Kısa süreli elektrik kesintileri buzdolabı ve dondurucu gibi cihazları çok etkilemeyecektir.
Çünkü elektrik git-gelleri, başta kombi, televizyon, buzdolabı, fırın, çamaşır ve bulaşık makinaları, gibi elektronik aletlerin yüksek voltaj sebebi ile zarar görmesine sebep oluyor.
Kullanım hatasından kaynaklanmayan, trafo patlaması veya habersiz gerçekleştirilen elektrik kesintileri gibi dış kaynaklı etkenler sonucu meydana gelen arızalar dolayısıyla tüketicinin zararının TEDAŞ tarafından karşılanabileceği kaydedildi.
Gözkırpması diye tabir edilen elektriğin anlık olarak gidip gelmesi durumunda buzdolabı tedbir amaçlı kendini kilitiyor ve hemen devreye girmiyor.Bu esnada buzdolabının hava sirkülasyonu borularının içerisinde bulunan soğuk hava kompresöre gidip gelemediği için bulunduğu yerde donmaya başlıyor ve hava sirkülasyon ...
Voltaj düşüklüğü sebebiyle elektrikli cihazları arızalanan tüketiciler ne yapmalı? Yaşanan problem veya karşılaşılan zarar, hemen ilgili dağıtım şirketine iletilmeli. Mağdur abone, bozulan cihazlar için yetkili servis çağırarak arıza tespiti yaptırmalı.
İlgili 33 soru bulundu
Bir cihazın nominal voltajı, cihazın düzgün çalışabilmesi için gereken voltajdır. Voltaj çok düşük olduğunda, cihaz yeterli enerji alamaz ve bu nedenle düzgün çalışamaz. Ancak voltaj çok yüksek olduğunda, cihaz aşırı yüklenir ve bu da cihazın zarar görmesine veya hatta yanmasına neden olabilir.
Elektrikler kesilirse içi oldukça dolu olan derin dondurucuyu kesinlikle açmayın. Bu şekilde 48 saate kadar yiyeceklerinizi 0 derecede tutma etkisini sürdürür. Ancak derin dondurucunuz nispeten boş ise, bu gıdaları 24 saate kadar bozulmadan saklayabilir.
Başta buzdolabı, fırın, çamaşır ve bulaşık makinaları gibi elektronik aletlerin fişlerini pirizden çekebiliriz. Geri geldiğinde yaşanacak yüksek voltaj zarar verebilir.
Buzdolabı Motoru
Eğer motor arızalıysa, buzdolabı soğutmaz ve sıcaklığı düşüremez. Aşağıdaki durumlarda, buzdolabının motorunun arızalı olabileceğine dair belirtiler olabilir: Buzdolabı soğutmuyor: Buzdolabının motoru arızalıysa, buzdolabı soğutmaz ve içindeki yiyecekler bozulabilir.
Buzdolabı üreticileri, elektrik kesintisi durumunda yiyeceklerin dört ila altı saate kadar güvende kalabileceğini belirtiyor. Bu süreyi uzatmak için ise kesintiden sonra buzdolabının ve derin dondurucunun kapılarını kapalı tutun.
Zarar vermez ona göre imal etmişlerdir.
Elektrik kesintilerinde; enerjinin ani gidişi, gelişi ve dalgalanmaları, teknolojik aletlerin bozulmalarına neden olabilmektedir. Bu nedenle; kesintiler sırasında, buzdolabı ve televizyon gibi teknolojik aletlerin bozulmalarına sıkça rastlanılmaktadır. Kesinti durumunda, fişler prizlerden çıkarılmalıdır.
ELEKTRİK KESİLİNCE NE YAPILIR? Öncelikle elektrik kesintisiyle ilgili aranacak numara 186. Ancak Türkiye genelini etkiyen bugünkü gibi bir durumda bu namaraya ulaşmak imkansız. Başta buzdolabı, fırın, çamaşır ve bulaşık makinaları, televizyon gibi elektronik aletlerin fişlerini pirizden çekebiliriz.
Siz dolabın fişini çektiğinizde yapmış olduğunuz çalışmama aralığı dengesiz olduğunda sağlıklı soğutma sağlanamaz.
Kokuyu yok etmek için tahliye haznesini temizlemek gerekir. Tahliye haznesini bulmak için buzdolabının arkasındaki su boşaltma borusunu izleyin. Borudaki suyun boşaldığı, borunun altındaki bölüm tahliye haznesidir. Üzerinde bulunan vidalı kapağı sökerek haznedeki suyu boşaltabilirsiniz.
-Kapısı çok sık açılmamalıdır. -Besinler konulmadan boş olarak çalıştırılmalıdır. -Buzdolabınızın fişini, prizden çırkartmayınız.
Tüketim yarı yarıya düşüyor ama yağsız gaz olduğu için buzdolabının motorunda aşınma artıyor. Buda buzdolabının motor ömrünü kısaltıyor. R600 gazlı buzdolaplarının yaklaşık 7 yıl ömürleri olduğunu düşünüyorum. Bu 8 yılda olabilir ama 3-4 senede bile arıza yapan oluyor” diye konuştu.
Buzdolabı motor değişim fiyatı 15 Mart 2023 tarihinde en uygun olanı 3500 TL üzerinden fiyatlanmaktadır. En Pahalı olan buzdolabı motor değişimi ise 5500 TL üzerinden fiyatlanmaktadır.
Kablolardan aşırı akım geçmesi, kompresörün aşırı ısınması, aydınlatma ve kontrol elemanları gibi yerleşik cihazların bo- zulması veya aşırı ısınması ile bir yangın başlayabilmektedir. Buzdolabı içinde belirli bir voltajda bir ampul bulunur ve kablo bağlantılarında ısınma nedeniyle yangın çıkabilir.
1) Dolabın Fişini Çekin
Buzdolabı temizliğine başlamadan önce olası bir tehlikeye karşı dolabın fişini çekmelisiniz. Eğer fiş çekilmeden temizlik yapılırsa kablolara su gelebilir ve bu durum hayati bir risk oluşturabilir. Dolabın fişini çektiğiniz anda buzluk kısmındaki buzlar erimeye başlar ve dolap bir süre dinlenir.
Buzdolabı fişten çıkarıldığında ya da taşıma sonrasında hemen çalıştırılmamalıdır. Buzdolabının içindeki gazın yerine oturması için belli bir süreye ihtiyaç vardır. Bekleme süresi olarak tavsiye edilen zaman da bu gazın oturma sürecidir. Bu anlamda gerekli hassasiyet gösterilerek buzdolabı çalıştırılmalıdır.
Buzdolabının hareket etmesiyle birlikte motor içerisinde bulunan yağ gaz borularına dolabilir. Bu nedenle yağın tekrar geri motora dolması için bir süre gereklidir. Bu süre ortalama 6 saattir. Buzdolabı hareket ettirildiyse tekrar fişe takmak için 6 saat beklenmelidir.
Aynı zamanda buzdolabının kapağının sürekli ve uzun süre açık kalması durumunda buzdolabının bozulmasına sebep olabilir.
Derin dondurucunuz çalışmasa da 12 saat boyunca yiyeceklerinizi donmuş olarak tutabilir. Bunun için derin dondurucunun kapağını açmamanız gerekir. Kapağı sık açarsanız ve açık bırakırsanız ortamdaki sıcak hava dondurucu içindeki havayı ısıtacak ve gıdalarınızın donuk kalma süresini kısaltacaktır.
Eğer sorununuzun kaynağı buzdolabı üstü soğutmuyor ise kapak contasının yıpranması, fan motoru arızalanmış olabilir. Hava kanallarının tıkanması ve buzdolabının doğru şekilde yerleştirilmemesi gibi nedenler de sorununuzun kaynağı olabilir. Bu gibi durumlarda kapak contasını kontrol edebilir veya değiştirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri