete uğrayan kişinin kazadaki kusur oranının % 20, yaşının 30 ve maaşının da 10 bin TL olduğunu düşünelim. Tazminat hesaplamasında 10 bin TL maaştan kusur oranı düşülmelidir. Çıkan miktar da maluliyet oranı ile çarpılmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
İş göremezlik ödemesi sigortalı olarak çalışan kişilerin hastalık, meslek hastalığı, iş kazası ve analık durumlarında gelir kaybı yaşamamaları için getirilmiş bir sistemdir. Sigortalı çalışanın işe devamını geçici olarak engelleyen bu durumların mevcut olduğu hallerde maaş ödemesi işveren yerine SGK tarafından yapılır.
Hastalık halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, - Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, - Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir.
Trafik sigortası çerçevesinde genellikle zarar gören kişinin hastane masrafları, sürekli sakatlık durumunda sakatlık tazminatı, kaza sonucu ölüm durumunda ise cenaze ve defin masrafları gibi bedeni zararlar karşılanır.
Bu gelir kaybının telafisi ise geçici iş göremezlik ödeneği ile sağlanır. Geçici iş göremezlik ödeneğine halk arasında ''rapor parası'' da denilmektedir. Nitekim bu ödenek SGK tarafından belirli hesaplamalar yapılarak vatandaşa anlaşmalı banka aracılığıyla istirahat rapor süresinin sonunda ödenir.
Yani aracınızda meydana gelen maddi hasarlarda meydana gelen hasar araç rayiç bedelinizin %2 sinden fazla olmayacaktır. Örneğin piyasa değeri 100.000,00 TL olan aracınızda 1.500,00 TL hasar meydana geldiğinde değer kaybınız bu miktardan fazla bile olsa 1.500,00 TL den fazla değer kaybı alınamayacaktır.
İşçi geçici iş göremezlik durumunda, tazminat talep etme hakkına sahip olur. Bu hakka sahip olan işçinin yerine getirmesi gereken yükümlülükler: Tazminat almak isteyen işçinin, bu tazminatı hak ettiğine dair tıbbi rapor sunması gerekir.
Geçici iş göremezlik; sigortalının iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulu raporlarında belirtilen istirahat süresince geçici olarak çalışamama halidir.
Kurumun yaptığı geçici iş göremezlik ödeneği gibi ödemeler tümüyle üçüncü kişiye de rücu edilebilecektir.
İş göremezlik ödemesi; çalışanların hastalık, iş kazası, meslek hastalığı ya da analık gibi geçici olarak iş yapamaz duruma gelmeleri halinde yaşayacakları gelir kaybının önüne geçmek için SGK tarafından yapılan sigorta ödemesidir.
Hangi Durumlarda Alınır? İşçiler tarafından “rapor parası” olarak da bilinen geçici iş göremezlik ödeneği, işçinin iş kazası- meslek hastalığı geçirmesi ya da hastalık veya analık hallerinden kaynaklı işe gelememe durumlarında maruz kaldığı gelir kaybını önlemek için ödenir.
SGK'nın anlaşmalı olduğu bankalar: Ziraat Bankası, Halk Bank, Vakıf Bank, Akbank, Burgan Bank, Fibabanka, Şeker Bank, Türkiye Ekonomi Bankası, Garanti Bankası'dır. Eğer anlaşmalı bankalardan herhangi biri kullanılmıyor ise ödenek PTT Bank'tan çekilebilir.
Öncelikle günlük brüt kazancı bulalım: 73.854/90 = 205,15 TL yapar. 205.15*1/2 =102,5 TL ile günlük esas kazancı bulmuş oluruz. Toplam rapor ücreti için 10 gün alınması gerekir. 102,5*10 =1.025 TL olur.
Bu durumda asgari ücretle çalışan birinin iş göremezlik raporu için alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 223.5 TL'dir. Yatarak tedavide ise 167.68 TL tutarındadır.
Geçici İş Göremezlik Ücreti 6 Gün İçinde Çekilmezse SGK'na İade Ediliyor. Çeşitli nedenlerle geçici iş görmezlik ödeneğinin banka hesabından her ayın 8 ile 14'ü arasında çekilmemesi halinde, hak edilen ödenek emanete alınarak Sosyal Güvenlik Kurumu hesabına geri gönderiliyor.
Zorunlu trafik sigortasına sahip aracın bir kazaya karışması durumunda maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm olmak üzere 3 temel teminat, poliçe limitlerine ve zarar görenlerin haklılık payına göre çeşitli oranlarda sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Kazaların ardından trafik incelemeleri sonrasında kusur oranı %100 olan taraf için herhangi bir hasar karşılaması yapılmaz. Aynı zamanda %100 kusurlu tarafın sigortası ile karşı tarafın mali hasarı karşılanır.
Tüm motorlu araç sahiplerinin zorunlu olarak yaptırdıkları zorunlu trafik sigortası, olası trafik kazalarında karşı tarafın ve üçüncü kişilerin zararlarını karşılamaktadır. Bu nedenle trafik sigortası, poliçe sahibinin kendi aracının pert masraflarını karşılamamaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumunun genelgesine göre 1 Ocak-31 Aralık zaman dilimini kapsayan bir yıl içerisinde işçiler, toplam 40 gün rapor alabilir. İlk etapta iş yeri hekiminden 2 gün istirahat raporu alan çalışanlar, doktor muayenesi sonrasında tek seferde 10 gün rapor alabilir.
İş göremezlik ödeneği hesaplama;
Hesaplama için en önemli 3 madde şu şekildedir; Rapor başlangıç tarihinden önceki son 3 aya ait toplam brüt ücret. Raporlu olunan gün sayısı ve. Son 3 aylık prim ödeme gün sayısı
Kurum raporun ilk iki günü için ödeme yapmamaktadır. 5510 Sayılı Yasa 18. Madde 1.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri