Niğde Tarhanası, Beyaz Kiraz Reçeli ve tabi ki Niğde denilince akla ilk gelen
Alışveriş / Ne Alınır
Organik bal ve pekmezlerin yanı sıra, Niğde gazozu, misket elması, kiraz ve tahinli ekmek gibi yöresel lezzetleri ile de ünlü şehirde bu yöresel ürünler en çok satılan hediyelik eşyalar arasında.
Niğde'nin en meşhur yemeği değil belki ama en farklı yemeği sıfatını hak ediyor bence pirinçli elma dolması. Hakiki bir elma dolması içinse bölgede yetişen Niğde elması kullanılmalı. Kıyma ve pirinçli harç içi oyulup limonla ovulan elmalara dolduruluyor. Üzerine toz şeker serpilip pişiriliyor.
Niğde ili Anadolu'nun buğday ambarı sayılan 10 il arasında yer alır. Türkiye'de en çok elma bu ilde yetişir.
İlgili 15 soru bulundu
Niğde denilince ilk akla gelenler; Niğde Gazozu, Elması olmakla birlikte; her şehrin olduğu gibi, kendine has, şehrin meşhur lezzetlerini (BEYAZ KİRAZ REÇELİ, HELVETER TATLISI, ALIÇ SİRKESİ, KAYMAK TATLISI) ve zengin el sanatlarının (EL DOKUMA HALILAR, PALANCILIK, KEÇEÇİLİK, YÜN İPLİK BOYAMA) da mevcut olduğu bilinmesi ...
İlimiz üretim miktarı bakımından; Patateste birinci, 732 bin ton (Türkiye'nin %16'sı) Çavdarda birinci, 49 bin ton (Türkiye'nin %15'i) Lahanada (beyaz) birinci, 109 bin ton (Türkiye'nin % 22'si)
Halveter Tatlısı
Helvayı andıran bu tatlı Niğde'nin meşhur tatlıları arasında bulunmaktadır. Un helvası gibi yapılan bu tatlıda pekmez kullanılmaktadır.
Niğde gazozu, Niğde ilinde üretilen gazlı frambuaz aromalı içecek.
Kent merkezinde Niğde Kalesi, saat kulesi, Hüdavent Hatun Türbesi ve kent müzesine dönüştürülecek bedestenin de önemli eserler arasında yer aldığına işaret eden Şimşek, Bor ilçesinde Roma Havuzu, Tyana Krallığı'na ait antik kenti ve su kemerlerini ziyaret etmenin mümkün olduğunu vurguladı.
Genel olarak İç Anadolu Bölgesi'nde olan ilin Çamardı ve Ulukışla ilçeleri Akdeniz Bölgesi'nde yer almaktadır. Kenti turizm merkezi yapan termal kaynakları, ören yerleri, tarihî dokusu, doğal güzellikleri, dağ ve kış turizmi olanakları mevcuttur. Aladağlar ve Ketençimen Yaylası kış turizmi yapılan bölgelerdir.
Niğde çevresinde Neolitik dönemden (M.Ö. 8000-5500) itibaren yerleşim sahasıdır (Toroğlu, 2006: 91; Öztürk, 2012: 8), Niğde çevresinde Hattiler, Hititler, Asurluların, Friglerin, Kimmerlerin, Medlerin ve Makedonyalıların hâkimiyeti izleri görülmektedir (Toroğlu, 2006: 97-108; Öztürk, 2012: 9-10).
İl merkezi dahil bütün ilçelerde Türk nüfusu aşırı çoğunluk olan bir ildir. Türk nüfusunu Türkmenler, Yörükler ( Bir kısmı Afyon göçmeni) Bulgaristan ve Yunanistan Göçmeni Türkler ve Doğu Türkistan'dan gelen Kazaklar oluşturmaktadır. Niğde'de Bayat, Avşar ve Bozok boylarına bağlı Türkler.
İç Anadolu Bölgesi güneydoğusunda, Orta Toroslar içinde yer alan Bolkarlar ve Aladağların kuzeye doğru kıvrımlanarak sokuldukları alanın kuzeyinde kalan Niğde ili, kuzeybatıda Aksaray, kuzeyde Nevşehir, kuzeydoğuda Kayseri, batı ve güneybatıda Konya, güneyde Adana ve Mersin illeri ile komşudur.
Niğde Kaç Günde Gezilir ? Niğde gezilecek yerler listesini rahatlıkla 2 ya da 3 günde tamamlarsınız. Şehri ziyaret etmek için en uygun dönem ise bahar ve yaz ayları.
Niğde, 1924 yılında Cumhuriyet döneminin ilk mülki taksimatıyla İl statüsüne kavuşmuştur. 1954 yılında Nevşehir, 1989 yılında Aksaray'ın il olmasıyla bugünkü mülki sınırlarını almıştır.
AVM içerisinde 85 adet mağaza, cafe ve restoran bulunmaktadır. Bu yatırımın şehrimiz için en az 500 kişilik bir istihdam kapasitesi sağlayacağını tahmin ediyoruz. 2024 yılı sonunda projemizi tamamlayıp Niğde halkının beğenisine ve hizmetine sunmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Hava sıcaklığının eksi 19 derece olarak ölçüldüğü Niğde'de, 2000 ve 2002 yıllarında en düşük hava sıcaklığı eksi 18 derece olarak ölçülmüştü.
Bor ilçesinde yer alan sarı-yeşil renkli oniksler iyi kaliteli mermer olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca ilçede iyi kaliteli tuğla-kiremit hammaddelerinin jeolojik rezervi ise 3.500.000 ton olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri