Abdulkadir Selvi: Erdoğan, ABD dönüşünde Afşin-Elbistan Termik Santrali'ni işleten Çelikler Holding'in sahibi Tahir Çelik'le konuştu - Diken.
Çelikler Enerji firmasına ait santral 1.355 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 8. Kahramanmaraş'ın ise 2. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 3. büyük Linyit Termik Santrali'dir.
Seyitömer Termik Santrali İhalesini 2.248 milyon $ ile Çelikler Holding Aldı Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) ait Seyitömer Termik Santrali'nin satışı ile ruhsatlarının 2054'e kadar kullanım hakkı ihalesinde en yüksek teklifi 2 milyar 248 milyon dolar ile Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi AŞ verdi.
Santralin toplam kurulu gücü 1440MW'tır. Mitsubishi, Babcock, Gama-Tekfen-Tokar Ortaklığı, Enka Konsorsiyumu tarafından inşa edilmiştir.
Çöllolar Linyit Sahası, 1.440 MW kurulu güce sahip Afşin Elbistan B Termik Santralinin kömür ihtiyacını karşılamak üzere işletmeye alınmıştır. İşletmeciliği özel sektöre aittir.
İlgili 39 soru bulundu
Afşin-Elbistan Termik Santralleri'nde ve maden ocaklarında 9 bine yakın insan çalışmaktadır.
Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremde Afşin-Elbistan Termik Santrali de hasar gördü. Deprem sonrası üretime ara verilen santralde onarım çalışmaları sürdürülüyor. Santralde, çalışanlar için çadırlar kurulurken, konteynerler da yerleştirildi.
Dünya çapında en fazla kömürlü termik santrali bulunan ülke ise Çin'dir. Çin'i Hindistan, ABD ve Japonya takip eder. Çin'de bulunan Tuoketuo Elektrik Santrali, 6,7 GW ile dünyanın en büyük aktif kömürlü termik santralidir.
Temeli 1958 yılında kurucusu Osman ÇELİK tarafından atılan Çelikler Holding, bugün 64 yılı aşkın tecrübesiyle enerji, maden, inşaat, taahhüt, turizm sektörlerinde faaliyetlerini istikrarlı bir şekilde sürdürmektedir. .
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı olarak 1957 yılında kurulmuş iktisadi devlet teşekkülüdür.
Çeşitli derinliklerdeki taşkömürü yatakları ile Karadeniz Ereğli havzası Türkiye'nin en önemli taş kömürü havzasıdır.
985 milyon dolar teklifle santrali almaya hak kazanmıştır. 14 Ağustos 2013'te Anadolu Birlik Holding iştiraki olan Konya Şeker; Kangal Termik Santral Elektrik Üretim A.Ş. santralini devralmıştır. Kangal Termik Santrali'nin %100 hissesi Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye aittir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından sonra Maraş günümüzdeki şeklini aldı ve Elbistan tamamen Maraş'a bağlandı. Yerleşik hayata geçtikten sonra yaylaya çıkma 1980'lerden sonra terk edilmiştir. İlçe, 2023 Kahramanmaraş depremleri sebebiyle ağır hasar görmüştür.
Çelikler Holding bir yandan yoğun bir emek sömürüsü ile işçileri işçi sağlığı ve güvenliğini hiçe sayarak çalıştırıyor. Üstelik hakkını arayan işçileri de tehditlerle ve işten atmalarla korkutmaya ve bezdirmeye çalışıyor. Öte yandan ise, Çelikler Holding bölge halkının sağlığına ve doğaya ciddi zararlar veriyor.
Sivas Kangal Termik Santralini 2013'te 985 milyon dolara alan ve bugün de Soma Termik Santral ihalesinde 685.5 milyon dolarlık teklifiyle rakiplerini geride bırakan Konya Şeker CEO'su Mehmet Koca, Hürriyet'e gıda ve enerji sektöründe büyümeye devam edeceklerini açıkladı.
Toplamda 120 kilometrekarelik bir alanda yer alan santralin 4 adet ünitesi vardır, bu ünitelerin her biri 360 megawat güce sahiptir. Bulunduğu şehir Kahramanmaraş ve bazı civar illerin elektrik enerjisi ihtiyacını büyük oranda gidermektedir. Afşin Elbistan Termik Santralinin enerji kaynağı ise linyit kömürdür.
Ülkemizde ilk elektrik üretimi, 1902 yılında Tarsus'ta tesis edilen 2 kW gücündeki küçük bir su türbini ile gerçekleşmiştir. İlk büyük santral ise 1913 yılında İstanbul Silahtarağa'da kurulan 15 MW güce sahip termik santral olmuştur.
Türkiye'de Cumhuriyet döneminde inşa edilmiş ilk termik santraldir. Santralin bugünkü sahibi Elektrik Üretim A.Ş.'dir (EÜAŞ). Zonguldak iline 17 km mesafedeki Çatalağzı Beldesinde kurulmuştur.
Bunun 42.941 MW'ı termik, 695 MW'ı jeotermal, 26.232 MW'ı hidrolik, 4.770 MW'ı rüzgar, 443 MW'ı güneş kaynaklıdır [9]. 2016 yılı Mayıs ayına ait verilere göre Türkiye'de 367 adet lisanslı termik santral bulunmaktadır [9]. Bu işletmelerin kullanılan yakıta göre dağılımı Tablo 1'de verilmiştir.
Akkuyu Nükleer Santrali Mersin'in Gülnar ilçesi Akkuyu bölgesinde inşa edilmiştir. Saha, idarî olarak Gülnar belediyesine bağlıdır. İl merkezine 140 km ilçe merkezine de 30 km uzaklıktadır.
Ömrü dolan termik santral şu; bir termik santrale yatırım yapılırken, ÇED raporlarına ortalama ömrü yazılır. Bu 30 ila 35 yıl arasında değişebilir.
Enerji kaynakları açısından verimli coğrafyaya sahip kentte bağlı Afşin ve Elbistan ilçelerindeki kömür yataklarının Türkiye'deki mevcut linyit rezervinin yüzde 44'lük kısmını karşılayacak kapasitesi bulunuyor. Bölgede aynı zamanda 1 milyar ton bakır rezervi bulunuyor.
Bu kömür rezervlerine dayalı olarak bölgede iki adet termik santrali kurulmuştur. Bunlardan birincisi 1984 yılında üretime başlayan Afşin-Elbistan A Termik Santrali, ikincisi ise 2004 yılında üretime başlayan Afşin-Elbistan B Termik Santrali'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri