Türk Hukuk Mahkemesine baktığımızda avukatla temsil edilme zorunluluğu bulunmayıp tam aksine herkes her konuda dava açabilme özgürlüğüne sahip olup, yargı merci önünde adil bir şekilde yargılanabilir. Yani kişiler dava açmak için illa ki avukat tutma zorunluluğu bulunmayıp, aynı zamanda kendi davayı takip edebilir.
Vatandaşlarımız kural olarak ceza mahkemesinde veya hukuk mahkemesinde avukat tutmak zorunda değildir. Bu yüzden ceza avukatı tutmak zorunda mıyım sorusunun cevabı kural olarak evettir. Ancak 5271 sayılı CMK 'nın 150. maddesine göre alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezası gerektiren suçlarda müdafi bulunması zorunludur.
Avukat tutacak param yok ne yapabilirim diyenler için, mali gücü yetersiz olanların dava açmaları ya da kendilerine karşı açılmış bir davada temsil edilebilmeleri adına hukukumuzda Adli Yardım kurumu yer almaktadır.
Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olan bütün gerçek ve tüzel kişiler, dava ehliyetine de sahiptir. Dava ehliyeti bulunan kişi davasını kendisi veya tayin edeceği vekili aracılığı ile açabilir ve takip edebilir.
Boşanma davalarında davacı olan taraf ya da davalı olunan tarafların davaya katılmaması durumunda ise süreç şu şekildedir. Davacı duruşmaya katılmaz ve bir avukat da tutmazsa dava müracaata kaldırılır. Bu durumda da 3 ay içerisinde yenilenene kadar işlemden kalkar. Davalı, eğer avukat tuttuysa duruşmaya katılmayabilir.
İlgili 31 soru bulundu
CMK'nın 150/3. maddesine göre; müdafisi bulunmayan şüpheli veya sanığa talebi olup olmadığına bakılmaksızın, alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı yapılan soruşturma veya kovuşturmada bir müdafi görevlendirilmek zorundadır.
Ceza davalarında, sanık duruşmaya avukatı aracılığıyla katılabilir. Ancak, sanık, duruşmaya avukat tutmak istemezse, duruşmaya bizzat katılabilir. Duruşmaya katılabilecek diğer kişiler şunlardır: Cumhuriyet savcısı: Cumhuriyet savcısı, duruşmaya katılmak zorundadır.
Yargı davalarında, binde 68,31'in dörtte biri, Ölüm ve yaralanma davalarında ise binde 68.30.020'de biri nisbi harç olarak peşin alınmaktadır. 2022 yılı için 350 TL ile 775 TL arasında değişen rakamlarda harç yatırmış olursunuz. Tüm dava çeşitleri için herhangi bir dava açtığımızda harç yatırmanız zorunludur.
AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ YENİDEN BELİRLENDİ21.09.2023
Dava ücretleri ise 8 bin TL ile 67 bin 700 TL arasında olacak. Avukatlara büroda sözlü danışma ücreti ilk 1 saat için 2 bin 300 TL, sonraki her 1 saat için bin 300 TL, çağrı üzerine gidilen yerde 1 saate kadar sözlü danışma ücreti ise 4 bin 800 TL oldu.
UYAP vatandaş dava açma işlemleri e-imzası olan vatandaşların dava açabilmesini sağlar. Ayrıca vatandaşlar trafik ve idari para cezalarına bu portalı kullanmak sureti ile itiraz gerçekleştirebilir. Bu işlemler online olarak yapılır.
Adli Yardım, mali gücü yetersiz olanların dava açma hakkından yoksun kalmaması için getirilmiş bir ilkedir. Mali olanakları yetersiz kişilerin dava harç ve masraflarından muaf tutulması ve kendisi için baro tarafından ücretsiz avukat görevlendirilmesidir.
Avukatlık Kanununun 178.maddesine göre, avukat talebi için baroların bünyesinde bulunan adli yardım büro ya da temsilciliklerine başvurulmasıdır Başvuru sırasında bazı belgeler talep edilir. Bu belgelerin değerlendirilmesi sonrasında gerekli koşulları taşıyan kişilere ücretsiz avukat görevlendirilmesi yapılır.
Adli yardım talepli dava açmak isteyen vatandaşlar başvuru formuna https://vatandas.uyap.gov.tr adresindeki UYAP Vatandaş Portal sayfasından ulaşabiliyor. ADLİ YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPILIYOR? Adli yardım talebinde bulunabilmek için öncelikle mahkemeye başvurularak bu yönde talepte bulunulması gerekiyor.
Türk Ceza Kanunu'na göre bilişim sistemleri yani internet ya da telefon gibi ortamlar üzerinden yapılan her türlü tehdit, hakaret ve küfür içerikleri suç kapsamında yer almaktadır. Buna göre mahkeme yoluna gidilmesi ve doğru ceza hukuku avukatı seçimi sonrasında davalar açılabilmektedir.
Toparlamak gerekirse; adli yardımdan faydalanmak için icra takibinin yapılacağı veya davanın açılacağı baro başkanlığına ya da baro adli yardım bürolarına şahsen müracaat etmeniz gerekmektedir. Başvurunuz karşısında ilgili birim, ödeme gücünüzün bulunmadığını belgelemek durumundadır.
Dava yetkili ve görevli mahkemeye bir dilekçenin verilmesi ile açılır. Yargılamanın mahkeme tarafından yapılabilmesi için gerekli harç ve gider avansından Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca peşin olarak mahkeme veznesine ödenmesi zorunludur. Bu işlemlerden sonra dilekçe mahkeme esasına kaydedilecek Ve dava açılacaktır.
Avukat davayı kaybederse para öder mi? Davanın kaybedilmesi durumunda karşı tarafın avukatlık ücreti ve yapılan yargılama giderleri kaybeden tarafın üzerinize bırakılacaktır.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
4441878 nosunu aradıklarında menüdeki bilgilere kolayca ulaşabilecekler. Meslektaşlarımız sisteme kayıtlı cep telefonu dışında sabit hatlardan sisteme ulaşmak için Baronet'e şifreyle girerek pin kodu bölümünden pin kodlarını öğrenebilirler.
Hayır. Avukatlık Kanunu madde 164 /f. 4 uyarınca avukatların kural olarak ücretsiz dava almaları yasaktır.
* Tam Yargı davalarında binde 68,31'in dörtte biri , ölüm ve yaralanmaya bağlı davalarda ve tazminat davalarında binde 68,31'in yirmide biri nisbî harç olarak peşin alınır. * Yeni açılan davalarda posta ve harç masraf toplamı 600 ₺ ile 1.328,30 ₺ arasında değişmektedir.
Bu düzenlemeye göre, özel kanunlarda aksi öngörülmemişse, dava açma süresi, Danıştay ve idare mahkemelerinde altmış gün, vergi mahkemelerinde otuz gün olarak belirlenmiştir.
Mahkemede önce kim dinlenir? Ceza davalarının ilk duruşmasında, tanzim edilen iddianame sanığa okunarak il önce sanığın savunması alınır. Sanığın mahkeme huzurunda savunmasını yapmasının ardından varsa şikayetçi taraf dinlenerek davaya katılma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur.
Hakkında şikayetçi olunan, yargılama yapılması istenen kişi savcılık aşamasında şüpheli sıfatını alırken ceza davasının açılması ile kovuşturma aşamasında sanık sıfatını alır. Kısaca sanık ceza davasında yargılanan kişidir.
İddianame ile ceza mahkemesine dava açıldıktan yaklaşık olarak 30-45 gün sonra duruşma davetiyesi elinize ulaşmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri