Elektrik panosundan en yakın toprak bulunan bölgeye topraklama kablosu çekilir. Çekilen kablo elektrik panosunda topraklama barasına bağlanır. Kablonun diğer ucu ise toprak zemine gömülen topraklama elektrotuna irtibatlandırılmalıdır. Topraklama direnci ölçülerek sistem test edilir.
Toprakta 2 metre civarında çukurlar kazılarak çubuklar en az birer metre ara ile yerleştirilir. Betonite ve gem tozu karşımı (direnci düşürmek için) çukurun dibinden yarım metre yüksekliğe kadar doldurulur ve üstü toprakla örtülür. Daha sonra ise kablo binadaki topraklama hattı ile birleştirilir.
Topraklama sayesinde olası bir hata akımı direkt olarak toprağa akar. Ancak herhangi bir topraklama yapılmadığı takdirde hata akımı doğrudan arızalanan cihaza dokunan kişilere geçer. Topraklama uygun şekilde yapılmadığında ise cihaz ve makinelerin arızalanması riskinin yanı sıra elektrik çarpması tehlikesi de artar.
Bu yöntemde, binaların çatılarına metal çubuklar yerleştirilir ve bu çubuklar topraklama sistemine bağlanır. Yıldırım düştüğünde, çubuklar aracılığıyla oluşan enerji güvenli bir şekilde toprağa iletilir.
Topraklama, topraklama çubukları veya topraklama kabloları kullanılarak yapılabilir. Topraklama işlemi, elektriksel cihazların veya yapıların metal kısımlarının toprağa bağlanması suretiyle yapılır. Bu sayede, cihaz veya yapı üzerindeki yüksek voltaj veya akım topraklama kablosu üzerinden toprağa boşaltılır.
İlgili 39 soru bulundu
Topraklama, bir iletken yardımı ile ana elektrik tesisatının veya elektrikli aletin toprağa bağlanması şeklinde yapılır. Basit olarak topraklama tesisatı yapmak için elektrikli cihazlardan toprağa gömülen iletken bir çubuk veya levhaya kablo ile bağlantı yapılmalıdır.
Binada kullanılan elektrik, su ve gaz şebekelerinin topraklama alanından uzak bir noktada olmasına dikkat edilmelidir. Bina yapılarına göre binalara çevresel olarak topraklama sistemi yapılabilmektedir. Yapılan topraklama işleminde bakır ve galvaniz şeritler kullanılır ve bina temeline en az 1 metre uzağa yapılmalıdır.
Topraklı prizlerde bu iki deliğe ek olarak üst ve alt kısımlarda çıkıntılar ya da deliklerin hemen üstünde metal çubuk çıkıntısı bulunmaktadır. Topraklı prizde bulunan bu çıkıntılar binanın yakın civarında toprağa yerleştirilen topraklama kablosuna bağlanmaktadır.
► Toprak zemin üzerinde 1,5-2 metre çukur kazılır. Bu çukurun içine bakır malzeme yerleştirilir. ► Topraklama direncini düşürmek amacıyla, çukurun içine bentonite ve gem tozundan oluşan bir karışım 0,5 metre seviyesine kadar doldurulur. ► Bu işlemlerin ardından kalan derinlik toprak ile kapatılır.
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
Toprak teması halindeyken ev prizinden çarpılırsak kesintisiz elektrik olacağından dolayı kül olana kadar devam edecektir.
Hectopat. İki deliğin üstünde ve altında bulunan iki demir, topraklamanın olduğunu gösteriyor. Zaten yeni prizlerin hepsi topraklı, önemli olan tesisatta topraklama olup olmaması. Duvardan yeşilli sarılı bir kablo geliyorsa topraklama hattı var demektir.
Akım Korumalı Prizlerin Özellikleri
Eğer fazla akımın gönderileceği bir toprak yoksa, akım korumalı prizlerin etkin çalışması maalesef beklenemez. Yani “Evde topraklama yok akım koruyucu priz almak işe yarar mı?”sorusunun cevabı: “Etkili bir performans alamazsınız.” olacaktır.
Akım korumalı prizler toprak hattını kullanmaz, direk geçirirler, topraklanma olmasa da sıkıntı olmaz, çünkü içindeki şebekeye paralel varistör elemanı faz ve nötr arasında çok yüksek voltaj değerlerinde içten bloklama (Bu yüksek voltajı kendi üzerine alıp tüketmek şeklinde) mutlak korumayı yaparlar.
Örnek olarak topraklama hattının kullanılmadığı bir cihazda kaçak akım oluşması durumunda, bu kaçak akım cihaz gövdesi üzerinden devreyi toprağa temas etmeden tamamlayacak ve röle atmayacaktır. Cihaza bir insanın dokunmasıyla kaçak akım, insan üzerinden devreyi tamamlayarak toprağa akacak ve röle atacaktır.
TN Sistemde Topraklama Ölçümü Sınır Değeri
TN sistemlerde topraklama ölçümü sınır değer hesabı yapılırken referans almamız gereken il değer 230V' dur.
Topraklama kablosu, elektrik işleri ile uğraşan herkesin bildiği sarı yeşil çizgili renkli olan kablodur. Bu dünyanın her yerinde aynıdır ve tüm sistemlerde aynı renkler kullanılmaktadır. Üç kablodan siyah ya da kahverengi olanı faz, mavi olanı ise nötr temsil etmektedir.
Topraklama, elektrikli cihazların herhangi bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı gövdelerinin bir iletkenle toprağa gömülü vaziyetteki "topraklama" sistemine bağlanması yöntemi.
Sizin bu prize taktığınız fiş ve kablo da topraklı olmalıdır yani üç bağlantı noktası içermelidir.
Elektrik kablolamasının standartlarına göre, topraklama rengi genellikle yeşil-sarıdır. Bu renk, bakır tellerin dış kaplamasında bulunan PVC yalıtım malzemesiyle belirginleştirilir. Yeşil-sarı topraklama kablosu, elektrik devresinde herhangi bir arıza durumunda elektriği emerek güvenliğin sağlanmasına yardımcı olur.
Topraklama Ekipmanları
En önemli topraklama ekipmanı topraklama çubuğu ve bağlantı kablolarıdır. Topraklama çubuğunun bakır malzemeden yapılmış olması ve çapının 12.4 mm ile 40 mm arasında bir ölçüye sahip olması gerekir.
Tam Topraklama: Nötr, düşük empedanslı bir yoldan doğrudan toprağa bağlanır. Rezistansla Topraklama: Nötr, belirli bir dirence sahip bir rezistanç aracılığıyla toprağa bağlanır. Reaktansla Topraklama: Nötr, bir reaktans aracılığıyla toprağa bağlanır.
Tesisin çevre topraklaması için ana topraklama iletkeni kesiti 120 mm² bakır iletken olacaktır.
Topraklama ağına 1 metre uzunluğunda Ø8mm (50mm²) bakır iletken kaynaklı olmalıdır. 3.7 Her elektrod için en az (10 kg) 1 adet toprak direnci düşürücü katkı maddesi kullanılmalıdır. 3.8 Topraklama direnci 10 Ohm'dan küçük olacaktır.
Tuz İlavesi: Yukarıda tarif edilmiş maksada en elverişli nemlilik miktarı; su ağırlığının 1/2'i oranında tuz ilave edilecek olursa (bu tuz ilavesi toprak ağırlığının %0.1'i oranında olacaktır) geçiş direnci %20 oranında azaltılmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri