İçten yanmalı motorlarda hareket enerjisi üretilirken yüksek ısı, gürültü ve titreşim açığa çıkar. Elektrikli otomobiller ise sessiz bir şekilde çalışır. Bu özelliklere ek olarak elektrikli araçlarda debriyaj balatası, vites kutusu, pistonlar, yakıt tankı, egzoz sistemi ve yağ ile su pompası bulunmaz.
Enerji Kazanımlı/ rejenatif fren: Elektrikli araçlarda normal şarjların yanı sıra frenlerden de enerji depolanabilmektedir. Fren balatalarının durma esnasında ortaya çıkardıkları kinetik enerji, rejenatif fren sayesinde elektrik enerjisine çevrilmektedir.
Elektrikli araçlarda geleneksel otomobillerden farklı olarak elektrik motoru, pil ve şarj elektroniği bulunurken; vites kutusu, debriyaj balatası, benzin deposu ve egzoz sistemi gibi birçok parça bulunmuyor.
Türkiye'de elektrikli otomobil denildiği zaman elektrik motoruna sahip tüm otomobiller bu kavrama dahil ediliyor. Yani bataryalı elektrikli otomobiller, yakıt pilli elektrikli otomobiller ve hibrit otomobillerin tamamına elektrikli otomobil adı veriliyor.
“Geleneksel ve elektrikli araçlar arasındaki önemli bir fark güç aktarma organlarıdır. Basitçe ifade etmek gerekirse, elektrikli araçların çoğunda çok vitesli şanzıman yoktur. Bunun yerine, tek vitesli şanzıman elektrik motorunu çalıştırır.”
İlgili 24 soru bulundu
m-şarj aracı, elektrikli aracın yolda kalması veya şarjının bir şarj istasyonuna gidemeyecek kadar azalması durumunda, aracın yanına giderek 20 dakikada 80 kilometre menzil kazandıracak kadar şarj ediyor.
+ - Elektrikli otomobilimi yağmurlu veya karlı havalarda şarj edersem elektrik çarpma ihtimali var mı? Otomobile takılan bölgede bulunan soket ne kadar ıslanırsa ıslansın otomobile taktığınızda sizi elektrik çarpma ihtimali yoktur. Yağmur altında veya karda şarj yapmanızdan size bir zarar gelmeyecektir.
Elektrikli araba bataryasının kullanım ömrü
Mevcut tahmin, ortalama bir elektrikli araba bataryasının değişim gerekmeksizin 10 ila 20 yıl dayanacağı yönündedir. Kia, elektrikli araç portföyü için 5 yıl veya 150.000 km (hangisi önce dolarsa) batarya kapasitesi garantisi sunar.
Elektrikli araçlarda dingil çıkıntısı konvansiyonel araçlara göre daha fazladır. Daha büyük dingil mesafesi pil takımlarını ve diğer bileşenleri yerleştirmek için daha iyi bir alan sunmaktadır.
Tabiki olabilir ama böyle bir şeye ihtiyaç yoktur. Elektrik motorları içen yanmalı motorlar gibi değildir.
Tek bir hareketli parçaya sahip olan elektrik motorunun kullanım ömrü daha uzundur. Genellikle, düzgün olarak bakımı yapılmış bir elektrik motoru, büyük onarımlara ihtiyaç duymadan 30.000 saate kadar kullanım ömrüne sahiptir.
4x4 ya da dört çeker denildiğinde insanların aklına çoğunlukla arazi araçları geliyor. Fakat günümüzde spor araçlar veya elektrikli otomobiller bile dört çeker olarak üretiliyor.
“Elektrikli araçlar, yanmalı motordaki hareketli parçaları yağlamak için gerekli olan yağa ihtiyaç duymaz. Yağa gereksinim duyan motorlarla değil, elektrik motoruyla çalışırlar.”
En baştan söyleyelim: İçten yanmalı motorların (ICE) aksine, EV'lerin (Elektrikli araçlar) motor hava filtreleri yoktur.
Model Y araçta fren pedalına basıldığında frenleri etkinleştiren bir fren takviyesi bulunur.
Elektrikli araçlar ile benzinli araçların yakıt masrafları
eGallon fiyatı, benzinle çalışan benzer bir araca kıyasla, elektrikli bir aracı elektrikle doldurmanın maliyetidir. Ortalama olarak elektrikli bir araba kullanmanın maliyeti içten yanmalı motorlu bir araba kullanmanın maliyetinin yarısıdır.
Elektrikli otomobillerde genelde öndeki kaput kısmında motor ortadan kalkıyor ve yerine bir bagaj geliyor.
2. Elektrikli Araba Evde Şarj Edilir mi? Evet, edilebilir.
Şarj edilebilir özellikli hibrit sisteminde ki gibi araç- larda hem içten yanmalı hem de elektrikle çalışan mo- torlar bulunmaktadır ancak bu sistemdeki içten yanmalı motor, aracın çekişine katkıda bulunmaz. Elektrik motoru çekişi tamamen üstlenir.
Aynı şekilde diğer elektrikli araçların batarya kapasiteleri de yıllık ortalama kullanıma göre değişiyor. Buna göre 250 bin kilometre menzile kadar performans neredeyse aynı kalıyor. Genellikle sektörde söz sahibi birçok elektrikli araç üreticisi bataryalar için 160.000 km garanti veriyorlar.
Elektrikli bir aracın bataryasını 30 ila 45 dakikada %80'e kadar doldurur. Seviye 3 şarj istasyonları genellikle kullanım başına ücret alır. Ücret tarifesi genellikle saatliktir. Büyük şehirlerde çeşitli noktalarda ve petrol istasyonu, otopark gibi işletmelerde mevcuttur.
Kışın Elektrikli Araba Kullanmak
Elektrikli arabalar, buzlu koşullarda geleneksel arabalardan çok daha iyi performans gösterebilir. Bunun nedeni, ağırlık merkezini düşük tutmak için pillerin yere mümkün olduğunca alçak yerleştirildiği elektrikli otomobillerin tasarımıdır.
İlk şarj yöntemi olan evde şarj ile model, 24 saat şarj ile 300 km menzile ulaşacak. Fakat bu süre size uzun geliyorsa ve istasyona da gitmek istemiyorsanız evinize bir AC tipi duvar şarj istasyonu kurdurmanız gerekecek. Bu sayede ise 3 ila 6 saat arasında aracınızın şarj dolumunu yapabilirsiniz.
Elektrikli bir arabayı yıkamak kolaydır ve uzun sürmez. Tek yapmanız gereken bir lavabo veya küveti ılık suyla doldurmak, sabun eklemek ve motoru çalıştırmak. Bazı insanlar elektrikli arabalarını yıkarken aşırı sıcak su kullanır, ancak bu bazı parçalara zarar verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri