Elektrik aboneliği için abonelik işleminin yapılacağı yerleşim yerindeki elektrik dağıtım bürosuna müracaat etmeniz gerekir. Bu kuruma müracaat eden yeni aboneden bellim evraklar istenir. Söz konusu evrakların başında kira kontratı gelir. Kira kontratı, ev sahibi ile kiracı arasında yapılan bir sözleşmedir.
Kira kontratı yok ise kira kontratından dolayı mal sahibi ile aralarında çıkabilecek her türlü sorumluluğun kendisine ait olduğuna dair yazılı beyan ile birlikte ikametgah senedi Güvence bedeli ve damga vergisi tahsil edilir.
Elektrik abonelik ücreti EPDK tarafından belirlenir. Bu ücret de her yıl için ilgili kurum tarafından güncellenmektedir. 2023 yılı için belirlenen abonelik ücreti KW başına 128,9 TL'dir. Bu ücret baz alındığında ortalama bir mesken için yeni abone olacak kişiden 644,5 TL abonelik ücreti talep edilecektir.
İlgili 28 soru bulundu
E-devlet üzerinden elektrik aboneliği açmak için öncelikle T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yapmalısınız. Sonrasında açılan sayfada bulunduğunuz bölgenin elektrik şirketinin adını yazarak Bireysel Abonelik Başvurusu bölümüne ardında da “Yeni Başvuru” butonuna tıklayabilirsiniz.
e-Devlet Kapısı ile 81 ilimizde bulunan 21 elektrik görevli tedarik şirketlerinin serbest olmayan tüketiciler ile son kaynak tedariki kapsamındaki tüketicilere sunduğu bilgilendirme hizmetlerinin yanı sıra abonelik ve fesih başvuru hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz.
her KW başına 128,9 TL'dir. Ortalama bir mesken için elektrik abonelik ücreti 644,5 TL 'dir. 2023 yılında kiracı olan vatandaşın elektrik aboneliği için ödeyeceği ücret KW 29,8 TL'dir. İş yeri için kiracıların ödeyeceği ücret 84,8 TL'dir.
İmar yerleşim alanında 24 saat içerisinde, İmar yerleşim alanı dışında 48 saat içerisinde, elektriğiniz açılır.
Kendi eviniz ya da kiralık daire olması fark etmeksizin konutlar için deprem sigortası yaptırılması gerekmektedir. Doğalgaz, elektrik ve su abonelikleri sırasında DASK talep edilmektedir. Bu nedenle DASK olmadan söz konusu abonelik işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi mümkün değildir.
Adreste başka birinin üzerine abonelik varsa kira kontratı veya tapu. Yetkili veya vekil olarak işlem yapılacaksa elektrik aboneliği için vekaletname veya yetki belgesi.
Ev sahibi olanlar bulundukları şehirde elektrik dağıtımını yapan kuruma kimlik belgesi, tapu belgesi ve eski fatura örneği ile giderek işlemleri tamamlayabilir. Aynı şekilde kiracılar da söz konusu kuruma giderek, kira kontratı, zorunlu deprem sigortası (DASK) ve kimlik belgesini göstererek aboneliği üzerine alabilir.
İlgili evraklar dağıtım şirketine ibraz edildikten sonra abone olmak isteyen kişiden abonelik depozito ücretini yatırması istenir. Bu ücret her yıl güncellenmektedir. 2023 yılı için elektrik abonesi depozito ücreti 644.5 TL olarak belirlenmiştir.
Evine, işyerine elektrik, su ve doğalgaz ve telekom gibi abonelikleri başlatmak isteyenlere başvurularını e-Devlet üzerinden yapma imkanı getiriliyor. Vatandaşlar, kurumların e-devlet sayfasında bu hizmetlerini aktif etmelerinin ardından başvuru yapabilecek.
Bu suçun soruşturması ve kovuşturulması kiracının şikâyeti ile olacaktır. Özel Hukuk kapsamında ev sahibinin bu eylemi kiracıya maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı tanımaktadır. Çünkü kiracı, yeni bir su aboneliği için güvence bedeli veya farklı isimler altında masraflar yapacaktır.
Yeni Elektrik Aboneliği Oluşturma
Mevcut bir elektrik abonelik yoksa gerekli belgelerle elektrik dağıtım şirketinin şube ve bölge müdürlüklerine giderek başvuru oluşturulur. Başvurudan önce ilgili kurumun internet sitesi ve müşteri hizmetleri numarası üzerinden randevu oluşturarak sıra beklemeden başvuru yapılabilir.
Aboneliği üzerinize almadan elektrik tüketiyor olmanız, 'Usulsüz Kullanım' olarak nitelendirilir. Bu sebeple kullanıcının en yakın hizmet noktalarımıza giderek taşınma ile ilgili işlemleri yaptırması gerekir.
Eğer elektrik aboneliği başvurusunun başka bir kişi adına yapılması söz konusu ise bunun için noterden tasdikli vekaletname alınması gerekmektedir. Bu vekaletnamenin ise kişinin başvuru esnasında yanında bulunmalıdır.
Abonelik işlemleri evden çıkmadan yapılabiliyor
Sepaş Enerji müşterileri, online randevu imkanının yanı sıra abonelikleriyle ilgili tüm işlemlerini fiziksel olarak müşteri hizmetleri merkezlerini ziyaret etmeden de dijital kanallar aracılığıyla gerçekleştirebiliyor.
E-DEVLET ELEKTRİK ABONELİĞİ NASIL YAPILIR? E-devlet adresi üzerinden TC Kimlik numaranızı ve şifrenizi girerek açılan sayfaya bulunduğunuz bölgenin elektrik şirketi ismini yazarak Bireysel Abonelik Başvurusu bölümüne ardından " Yeni Başvuru" kutucuğuna tıklamanız gerekiyor.
Abonelik iptali için gerekli evraklar
Tahliye başvurusu alınır. 2 gün içinde enerji kesilir ve son tüketimler fatura edilip güvence bedelinden mahsup edilerek sözleşme sonlandırılır. Sözleşme sona erdikten sonra 5 iş günü içinde güvence bedeli iadesi gerçekleştirilir.
Elektrik abonelik ücreti, faturaların ödendiği gibi ödenir. Fatura tutarı, abonenin kullanımına ve tarifeye göre değişebilir. Fatura ödeme işlemi genellikle banka şubeleri, internet bankacılığı, mobil bankacılık, ATM'ler, kredi kartları ve benzeri yöntemlerle yapılabilir.
Taşınacağınız konut için elektrik aboneliği başvurusu yapmadan önce bilmeniz gereken birkaç önemli konu bulunuyor. Bu konulardan en önemlisi ise başvurunun kimin tarafından yapılacağı. Ev sahibi ya da kiracı olma durumu fark etmeksizin başvurunun konutta ikamet edecek kişi tarafından yapılması gerekiyor.
Tüm sözleşme başvuruları için güvence bedeli, kesme-bağlama bedeli ve damga vergisi alınmaktadır. Abonelik için yapılan sözleşme, kullanıcı adına mı olmalıdır? Enerji Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği Madde 48. gereğince elektrik aboneliği sözleşmelerinin fiili kullanıcı adına olması gerekmektedir.
Kiracı ya da ev sahibi olarak taşındığınız yerde halihazırda bir su sayacı varsa su aboneliği üzerine alma işlemi için ilgili kuruma başvurabilirsiniz. Su aboneliğini üzerine almak için gereken evraklar şunlardan oluşuyor: T.C kimlik belgesi. Tapu veya kira sözleşmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri