Çok güzel bir etkinlik olduğunu ifade eden AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, “Bu bölge geçmişten bugüne kirazıyla çok ünlü bölgelerden biridir.
Elazığ'ın ovaları az fakat çok verimlidir. Bol suları bulunan büyük akarsuların suladığı bu ovalarda, buğday, arpa, pirinç, şekerpancarı, tütün, fasulye, nohut, mercimek, fiğ, burçak, soğan, sarmısak, pamuk, üzüm, elma, armut, kayısı, ceviz, bâdem ve dut yetişir.
→ Bol suları bulunan büyük akarsuların suladığı Elazığ'ın ovalarında, buğday, arpa, pirinç, şeker pancarı, tütün, fasulye, nohut, mercimek, fiğ, burçak, soğan, sarımsak, pamuk, üzüm, elma, armut, kayısı, ceviz, badem ve dut yetişmektedir.
İlimizde öne çıkan bitkisel organik ürünler Üzüm, Kayısı, Ceviz, Badem, Fasulye Nohut Mercimek vs hayvansal Ürünler ise bal ve yumurtadır. 2020 yılında 363 çiftçiye 750.539,35 TL destek verilmiştir. 2020 yılında 24 çiftçiye 2.057 da alanda 59.038 TL destek verilmiştir.
Kentin verimli topraklara, başta üzüm, kayısı, kiraz, badem, çilek, kavun ve karpuz gibi meyveler olmak üzere her çeşit sebze üretimi açısından elverişli bir ekolojiye sahip olduğunu ifade eden Karahan, bakanlığın yaptığı hibe destekleri ile son dönemlerde ciddi artış gösteren, yaklaşık 400 üreticinin bin dekar alanda ...
İlgili 44 soru bulundu
Elazığ denildiğinde akla; orcik, pestil, üzüm ve dut gelir. Orcik, diğer birçok yörede cevizli sucuk olarak bilinen lezzettir. Dünyada şarap üretiminin merkezlerinden biri olan Elazığ'ın Boğazkere ve Öküzgözü üzümleri ile yapılan yerel şarapları da sevdikleriniz için değerli birer hediyelik eşya seçeneği olabilir.
Ünü tüm ülkeye nam salmış Harput köftesi, en lezzetli hallerini sadece Elazığ'da yiyeceğiniz Balakgazi böreği ve kara kavurma, dolanger tatlısı ve daha niceleri. Örneğin, genelde yöresel gıda satılan marketlerde sucuklu ceviz olarak sunulan orcik de bir Elazığ lezzeti ve Elazığ'da evlerde yapılır.
Tarla bitkileri yıllık üretimleri dikkate alındığında Elazığ'da en çok yetiştirilen bitkiler sırasıyla arpa (163.993 ton), şeker pancarı (134.787 ton) ve buğdaydır (121.975 ton). Elazığ ilinde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık ön plandadır.
Genel Müdürlüğümüzün Elazığ ili ve yakın çevresinde yaptığı çalışmalar sonucunda çok sayıda metalik maden ve endüstriyel hammadde yatak ve zuhurları ortaya çıkarılmıştır. Bunlar başta krom ve mermer olmak üzere, bakır, kurşun, çinko, demir, manganez, şelit, florit ve kireçtaşı olarak sayılabilir.
Büyüktaş, Aydın'dan Denizli'ye, Afyon'dan Ordu'ya, Elazığ'dan Muğla'ya, Adıyaman'dan Konya'ya ülkenin çeşitli yerlerinde muz yetiştiriciliğinin başladığına işaret etti.
Türkiye'de avokado üretimi yüksek bir miktarda gerçekleşmemektedir. Bundan dolayı da oldukça pahalı bir miktarda satışa sunulmaktadır. Ancak Türkiye'de en çok Antalya ve Mersin şehirlerinde yetiştirilmektedir. Çünkü bu iki il oldukça sıcaktır ve tropikal meyvelerine tüketilebilmesi için oldukça uygundur.
Elazığ'da en fazla konuşulan dil Türkçedir. İkinci sırada Kürtçe yer almaktadır.
Elazığ ili doğu, batı ve güney bölgelerinden Güneydoğu Toroslar'ın batı uzantıları ile çevrilidir. İlin batısı, Hasan Dağları (2118 m.), Bulutlu Dağı (2004 m.), Karga Dağı (1925 m.) ve Kamışlık Dağı (2016 m.) yer alır. Güneyinde Meryem Dağı (1490 m.) bulunmaktadır.
Bunu küçükbaş ve kümes hayvanı yetiştiriciliği izlemektedir. Flora bakımından zengin yörelerde ise arıcılık yapılmaktadır. Elazığ'da hayvancılığı ıslah ve geliştirme amacına dönük suni tohumlama çalışmaları yapılmaktadır. Suni tohumlamanın götürülemediği yerlerde ise tabii tohumlama çalışmaları sürdürülmektedir.
Başta kayısı olmak üzere elma, armut, şeftali, kiraz, vişne, dut, üzüm ve burada sayamadığımız birçok meyve çeşidi önemli miktarda yetiştirilmektedir. Son yıllarda Yeşilyurt ve Akçadağ ilçelerinde antep fıstığı yetiştirilmesine başlanmış ve olumlu sonuçlar alınmıştır.
Maden halkının büyük çoğunluğu Zaza kökenlidir.
2012 yılında Maden Teknik ve Arama Enstitüsü tarafından yapılan incelemeler sonucunda Elazığ'ın Keban ilçesindeki Fırat Nehri'nin Batı sahasında 40 bin 700 ton görünür, 10 bin 600 ton da muhtemel altın rezervi bulunduğu açıklandı.
Elazığ'da yapılan inceleme sonucunda Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük maden rezervi bulundu. Bölgede bakırın yanı sıra altın, çinko, kobalt ve birçok maden de bulunurken, vatandaş heyecanla madenin faaliyete geçmesini bekliyor.
Türkiye'ninen büyük hidroelektrik santrallerinden birine sahip olan Elazığ sanayi alanında Doğu Anadolu Bölgesi'nin önde gelen illeri arasındadır. Un, şeker, deri, kiremit, yün, kâğıt, tekstil ve mobilya başta olmak üzere kentte 1.200'e yakın sanayi iş kolu bulunmaktadır.
Elazığ, doğa tutkunlarının ilgisini çekebilecek farklı özellikleri ile de dikkat çekmektedir. Burada görülmesi gereken doğal güzellikler arasında ayrıca; Çırçır Şelalesi, Buzluk Mağarası, Golan Kaplıcası, Kara Leylek Kanyonu, Saklıkapı Kanyonu, Sülük Gölü, ters laleler ve Kalecik Gölü ve Mesire Alanı da yer almaktadır.
Elazığ mutfağının en meşhur tatlısı olan dolanger; fırında kızartılarak ve üzerine şerbet dökülerek hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. Önce un, yumurta, karbonat, yoğurt ve sıvıyağ ile bir hamur hazırlanır.
Türkiye'nin önde gelen mutfakları arasında çeşitlilik açısından ikinci sırada yer aldığı açıklanan Elazığ mutfağında bulunan 154 çeşit arasında parmak ısırtan en meşhur yiyecekleri şu şekilde tanıtılmıştır.
Elazığ'ın kendine has olan meşhur yiyeceklerinin başında Harput köfte gelmektedir. Elazığ'da gezilip görülecek yerlerin başında da Harput Antik kenti ve Hazar gölü gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri