Kahramanmaraş İlinin kuzeydoğusun da yer alan Elbistan; Doğu Anadolu Bölgesinin batı ucunda, Akdeniz Bölgesinin doğu sınırı yakınında, yüksek dağlarla kuşatılmış, Ceyhan nehrinin başlıca kollarının birleştiği aynı adı taşıyan ovanın güney kenarında, Şardağı'nın (2300) kuzeydoğu eteklerinde kurulmuştur.
Çevre illere uzaklığı Malatya şehir merkezine 120 km, Sivas şehir merkezine 232 km, Adıyaman şehir merkezine 160 km, Kayseri şehir merkezine 216 km, Adana şehir merkezine 280 km olup bağlı bulunduğu Kahramanmaraş ili şehir merkezine ise 158 km'dir.
Afşin, Kahramanmaraş ilinin bir ilçesidir. 1572 tarihinde Osmanlı Devleti egemenliğine giren Efsus, 02.08.1944 gün ve 4642 sayılı kanunla 1944 yılında ilçe merkezi olmuş ve Afşin adını almıştır.
Daha çok tarihi camileri, höyükleri ve çarşıları ile dikkat çeken ilçede gezip görebileceğiniz birçok yer bulunmaktadır. Elbistan gezisinde mutlaka görmeniz gereken başlıca yerler; Pınarbaşı, Ulu Cami, Elbistan Uzun Çarşı, Elbistan Kapalı Çarşı, Kız Kalesi, Çarşı Camii, Himmet Baba Cami ve Türbesi ve Karahöyük'tür.
TARİHİ: Eski tarihçiler tarafından, Elbistan adının Abbasta, Ablastany, Ablastin, Abulastyn olarak değişikliklere uğradığı ifade edilmektedir. Selçuklu devri Türk tarih yazarlarının yazdıklarına göre de Elbistan'ın, Ablistan ve Albıstan olarak adlandırıldıgı anlaşılmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Maraş Alevîleri genellikle Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde ve köylerinde çoktur. 82 köyü olan Pazarcık'ın 56 Alevi köyü ve 1 tane Alevî kasabası bulunmaktadır. Elbistan'da da 41 Alevî köyü vardır. Yine Kahramanmaraş'ın diğer ilçelerinde birçok Alevî köyleri vardır.
Dr. Mükrimin Halil Yinanç'ın yaptığı araştırmalarında ise Elbistan adının ünlü pehlivanların çok oluşu anlamına gelen Alp-stan olarak isimlendirildiği bunun sonradan Albistan veya Elbistan şekline dönüştüğü ifade edilmektedir.
Daha önce anlattığımız gibi; dağlar arasına sıkışmış bulunan Elbistan, Akçadağ, Afşin, Göksun köylerinde çoğunlukla Kürt aleviler ve bir kısmında da Türk Aleviler oturmaktadır. İlçe merkezleri ve bazı köylerde de (asimile olduğunu bilmeyen Sünniler yaşamaktadır.)
Elbistan, Kahramanmaraş iline bağlı en büyük ilçedir. Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinin kesiştiği noktada yer alır. Şehir merkezinin nüfusu 90.000 kadardır.
İlçede 69 köy ve 50 mezra vardır. Ovadaki köyler toplu yerleşim, dağlık bölgedekiler ise dağınık ve mezralardan oluşmaktadır. Elektriksiz ve Telefonsuz köy bulunmamaktadır. 45 köye ulaşım tamamen asfalt yol ile(233 km) 24 köye ise kısmen asfalt, kısmen stabilize(410 km+118,7 km tesviye) yol ile sağlanmaktadır.
Elbistan - Hatay arası toplam 183 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 3 saat 30 dakika sürüyor.
Buna göre Elbistan Havzası'nda yazları sıcak ve kurak, kış ve ilkbahar aylarında yağışlı Akdeniz iklimi ile karasal iklim tipi arasında yer alan “geçiş tipi iklim” görülmektedir.
Bu sırada, Elbistan ve Maraş yöresinde büyük kitleler halinde toplanmış olan Oğuzların Bozok kolondan olan Dulkadir Türkmenleri, 1339 yılında Memlüklere bağlı olarak Dulkadir Beyliğini kurdular.
Mahallenin yüzölçümü 30 km², rakımı 1734 m ve 2013 yılı nüfusu 346 kişidir. Mahallede eskiden Ermenice ve Kürtçe konuşulurken, zamanla Türkçe daha çok konuşulmaya başlanmıştır.
Afşin/berçenek koyu... Maraştaki %100 tek alevi köyüdür, benim memleketim :) GÖKSUNLU VE AKBOYUNLU OLMAKTANDA VE ALEVİ OLMAKTANDA GURUR DUYORUM.
"Elbistan'da depremde 924 kişi hayatını kaybetti. 924 kişinin de defin işlemleri tamamlandı. Tedavi gören 71 kişi bulunuyor, 167 kişi sevk edildi. Kurulan 2 bin 817 çadırda 7 bin 830 kişi kalıyor.
Elbistan - Adıyaman arası seyahat mesafesi kaç kilometre ve yolculuk kaç saat sürer? Elbistan - Adıyaman arası toplam 167 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 2 saat 30 dakika sürüyor.
Diyarbakır - Elbistan arası toplam 390 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 6 saat sürüyor.
Bir başka ifade ile Elbistan'daki Ermeni vatandaşların bir kısmı mezhep değiştirerek Gregoryenlikten Protestanlığa geçmiştir.
Elbistan aktif fay hattı ile II. derece deprem kuşağındadır. Elbistan'ın eteğine kurulduğu ŞARDAĞI (2200 m), dış Toroslar'a dahil olan bir uzantıdır. Deniz seviyesinden ortalama 1150 m yükseklikte bulunan Elbistan ovasını; BİNBOĞA (2935 m), BERİT (3054m), NURHAK(3090m) ve HİZANLI(2256m) dağları ile çevrelemiştir.
Linyit: Elbistan ve Afşin'de çıkarılmaktadır. Toplam rezerv 3 milyar 200 milyon tondur. Bu sahalarda çıkarılan linyit, Türkiye'nin en büyük kamu yatırımlarından olan Afşin- Elbistan Termik Santralinde kullanılmaktadır. Kuvarsit: Kuvarsın jeolojik rezervi 40.000.000 tondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri