Eğer ele batan bir kaktüs dikeni çıkartılmaya çalışılıyor ise mutlaka kesici ve delici malzemelerin kullanımından kaçınılmalıdır. Bunların taşıdığı risklerden korunmak ve daha etkili çözüm sağlamak için yalnızca elin sıcak su altında bir süre tutulması yeterlidir.
Eliniz sıcak suyun altındayken diken batan parmaklarınızı bir müddet bekletin. Daha sonra diken batmayan diğer eliniz ile, dikenli elinizi aşağıdan yukarıya doğru sıvazlayın. Bu işlem sayesinde kısa bir sürede parmağınıza batan kaktüs dikenlerinin kolaylıkla çıktığını göreceksiniz.
Bazı kaktüslerin dikenleri zehirli olabileceği gibi, her şekilde deriye battığında ince dikenleri yüzünden can acıtabilirler ve çıkarılmaları duruma göre zor olabilir. Tüm kaktüs çeşitleri diken bulundurmaz ve peyote gibi dikensiz kaktüs türleri de vardır.
Çoğu kaktüsün dikenleri vardır, bazıları ciddi yaralara neden olacak kadar büyüktür. Ancak, glochidler, daha küçük olmasına rağmen, insanlarda genellikle daha zahmetli, daha kalıcı, dermatolojik belirtilere neden olur.
Standart kaktüs dikenlerini cımbız kullanarak çıkar.
Bir kaktüs dikenini net bir şekilde görebiliyorsan kaktüsün ucunu bir cımbızla tut ve dışarı doğru çek.
İlgili 19 soru bulundu
Eğer ele batan bir kaktüs dikeni çıkartılmaya çalışılıyor ise mutlaka kesici ve delici malzemelerin kullanımından kaçınılmalıdır. Bunların taşıdığı risklerden korunmak ve daha etkili çözüm sağlamak için yalnızca elin sıcak su altında bir süre tutulması yeterlidir.
Sıcaklık, ışık ve nem: Kaktüs, bolca güneş almayı ve sıcağı seven bir bitki olduğundan onu evin en çok güneş alan yerlerinde yetiştirmeye özen gösterin. Pencere pervazlarında ya da balkonlarınızda yetiştirebileceğiniz kaktüslerin yalnızca öğlen güneşine doğrudan maruz kalmasını engelleyin.
Son dönemlerde sıkça talep göre dikensiz kaktüsler 'skulent' olarak adlandırılmaktadır. Kaktüslerin doğal ortamı çöl olsa da evlerde daha uzun yaşamaları ve çürümemeleri için evde de bakılabilecek halde üretildiklerinden güneşe direkt olarak maruz kalmaları halinde tepki verdikleri görülmektedir.
Stres ve Gerginliği Azaltma: Kaktüs bakmak, gözleri yormadan uzak nesnelere odaklanma imkanı sağlayarak stresi ve gerginliği azaltabilir. Oksijen Üretimi ile Solunum Sağlığına Katkı: Kaktüsler, fotosentez sırasında oksijen üretirler, bu da iç mekanlardaki hava kalitesini artırarak solunum sağlığına katkıda bulunabilir.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
KAKTÜS ÇÜRÜMESİ
Kaktüsün fazla nemli ortamlarda bulunması veya aşırı sulanması kaktüs köklerinde mantar enfeksiyonu oluşmasına neden olmaktadır. Kök çürüklüğü, köklerinde kaktüs zararları mantar enfeksiyonu ise önce bitkinin köklerinde lekeler görülmeye Daha sonra kökler çürümeye ve ölmeye başlar.
Kaktüs bitkisinin tüketilmesi durumunda da bazı faydaları olduğu söylenmektedir. Kaktüsün Sağlığa Faydaları arasında en bilineni vücuttaki kolesterol ve trigliserit seviyesini düşürmesi, diyabet hastalığına iyi gelmesi konusudur.
Kaktüs çiçeğinin anlamı genel olarak; sadakat, dayanıklılık, mücadele, savaş gibi anlamlarla yorumlanır. Kaktüslerin bakım istemeyen çiçekler olması, yapraklarındaki sulardan kendisini beslemesi, kaktüslerin mücadele eden ruhunu temsil eder.
Toprağın nemini kontrol edip yeteri kadar can suyu vermelisiniz. İçme suyu ile can suyunu verebilirsiniz. Dikilen kaktüse gübre verirseniz, canlılığını daha uzun süre koruyacaktır.
Kaynana dili çiçeği dikenli bitkiler kategorisine girmektedir. Bu bitki Hint inciri, dikenli incir, dikenli armut kaktüsü ya da Frenk inciri isimleri ile de bilinmektedir.
Bu topraklarda yetişen kaktüslerin genellikle yılda ortalama 200 mm3 suya İhtiyaçtan vardır. Oysa bu bölgelerde de buharlaşma, yaklaşık 1.700 mm3 su meydana gelmesine yol açıyor.
2) Cilt Dostudur
Kaktüs meyvesinin en çok dikkat çeken özelliği cilt dostu olmasıdır. Kırışıklar için doğal bir mucizedir. Cildin erkenden yaşlanmasını önler. Gözaltı şişliklerini yok eder.
Kaktüs bitkileri ilkbahar ayından sonbahar aylarına kadar haftada bir defa sulanması gerekir. Kış aylarında ise kaktüs bitkisi hiç sulanmaması gerekir. Kaktüs bitkilerini sularken doğrudan yapraklarını ıslatmak bitkinin çürümesine neden olur. Bu nedenden dolayı bitki diplerine doğru ve az oranda sulanmalıdır.
Yılbaşı kaktüsü ya da yılbaşı çiçeği olarak bildiğimiz bu bitki de yatak odalarında bulunması faydalı bitkilerdendir. Kırmızı, pembe veya beyaz çiçekleri olan bu bitkiyi balkon veya pencere önlerinde büyütebilirsiniz. Ancak havaların soğumaya başlaması ile birlikte evlerinize, yatak odalarınıza almalısınız.
Kaktüs, anti-oksidatif flavonoid aktivitesi ile beyin koruyucu bir etki sağlar. Kaktüs yaprakları, içerdiği fitokimyasal maddeler ile özellikle meme, prostat, kolon ve karaciğer gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Kaktüs bitkisi çöl bitkisi olarak bilinmektedir. Evlerde kullanılması önerilen bu bitkinin hava kalitesini yükselttiği, radyasyonu azalttığı ve stresi düşürdüğüne yönelik açıklamalar da yapılmaktadır. Bunun yanı sıra evde çiçek ya da farklı türdeki bitkileri beslemek zaman harcanması gereken bir süreçtir.
Dikenli görünümü ve korkutucu yapısı olmasına rağmen, kaktüsler kıskançlığı, dikkatsizliği, dağınık düşünceleri ve nazarı yener ve dağıtır.
Kaktüsün evdeki negatif enerjiyi temizlediği bilinmektedir. Eğer iç mekanda pozitif bir enerji oluşturmak istersen her odaya kaktüs bırakabilirsin. Henüz bilimsel bir çalışma olmamasına rağmen kaktüsün radyasyonu temizlediğine dair de ifadeler yer alıyor.
Kaktüsler bolca güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için güneşlenme süreleri uzun tutulmalıdır. Bu nedenle kaktüsünüzü evinizin güney cephesinde en çok güneş alan yere koymalısınız. Güneş alan yerler kaktüsler için en ideal yerdir.
Kaktüsü çoğaltmak için yavru kökü ile birlikte çoğaltmanız gerekmektedir. Kaktüsü bir bıçak yardımı ile yavru kökünden ayırın. Bu ayırma işleminde olabildiğince hassas olmanızda fayda vardır. Kaktüs için uygun olan toprağı temin ettikten sonra elde ettiğiniz bu kökü iyice derine ekin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri