16 valve motor 2000 yılından itibaren var öncesinde yok. aracınız 8 valftir. benim araç 2001 ve 8 valf. Motor kaputunu açtığınızda kendini gösterir zaten kaput içi boştur ve manifold çıkışı kısa ve küçüktür. 16 valf lerde motor kaputu içi dolu olur. manifold çıkışları uzun.
kaputu açın eğer araç 16v ise motor üstü kapakla örtülüdür. kapağın üzerinde ''fire 16V'' yazar.
Yanlış hatırlamıyorsam 16v olanlarda sağ ön kapı çıtasının ucunda yazar 16v diye , sol kapı çıtasındada RXT , RTE , 1.9D falan gibi yazar.
16 valve yazan 14 silindirli arabanın her türlü üzerinde iki tane egzoz iki tane emme subabı olduğu anlamına gelmektedir.
16v in 8v e göre verimli olduğu ancak kağıt üstünde maksimum devirlerdeki beygir ve tork için geçerlidir. 8v in tork dağılımı daha düzgün ve eşittir çogu zaman ve kullanımı bu nedenle daha kolaydır. Örneğin, aynı hacimli 16v motor eşdeğeri 8v liden daha fazla torkve güç üretir ama 5500de üretir.
İlgili 28 soru bulundu
Eğer silindir başına bir emme ve iki egsoz subabı varsa ve yine 4 silindirli bir motor varsa bu 12 subaplı bir motordur. 16 subaplı 4 silindirli motorlarda ise silindir başına 2 emme ve 2 de egsoz subabı vardır. Yani bu motorlar daha rahat nefes alır ve daha rahat nefes verir.
Genel olarak 4 silindirli bir motor 8 valf ise 1 egzoz 1 emme subabı bulunuyor. 16v ise iki katına çıkıyor bu rakam. Valf sayısı arttıkça motorun içerisine alabileceği hava ve tahliye edebileceği egzoz gazı artıyor ancak bunu düşük hızlarda doldurması da bir o kadar zorlaşıyor.
Ynt: 1.6 ies kaç valf
8V dört silindirli bir motorda 8 supap bulunduğunu yani her silindire iki supap düştüğünü (1 emme, 1 egzoz supabı) gösterir.
Bir motorun silindir hacmi 1.6 litre denildiğinde aslında bu yuvarlak bir rakamdır. Gerçek rakam 1598 cc ya da 1580 cc olabilir. Örneğin 4 silindirli bir motorda dört silindirin hacimleri toplamını gösterir. Silindirin taban alanı ile strokunun, yani bir silindirin taban alanı ile yüksekliğinin çarpılmasıyla bulunur.
Kaç valf olduğu ruhsatta yazar.
Valf olarak da bilinen supaplar motorun yanma odasına gönderilen hava ve yakıtın girişinden sorumlu parçalara deniyor. Pistonların silindir içindeki aşağı ve yukarı yönlü hareketine bağlı olarak açılıp kapanan bu parçalar aynı zamanda egzoz gazının tahliyesini de sağlıyor.
Motor kaputunu açtığınızda, karşınızda sağ tarafta Toyotasa yazan bir etiket bulunur. O etikette Model yazan bölümde ZZE111 yazıyorsa 1.4 motordur. Eğer ZZE112 yazıyorsa 1.6 motordur... Eğer bu kadar zahmeti çekemem derseniz şase numarasını yada plakayı bana özel mesajdan atın ben size SCR'sini çıkarayım...
Aracın beygir gücü ruhsatın içinde bulunur. Araç ruhsatında beygir gücü yerine KW ifadesine yer verilir. Aracın KW gücü ile 1.341 çarpılarak HP yani beygir gücü elde edilir.
1.5 Dci Motor Özellikleri
1.5 Dci motor birçok marka model araçta kullanılan 4 silindirli 8 valfli turbo beslemeli bir motordur. Euro 3 standartlarında güç seviyeleri 65 PS ; 80 PS ; 100 PS .
Bunlar 1.2 8V 60 hp, 1.2 16V FIRE (Fully Integrated Robotized Engine) 80 hp, 1.6 16V 120 hp (Sporting), 1.3 16V 70 hp Multijet (Dizel) şeklindedir.
1.6 veya 1.2 turbo benzinli bir araç şehir içinde ortalama 8.5 litre yakıyor. 1.6 dizel bir araç da şehir içinde 100 kilometrede yaklaşık 6 litre tüketiyor. Binek araç yakıt depoları, normalde 45 ila 65 litre yakıt tutacaktır.
Aracınızın motoru 1.6 8 valf 75 ps 136 nm torklu olan ALM kodlu motordur.
Ayrıca 1.6 litre 16 valf dCi Energy motor seçeneği eklenmiştir. F1 mühendisleriyle birlikte tasarlanan bu yeni motor, 130 beygir gücü ve 320 nm tork üretmektedir.
Valfler, akışkanın gideceği yönü belirleyen, istenildiğinde yönünü değiştiren, akışkanın basıncını ve debisini kontrol eden devre elemanıdır. Valflerin Görevleri • Akışkanın yolunu açıp-kapatır. Akışkanın gideceği yönü değiştirir. Akışkanı depoya gönderir.
Valfler silindir içindeki pistonun hareket etmesini sağlayan bir düzenektir. Bu işlemin gerçekleşmesi için de yakıtın silindir içerisine girmesini sağlamaktadır. Bunun yanında silindir. İçindeki gazın da dışarı atılmasını sağlamaktadır.
Valfler; 1) Akış Kontrol Valfleri 2) Basınç Kontrol Valfleri 3) Yön Kontrol Valfleri olmak üzere üç çeşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri