Basitçe ifade etmek gerekirse, elektrikli araçların çoğunda çok vitesli şanzıman yoktur. Bunun yerine, tek vitesli şanzıman elektrik motorunu çalıştırır.”
Tabiki olabilir ama böyle bir şeye ihtiyaç yoktur. Elektrik motorları içen yanmalı motorlar gibi değildir.
Elektrikli araçlarda vitese ihtiyaç olmadığı için dolaylı olarak şanzıman da bulunmuyor.
Elektrikli otomobillerde gaza bastığınız anda araç hareket eder. Debriyaj, vites kolu ve başka herhangi bir şeyi düşünmenize gerek kalmaz. Otomatik vitesten farkı ise her devirde yüksek verimlilik yakalayabilmesidir. Böylece devre göre düşük performans veya zorlanmalar görünmez.
Benzinli Araç, Dizel Araç, Elektrikli Araç Karşılaştırması
Ateşleme, bu yakıtların yanma sürecini başlatır. Elektrikli araçlar ise şarj edilebilir pillerde elektrik olarak depolanan gücü kullanır. Bir veya daha fazla elektrik motoru, bu gücü tekerleklere iletir.
İlgili 20 soru bulundu
E-Pedal olarak karşımıza çıkan tekil pedal sistemi elektrikli araçların sürüş sistemini oluşturmaktadır. 30.07.2017 tarihli yazı 11388 kez okunmuştur. Bir aracın ilk kalkışı ve hızlanması için sürücünün gaz pedalına, frenleme ve durması için fren pedalına basması gerekmektedir.
Elektrikli araçların, yüksek seviyeli rejeneratif frenleme üretmek için ayarlanması sayesinde elde edilen tek pedallı sürüş, daha fazla enerji geri kazanımına da olanak tanıyor. Böylece menzil artıyor ve daha sportif bir sürüş sürüş deneyimi sunuluyor.
Elektrikli araçlar aynı tempoda düz bir yolda 100 kilometrede ortalama 17,5 kWh değerinde elektrik tüketir, binek araç ise 100 kilometrede ortalama 6 litre dizel tüketir. Ağustos 2023 fiyatları ile 100 km için elektrikli araç şarj bedeli: Evde şarj etmeniz halinde 17,5×1,50 TL = 26,25 TL.
Elektrikli otomobiller ise sessiz bir şekilde çalışır. Bu özelliklere ek olarak elektrikli araçlarda debriyaj balatası, vites kutusu, pistonlar, yakıt tankı, egzoz sistemi ve yağ ile su pompası bulunmaz.
Elektrikli araba bataryasının kullanım ömrü
Mevcut tahmin, ortalama bir elektrikli araba bataryasının değişim gerekmeksizin 10 ila 20 yıl dayanacağı yönündedir. Kia, elektrikli araç portföyü için 5 yıl veya 150.000 km (hangisi önce dolarsa) batarya kapasitesi garantisi sunar.
TOGG OTOMATİK VİTES Mİ MANUEL VİTES Mİ? TOGG prototipi otomatik olarak üretilmiştir. Bu araçların otomatik üretileceği öngörülüyor. Ama ilerleyen zamanda seri üretim ve diğer aşamalar tamamlandıktan sonra ekonomik araç için üretilebilir.
Evet. Şarj esnasında yağmur yağsa bile herhangi bir tehlike oluşmamaktadır.
m-şarj aracı, elektrikli aracın yolda kalması veya şarjının bir şarj istasyonuna gidemeyecek kadar azalması durumunda, aracın yanına giderek 20 dakikada 80 kilometre menzil kazandıracak kadar şarj ediyor.
Otomatik ya da manuel araç kullanımı tamamıyla kullanıcısına göre değişiklik gösterir; ancak bu iki vites çeşidinin de kendi içinde artısı ve eksisi vardır. Otomatik vitesli otomobiller otomatik şanzımana sahiptir ve manuel vitesli otomobillerdeki debriyajın görevini görürler.
Elektrikli araçlar ile benzinli araçların yakıt masrafları
eGallon fiyatı, benzinle çalışan benzer bir araca kıyasla, elektrikli bir aracı elektrikle doldurmanın maliyetidir. Ortalama olarak elektrikli bir araba kullanmanın maliyeti içten yanmalı motorlu bir araba kullanmanın maliyetinin yarısıdır.
Elektrikli araçlar, günümüzde rejeneratif frenleme sayesinde kendiliğinden şarj olabiliyor. Rejeneratif frenlemede, normal seyir halindeyken harcanacak olan kinetik enerji araç yavaşladığı ve durduğu esnada yeniden bataryaya yönlendiriliyor. Böylece enerji dönüşümü sağlanabiliyor.
“Geleneksel ve elektrikli araçlar arasındaki önemli bir fark güç aktarma organlarıdır. Basitçe ifade etmek gerekirse, elektrikli araçların çoğunda çok vitesli şanzıman yoktur. Bunun yerine, tek vitesli şanzıman elektrik motorunu çalıştırır.”
Bir elektrikli araç bataryasının ömrü çoğunlukla 8 ila 10 yıl arasında oluyor. Esasında yapılan araştırmalar elektrikli araç bataryalarının değişim gerekmeksizin 20 yıla kadar kullanılabileceğini gösteriyor. Ancak üretici firmalar çoğunlukla 8 yıl bandında garanti sunuyor.
4x4 ya da dört çeker denildiğinde insanların aklına çoğunlukla arazi araçları geliyor. Fakat günümüzde spor araçlar veya elektrikli otomobiller bile dört çeker olarak üretiliyor.
Togg'un 88,5 kWh batarya kapasitesine sahip (523 km menzil) uzun menzilli diğer versiyonu ise evden 195,5 TL'ye, işyerlerinden 334,5 TL'ye ve hızlı şarj istasyonu Trugo'dan 707,1 TL'ye tamamen deposunu dolduruyor.
Ev tipi şarj istasyonlarında araçlar genellikle saatte 3 ila 7 kW arasında dolup 15 ila 50 kilometre menzil sağlıyor. Aracınızın kaç kW hıza ulaştığını öğrenerek evinizdeki şarj süresini hesaplayabilirsiniz. Ancak ev tipi şarj istasyonlarında tam dolum 10 ila 24 saat arası sürebiliyor.
Bunu tıpkı akaryakıt deposuna benzetebilirsiniz. Depo ne kadar büyükse, alabileceği yakıt da o kadar fazla oluyor. Örneğin; 10 kilovat (kW) kapasiteli bir batarya ile yaklaşık 50 kilometre yol gidilebilirken, 70 kW'lık bataryalı bir aracın menzili 500 kilometreyi aşabiliyor.
Elektrikli arabalar, bakım için içten yanmalı motorlu araçlara kıyasla çok daha az sıvıya ihtiyaç duyar. Elektrikli arabalar termal yönetim sistemine sahiptir ve bataryanın sıcaklığını düzenlemek için soğutucu kullanırlar. Ön cam silecek sıvısı ve fren sıvısının da bakımı gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri