Sıvıların hacimleri dereceli silindir ile ölçülür. Sıvıların hacmini ölçerken litre ölçü birimini kullanırız.
Dereceli silindir, laboratuvarlarda kullanılan bir ölçüm aracıdır. Sıvıların hacimlerini hassas bir şekilde ölçmeyi ya da miktarlandırmayı sağlar. Çoğunlukla cam ya da plastik malzemelerden üretilir.
Sıvı Maddelerin Ölçümü
Bu nedenle sıvı maddelerin hacim ölçümü, dereceli kap ile yapılmaktadır. Uluslararası ölçüm sistemine (SI) göre bir litre, 1 desimetre küpe (dm3) eşittir. +4 derece sıcaklık ortamında 1 litre saf suyun kütlesi 1 kilograma ve 1 mililitre saf suyun kütlesi ise 1 grama eşittir.
Katıların hacminin ölçümü: Katıların hacmini ölçerken sırasıyla şu aşamaları gerçekleştiririz. - Katıların hacmi genelde dereceli silindir ile beraber, içerisinde bulunan sıvı yardımıyla ölçülür.
Maddenin 4 farklı halinin her birinin kütlesini, hacmini veya ağırlığını ölçmek için farklı ekipmanlar, yöntemler ve ölçekler kullanılmaktadır. Bunlardan biri de dereceli silindirdir.
İlgili 37 soru bulundu
Sıvıların hacimleri dereceli silindir ile ölçülür. Sıvıların hacmini ölçerken litre ölçü birimini kullanırız. Litre “L” ile gösterilir. Daha az sıvı miktarlarını ölçmek için mililitre birimi kullanılır.
Bir ölçüm silindiri / dereceli silindir / silindir ölçme / karıştırma silindiri, laboratuvarda bir günlük çalışma sırasında sıvıların, kimyasalların veya çözeltilerin hacmini ölçmek için kullanılan bir laboratuvar ekipmanı parçasıdır.
Bir nesnenin, kaplarla beraber olan ağırlığı brüt kütledir. Bir nesnenin kap içinde tartılması ile terazi üzerinde görülecek değer brüt kütleyi vermektedir. Brüt Kütle; net kütle ile daranın toplamına denir.
Kütleyi ölçmek için kullanılan birim kilogramdır. Kütleyi doğrudan ölçmek zordur. Bu yüzden kütleyi ölçmek için eşit kollu terazi kullanılır. Ayrıca cismin ilk olarak ağırlığını yaylı kantarla ölçüp daha sonra kütlesini hesaplayabiliriz.
Kütle bir cismin sahip olduğu, değişmeyen madde miktarıdır. Ağırlık ise, cisimlere etki eden yerçekimi kuvvetinin büyüklüğü anlamına gelir. Kütle eşit kollu terazi ile ağırlık ise dinamometre ya da el kantarı ile ölçülür. Ağırlık cisimlerin bulunduğu yere göre değişir, kütle ise değişmez.
Katı maddelerin kütlesi eşit kollu terazi ile ölçülür. Bir kefeye ölçülecek madde, diğerine de kütlesi bilinen birimler konulur ve denge sağlanınca ölçüm yapılmış olur.
Maddenin Ölçülebilir Özellikleri: Kütle ve Hacim | 4. Sınıf Fen evokul Kampı - YouTube.
Sıvıların miktarı hacim birimleri ile ölçülür.Hacimin SI birimi metre küptür (m³) ve genellikle desimetreküpe eş olan litre kullanılır (1 dm³ = 1 L).
Sıvıların hacimlerinin hassas olarak ölçülmesi için çeşitli malzemeler kullanılır. Büyük hacimli sıvıların ölçümü için mezür, küçük hacimli sıvıların ölçümü için genellikle dereceli pipet ve damlalık kullanılır.
Mezür, ölçü silindiri ya da dereceli silindir sıvıların hacimlerini ölçmekte kullanılan yaygın bir laboratuvar ekipmanıdır. Dar, silindirik bir şekle sahiptir. Her bir çizgi ölçülen sıvının miktarını gösterir.
Gramla ölçülen kütlelerin fizikte gösterilme simgesi m harfidir. Ölçümleme sırasında ise kilogram yani “k” harfi ve gram “g” harfi ile simgelenirler. SI birim özelliği üzerinden kg olarak yazılan kilogram haricinde ton da bir kütle ölçüm birimidir. 1 ton 1000 kilogram ağırlığına gelir.
Bu kapsamda maddenin ölçülebilir özelliklerinin başında ağırlığı, uzunluğu ve hacmi gelir. Genellikle maddenin ağırlığını ve kütlesini ölçmek için kilogram, uzunluk ölçüsü için metre ve sıvıların kütlesini ölçmek için litre kullanılır. Madde katı, sıvı ve gaz halinde bulunabilir.
Kütle, eşit kollu terazi ile ölçülür. Ancak ağırlık ise dinamometre ile ölçülmektedir. Kütle skaler, ağırlık ise vektörel bir büyüklüktür. Kütle ve ağırlık arasındaki bir diğer fark ise ağırlık cismin bulunduğu yere göre değişirken kütle değişmez.
Boş kabın kütlesine "dara" denir. Örneğin pazardan aldığınız bir sebze, tartının üzerindeki kabın içine koyulur ve bu kap ile tartılır. Alıcıya ödeme yaptığı malzemenin tam olarak karşılığının verilmesi için boş kabın hesaba dahil edilmemesi gerekir.
KÜTLENİN ÖLÇÜLMESİ
Kütleyi ölçmek için eşit kollu teraziye ihtiyaç vardır. Kütle eşit kollu terazi ile ölçülür. Bir cismin kütlesi her yerde aynıdır. Kütle birimi gramdır.
Mezür (Dereceli Silindir)
Cam ya da plastik malzemeden üretilirler.
Kütle değişmez ve birimi kg. olduğu için kefeli terazi ile ölçülür.
Madde ya da özdek, uzayda yer kaplayan hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri