-Ocağa aldığınız yoğurt kaynadığında içerisine tuzunu ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika kaynatın ve ocaktan alın. -Soğumasını bekleyin. -Soğuduğunda bir süzgeçle fazla suyunu da süzdürerek çökeleği dolaba kaldırın. -Fazla yaptıysanız derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
Yoğurt ve peyniraltı suyu karışımından çökelek üretimi
Süt kaynatılır, mayalanarak yoğurt üretilir. Yoğurt yayıklanıp yağı ayrıldıktan sonra kalan yayıkaltı, peynir üretiminden kalan peyniraltı suyu ile karıştıralar kaynatılır. Tuz ilavesinden sonra kazanda biriken pıhtılar bez torbalarda süzülerek çökelek elde edilir.
Ocağa aldığınız yoğurt kaynadığında içerisine tuzunu ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika kaynattıktan sonra ocağı kapatıyoruz. Soğuyana kadar çökeleğe dokunmuyoruz. Soğuduğunda bir süzgeçle fazla suyunu da süzdürerek çökeleği dolaba kaldırıyoruz.
Çökelek, yağı alınmış ayranın ısıtılması sonucu ortaya çıkan yoğurt parçalarına denir. Buna Silifke'de hamçökelek, Anamur yöresinde keş, Doğu Karadeniz'de minci (ya da "minzi"), Hatay'da sürk, Trakya'da ekşimik, Azerbaycan'da şor denir. Çökelek peyniri hazırlanmasında kullanılır.
İlgili 34 soru bulundu
Sürk; günlük taze çökeleğin içine tuz, nane, toz karabiber, bol miktarda zahter, kırmızı pul biber, yenibahar, çakşır otu ve kimyon konulup uzunca bir süre yoğrularak yapılan bir tür peynir çeşididir.
Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Bir tepsiye temiz kağıdın üzerine diziyoruz. 3-4 gün temiz, rüzgarlı zaman zamanda güneşe koyarak kurutuyoruz (çevirerek, ara sıra da ıslanan ve yağlanan kağıdı değiştirerek). Aslında bu kahvaltılık küflendiriliyor ve küflü de tüketiliyor.
ÇÖKELEK SÖNDÜRME YAPILIŞI
Bakır bir tava içinde tereyağını eritin ve çökeleği ekleyin. Tahta kaşıkla karıştırarak ve arada ezerek eriyip sönmesini sağlayın.
Çökelek ; yağı çıkarılan ayranın kaynatılması sonucu elde edilen kesilmiş yoğurt parçacıklarına verilen isimdir. Bu ürün ihtiyaç duyulursa kurutulur. Lor ise; peynir yapımından sonra arta kalan yumuşak kıvamlı peynir altı suyunun pıhtılaştırılmasıyla elde edilen kestirilmiş süt parçacıklarına verilen isimdir.
- Çökelek peyniri çiğ sütten yapılmaktadır.
Öncelikle yoğurdu bir tencerede kaşıkla hafif çırpıyoruz. Çok katı bir yoğurtsa hafif su eklenebilir. Tuzu ekleyip kaynatmaya başladıktan sonra kesilmeye başladığı sırada, önceden kaynatılmış sıcak sütü de ekliyoruz ve karıştırmadan iyice kesilene kadar devam ediyoruz. Temiz bir tülbente koyup süzdürüyoruz.
Kesik Sütten Çökelek Tarifi Nasıl Yapılır? Kesilen sütun içine tuzu ve yoğurt döküp kaynayana denk karıştıralım ve kaynayınca zaten çökelek oluşunu göreceksiniz 2 dk kaynatıp süzelim süzgeçten geçirip istediğiniz zaman kullanabilirsiniz ..
Çökelek kalsiyum açısından zengin olduğundan kemikler için oldukça faydalıdır. Çökelek, günlük önerilen kalsiyum miktarının yüzde 28'ini içerir. Aynı zamanda metabolizma ve kemik dokusunun kalınlığı üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Çökelek, kan şekeri seviyesini dengeleyen magnezyum içerir.
ÇÖKELEK: İsmi, tadı, dokusu her bölgede değişse de tüm zevklere uygun bir lezzet şölenidir çökelek peyniri. Maya kullanılmadan hazırlanan bir peynirdir.
Çökelek peynir sadece protein açısından değil, aynı zamanda gerekli besin maddeleri açısından da yüksektir. Bu nedenlerden dolayı sporcular tarafından ve kilo verme planlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Çökeleğin yıkanması:
Çökeltinin süzüntüden ayrılmasından sonra istenmeyen iyonlar çökeleği kirletilebilir. Bu kirliliklerin giderilmesi için yıkama işlemi gerçekleştirilir. Çökelek süzme işlemi ile elde edilmişse süzgeç kağıdındaki çökeleğe porsiyonlar halinde distile su ilave edilir.
Modern yöntem ile yapılışında ise, tencereye süt doldurulur ve süt kısık ateşte kaynatılır iken içine limon suyu eklenir. Eklenen limon asidi, sütlerin topak topak hale gelip kesilmesini sağlar. Böylece üste çıkan malzemeler tülbent ve ya süzgece alınıp kalan suyu süzülür. Daha sonra bu sayede çökelek hazırlanmış olur.
Sütü kaynattıktan sonra yoğurt ile keselim. Sonra kestiğimiz çökeleği süzgüye koyalım. Biraz süzüldükten sonra bez torbaya koyalım ve ağır bir taş üzerine koyalım. 1 hafta güneşte iyice kurutalım ve artık kahvaltımız için peynirimiz hazır tavaya tereyağı koyalım ve sonra peynirimiz alt üst kızarana kadar pişirelim.
- A ve C vitamini ile kalsiyum ve fosfor kaynağı olan çökelek gelişim çağındaki çocuklar için oldukça yararlı bir besindir. Yaşlılarda ise kemik erimesi riskini azaltır. - Yağ oranının düşük olması nedeniyle kilo kontrolüne yardımcı olur. - Yüksek protein içeriği ile vücudun kas kütlesinin arttırılmasını sağlar.
Peynir altı suyunun faydaları
Bağırsakların daha düzenli çalışmasına destek olarak özellikle kabızlık problemlerinin çözümüne destek olur. Önemli bir protein kaynağıdır. İçildiği ya da sürüldüğü takdirde cildi güzelleştirir.
Derin bir kabın içinde bütün malzemeleri yoğurun, limon büyüklüğünde parçalar kopartın yuvarlayın ,yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı dizin, önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 30 dk pişirin, yazın güneş gören bir yerde kurutulur, herkes çeşit çeşit yapabiliyor kahvaltıda çok güzel bir lezzet oluyor afiyet ...
Bozulmayan, zaman geçtikçe daha çok lezzetli olan küflü çökelek dışarda veya buzdolabında saklanabilir.
Diğer süt ürünlerini saklama koşulları ile benzerlik gösteren sürk peyniri, güneş ışığı almayan serin bir alanda saklayabilirsiniz. Sürk peynirini kâğıda sararak cam saklama kabına koyarak buzdolabında bir süre muhafaza edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri