Elazığ ilinin en çok yetiştirilen meyveleri; üzüm, dut, elma, kayısı, çilek, vişne, ayva ve armuttur. En çok. yetiştirilen sert kabuklu meyveler ise badem ve cevizdir.
Kentin verimli topraklara, başta üzüm, kayısı, kiraz, badem, çilek, kavun ve karpuz gibi meyveler olmak üzere her çeşit sebze üretimi açısından elverişli bir ekolojiye sahip olduğunu ifade eden Karahan, bakanlığın yaptığı hibe destekleri ile son dönemlerde ciddi artış gösteren, yaklaşık 400 üreticinin bin dekar alanda ...
Soğan üretiminin %60'ı taze, %40'ı kuru olarak değerlen- dirilmektedir. Hıyar, acur, patlıcan ve kabak da ilde yetiştiriciliği yapılan sebze türleridir. Üretim mikta- rı düşük olan sebzecilikte, Türkiye üretimine oranı %1'in üzerinde olan türler kavun ve acurdur (6).
Peki, yaban mersini Türkiye'nin hangi bölgelerinde yetişir? Özellikle Karadeniz'de yetişen yaban mersini, Artvin'den Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Sinop, Samsun, Zonguldak'a kadar yetişebiliyor. Hatta uygun koşullar İstanbul ve Bursa'da da görülüyor.
İlgili 30 soru bulundu
Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, en sağlıklı meyvenin zeytin olduğunu açıkladı.
Yaban mersini, böğürtlen, karadut, frenk üzümü ve erik gibi mor meyveler ile ahududu ve gojiberi kırmızı meyvelerin içeriğinde bulunan polifenoller, vitaminler , mineraller ve antioksidanlar ile sağlığımıza çok ciddi katkılar sağlamakta ve yaşlanma ve yıpranmaya karşı da önemli ölçüde destek olmaktadır.
Tarım: Ovaları az fakat çok verimlidir. Bol suları bulunan büyük akarsuların suladığı bu ovalarda buğday, arpa, pirinç, şekerpancarı, tütün, fasulye, nohut, mercimek, fiğ, burçak, soğan, sarımsak, pamuk, üzüm, elma, armut, kayısı, ceviz, badem ve dut yetişir.
İlimizde öne çıkan bitkisel organik ürünler Üzüm, Kayısı, Ceviz, Badem, Fasulye Nohut Mercimek vs hayvansal Ürünler ise bal ve yumurtadır. 2020 yılında 363 çiftçiye 750.539,35 TL destek verilmiştir. 2020 yılında 24 çiftçiye 2.057 da alanda 59.038 TL destek verilmiştir.
Yaban mersini, ülkemizde yöreden yöreye şu isimlerle de anılabiliyor: Mosi, ligarba, çalıçileği, likapa, kaskanaka, çera, morsvi, mahabak, mesi, çalı çiçeği, cırtlık çileği, köpek üzümü, ayı üzümü, çay üzümü, çoban üzümü…
Elazığ denildiğinde akla; orcik, pestil, üzüm ve dut gelir. Orcik, diğer birçok yörede cevizli sucuk olarak bilinen lezzettir. Dünyada şarap üretiminin merkezlerinden biri olan Elazığ'ın Boğazkere ve Öküzgözü üzümleri ile yapılan yerel şarapları da sevdikleriniz için değerli birer hediyelik eşya seçeneği olabilir.
Ünü tüm ülkeye nam salmış Harput köftesi, en lezzetli hallerini sadece Elazığ'da yiyeceğiniz Balakgazi böreği ve kara kavurma, dolanger tatlısı ve daha niceleri. Örneğin, genelde yöresel gıda satılan marketlerde sucuklu ceviz olarak sunulan orcik de bir Elazığ lezzeti ve Elazığ'da evlerde yapılır.
İlde karasal iklim egemen olup, kışlar soğuk ve yağışlı, yazlar ise sıcak ve kurak geçmektedir. Ancak il çevresinde oluşturulan baraj gölleri, iklimde kısmen sapmalar göstermektedir. Ulaşım : Elazığ, Doğu Anadolu'yu batıya bağlayan yolların bir kavşak noktası konumundadır.
Ceviz ağacı sıfır rakımdan en yüksek rakımlara kadar rahatlıkla yetişebilmektedir. Elazığ rakımını 1000 metre üzerinde kabul edersek Elazığ'a uygun olan ceviz fidanı çeşitleri, chandler cevizi, franqueta cevizi, şebin, Bilecik, kaman, fernor, fernette çeşitlerinide rahatlıkla dikebilirsiniz.
Türkiye'nin yaş kayısı üretiminin yüzde 7'sinin karşılandığı Elazığ'ın Baskil ilçesinde bu yıl 40 bin ton rekolte bekleniyor. İlçede üretimin yüzde 70`inin gerçekleştiği Karakaya Baraj Gölü kıyısındaki bahçelerde kayısı hasadı tamamlanırken, iç kesimlerde ve yüksek rakımlı köylerde hasat sürüyor.
Yeni kurulan şehir önceleri eyalet ve bilahare vilayet merkezi olmuş, bir ara Diyarbakır Vilayeti'ne bağlı bir sancak haline gelmiştir. 1875'te müstakil mutasarrıflık, 1879'da tekrar vilayet olmuştur.
Türkiye'nin en pahalı ve en ucuz illerinin 2017 yılı araştırma sonuçları ortaya çıktı. Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan şehirler, Türkiye'nin en ucuz illeri arasında yer alırken, Elazığ'ın oranı ise bu iller arasında yüzde -2,49 oldu.
İli, doğudan Bingöl, kuzeyden Tunceli, batı ve güneybatıdan Malatya, güneyden ise Diyarbakır ilinin arazileri çevrelemektedir.
Hem tarih ve kültür gezileri hem de inanç turlarının ana merkezlerinden olan Elazığ, devasa kanyon ve gölleriyle doğa tutkunlarının da keyifle gezebileceği şehirlerimizden biri. Elazığ neyi ile meşhur? Elazığ pestili, dutu, üzümü, cevizli sucuğu ile ünlüdür.
Yapılan çalışma sonucu, çeşitlilik açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına Gaziantep'in sahip olduğu ve Gaziantep mutfağının tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu açıklanmıştır. İkinci sırada Elazığ'ın geldiği ve Elazığ mutfağının 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu belirtilmiştir.
Mürver. Bu mavi-mor meyve sadece vücudumuzu beslemekle kalmıyor, aynı zamanda bağışıklık sistemimizi güçlendirerek soğuk algınlığı ve gripten korunmaya yardımcı oluyor. Kalp koruyucu sağlık faydalarının yanı sıra, vücudumuzda meydana gelen iltihap ve enfeksiyonlarla da savaşıyor.
Turuncu/sarı renk içeren meyve ve sebzeler
Bu renk meyve ve sebzelere örnek olarak “havuç, balkabağı, kayısı, limon, mango, kavun, nektarin, portakal, şeftali ve ananas” gösterilebilir.
Ayrıca; Sarı elma, Sarı incir, Sarı karpuz, Ananas, Sarı armut, Nektarin, Trabzon hurması, Cape bektaşi üzümü, Altın kivi, Kavun, kayısı gibi meyveler de vitamin ve mineral bakımından zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri