Nikotin içeren elektronik sigaradan bir nefes almanın kalp atış hızını artırdığı ve kan basıncını yükselttiğine dair önemli kanıtlar bulunuyor. Yüksek nabız ve kan basıncı uzun vadede kalp sağlığını etkiliyor.
Sigara ve alkol tüketimi
Tütün ürünleri ve aşırı alkol tüketimi vücudun metabolizmasını etkiler ve stres hormon seviyelerinde artış yapar. Bu durum da sıklıkla çarpıntı ataklarına yol açar.
NİKOTİNİN DOLAŞIMA ETKİSİ: Nikotin, kalp ganglionlarına ,doğrudan doğruya etki ederek önce taşikardi, sonra bradikardi yapar. Ayrıca böbrek üstü bezinden adrenalin salgılatarak kalbi hızlandırır. Çarpıntı yapar, kan basıncını yükseltir. Vücuda giren Nikotinin fazlalığına göre kalp düzensizlikleri yani Aritmiler olur.
Sigara içenlerde genellikle vücut susuz kaldığında çarpıntı şikâyeti ortaya çıkabilir. Eğer sigara içtikten sonra başlayıp kısa süren ve sigaradan bir süre uzak durunca düzelen bir çarpıntınız varsa ritim bozukluğu değil sigaraya bağlı kalp hızının artışı akla gelmelidir.
Taşikardi olarak da bilinen kalp çarpıntısı genellikle yüksek oranda egzersiz, kafein, yüksek ateş, stres, panik atak veya bazı ilaçların yan etkilerinin sebep olması sonucu kalp atış hızının dakikada 140'ın üzerine çıkmasıyla meydana gelmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Nabız Kaç Olursa Tehlikeli? Normal nabız değer 60 ila 100 arasında olduğundan bu oran 45'in altında ya da 85'in üzerinde olursa bazı hastalıklar ve durumlar için risk faktörü oluşturabilir.
Çarpıntıyı hissettiğinde hastaya yapması için bazı manevralar öğretilir. Valsalva manevrası (ıkınma) ve göz masajı tercih edilen birkaç manevradan biridir. Ventriküler taşikardi ve fibrilasyonda antiaritmik ilaçlar kullanılır. Kalsiyum kanal blokerleri ve beta blokerler en çok tercih edilen antiaritmik ilaçlardır.
Sigaraya alternatif olarak pazarlanmaya çalışılan elektronik sigaranın içeriğindeki bazı kimyasallar en az sigaradakiler kadar zararlı. Elektronik sigara, nikotin nedeniyle damar sertliğine yol açarak ve kriz oluşumunu kolaylaştırarak kalp hastalığı riskini yükseltiyor.
Elektronik sigaranın dumanı akciğer içerisinde bulunan ve hava keseciklerini koruyan makrofajların işleyişini bozarak onların zarar görmesine neden olabilir. Bu durum da nefes darlığına ve öksürmeye neden olarak patlamış mısır olarak adlandırılan bir akciğer hastalığına yol açabilir.
Genellikle kalem tip elektronik sigara modelleri 2 ml likit haznesine sahiptir. Eğer önceden günde ortalama 10 adet sigara dalı tüketiyorsanız bu hazne size günlük yeterli olacaktır. Bu haznenin dışında tüketim yapmamaya özen gösteriniz.
Nikotin içeren elektronik sigaradan bir nefes almanın kalp atış hızını artırdığı ve kan basıncını yükselttiğine dair önemli kanıtlar bulunuyor. Yüksek nabız ve kan basıncı uzun vadede kalp sağlığını etkiliyor.
Kalp çarpıntısı, kalbin anormal derecede hızlı, yavaş, sert veya düzensiz attığı hissidir. Psikolojik kalp çarpıntısı ise bireylerin yoğun stres, kaygı, korku veya panik dönemlerinde yaşadıkları yaygın bir semptomdur. Bu durum hızlı, düzensiz veya anormal kalp atışlarının algılanması ile karakterize edilir.
Elektronik sigara için belirlenen sıvı nikotin değerleri var. Bu değerlerin üzerinde sıvı nikotin içeren sigaralar vücuttaki dengeyi bozar; tansiyonu yükseltir, kalp damar hastalıkları riskini artırır, akciğer kanserini tetikler.
Kalp çarpıntısı olarak tanımlanabilecek birçok belirti mevcuttur: Kalp atımlarının sanki kalp kısa bir süreliğine durup sonrasında tekrar atıyormuş gibi hissedilmesi. Göğüs bölgesinde genellikle kuş çırpınması olarak ifade edilen dalgalanma hissi. Kalp atımların ani olarak hızlanıyor ya da yavaşlıyormuş gibi ...
Sigara dumanına maruz kalmanın bile kalp-damar hastalık riskini arttırdığını düşünürsek sigarayı az içmenin riski azaltmayacağı açıktır. Dolayısıyla sigarayı günde 1-5 adet kadar kullanmanın günde bir paket içmeye göre daha güvenli olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
Muayene için odanıza yeni giren yetişkin bir hastanın EKG'sine baktınız. Başka hiçbir EKG anormalliği olmasa bile, P dalga aksı > 60 derece ise hastaya sigara içip içmediğini sorun. Cevap sıklıkla "evet" olacaktır. Deneyin, çoğu hastada işe yaradığını göreceksiniz.
Puff Bar'ın kullanımı, solunum yolu hastalıklarına da yol açabilir. Elektronik sigaraların kullanımı, astım, bronşit ve hatta KOAH gibi durumları tetikleyerek kişilerin sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturabilir.
Sigara bırakma yöntemi olarak elektronik sigara doğru ve sağlıklı bir sigara bırakma yöntemi değildir. Sigara içme ritüeli neredeyse birebir yerine koyulabildiği için bireyler tarafından sigaradan kurtulmak için hızlı ve etkili bir çözüm olarak görülebilir.
Puff barlar da nikotini en bağımlılık yapıcı şekliyle ve yüksek yoğunlukta içeriyor. Elektronik sigara sıvısı buhar oluşturma aşamasında ısıtıldığında akrolein, aset aldehid, formaldehid gibi maddeler oluşuyor. Bunlar da iltihabi reaksiyona neden olan ve kanser yapan maddeler olarak biliniyor.
Nikotinsiz likit kullanmak isteyen kişiler zararsız olduğunu ve aynı zamanda diğer sigaralardan daha sağlıklı bir şekilde içebileceğini söyleyebiliriz. Sizler nikotinsiz likit rahatlıkla kullanabilirsiniz. Nikotinsiz likit hiçbir şekilde zarar vermeden sizlere yardımcı olarak sigarayı bırakmanıza yarayacaktır.
Bir nargile 5 paket sigarayla eşdeğer
Son yıllarda özellikle gençler arasında trend haline gelen nargile de en az sigara kadar zararlı. İçerisindeki ağır metaller nedeniyle 1 nargile belki de 4-5 paket sigarayla eşdeğer zarara yol açabilir.
Nabız Yüksekliği: Nabız yüksekliği nabzın standart ölçümlerinin üstüne çıkması ile olur. Nabzın 50 ile 70 arasında olması en normal ölçüm olarak kabul edilir. Nabzın 85 ve üzerinde olması ise nabzın yüksekliği 120, 130, 140, 150 veya 160 olduğunda kalp krizi riski de artış gösterir.
Fakat ventriküler taşikardi söz konusu olduğu zaman kalp atış hızı dakika da 200 - 250 atıma kadar çıkabilmektedir. Kalbin bu kadar hızlı atması sonucunda ventriküllere yeteri kadar kan dolmaz, buna bağlı olarak ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir.
Kalp ritim bozukluğuna iyi gelen en önemli etkenler arasında egzersiz vardır. Her gün tempolu yürüyüş yapmak kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Bunun dışında lahana, ıspanak, roka ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi kalbin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri