Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Teyze, amca ve benzeri ifadelerin doğru yazılışına ilişkin detaylar şu şekilde; İsmin ardına eklenen "teyze" akrabalık bildiriyorsa küçük harfle yazılır. Önceden akrabalık bildirmeyen, özel isimleşmiş ifadelerde teyze, amca büyük harfle yazılıyordu.
Cümlenin tamamını yazar mısın? Akrabalık adları bildiren kelimeler büyük harfle başlamaz: Fahriye abla, Ayşe teyze, Fatik nine, Saim amca, Ali enişte. Ancak akrabalık bildiren kelimeler başa gelirse lâkap yerine geçtiği için büyük harfle başlar: Nene Hatun, Baba Gündüz, Dayı Kemal, Hala Sultan.
Unvanlar, saygı sözcükleri, takma adlar Avukat Hasan Bey, Doktor Emel Hanım Kasap Niyazi, Bakkal Ahmet Amca Osman Çavuş, Selver Hemşire Hayriye Teyze, İlhan Amca, Fahriye Abla UYARI: Akrabalık ilişkilerinde sıfatlar küçük harfle başlar.
Oğlu, kızı sözleri: Caferoğlu, Topaloğlu, çapanoğlu, dayıoğlu, eloğlu, hinoğluhin, elkızı, teyzekızı. Ağa, bey, efendi, hanım, nine vb. sözlerle kurulan birleşik kelimeler: ağababa, ağabey, beyefendi, efendibaba, hanımanne, hanımefendi, hacıağa.
İlgili 28 soru bulundu
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Bu ifadede geçen Ayşe sözcüğü bir özel ad olduğu için büyük harfle başlar. Ancak ikinci kısımda yer alan teyze kelimesi her zaman küçük harfle yazılmalıdır. Yani bu kelimenin “Ayşe Teyze” olarak kullanımı doğru değildir. Türk Dil Kurumuna göre bu sözcük her daim “Ayşe teyze” olarak yazılmalıdır.
Akrabalık adı olup lakap veya ünvan olarak kullanılan kelimeler büyük harfle başlar: Baba Gündüz, Dayı Kemal, Hala Sultan, Nene Hatun; Gül Baba, Susuz Dede, Telli Baba vb. UYARI: Akrabalık bildiren kelimeler küçük harfle başlar: Tülay ablama gittim. Ayşe teyzemin keki çok güzel.
Abim mi ağabeyim mi yazılır? TDK'ya göre doğru yazım şekli ağabeydir. Abim yazımı ise yalnıştır. Bunun yerine ağabeyim yazılması doğru olacaktır.
TDK'ye göre; teyze, amca ve benzeri ifadelerin doğru yazılışına ilişkin kurallar şöyle: İsmin ardına eklenen "teyze" akrabalık bildiriyorsa küçük harfle yazılır.
TDK ise bu konuda iki ayrı kural koyuyor: 1) Lakap ve unvan durumunda olan akrabalık adları büyük harfle yazılır: Nene Hatun, Gül Baba... 2) Bunlar dışındaki akrabalık adları küçük harfle yazılır: Tülay abla, Ayşe teyzemin...
Cevap: ⭐ Akrabalık adları küçük harfle yazılır: Tülay abla, Ayşe teyzemin... Bu yüzden cümlenin doğru yazılışı ; } Annemle Ayşe teyze pazara gitti.
Başlıca Cins İsimleri
Akrabalık isimleri: ana, baba, kardeş, dayı, hala, teyze…
Abla, amca, dayı, teyze, hala…
Bunlar da bir özel isimden sonra gelince büyük harfle başlamalı.
Akrabalık bildiren kelimeler cümle içerisinde küçük harfle yazılır.
Yazım hatası yapılan amcaoğlu kelimesi tüm kaynaklara göre bitişik yazılması gerekiyor. Pek çok birey her ne kadar ayrı yazarak yazım hatası yapsa da doğrusu her zaman bitişik olmalıdır. Her birey amcaoğlu sözcüğünü "amcaoğlu" şeklinde bitişik olarak kullanmalıdır.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
Aferin TDK sözlüğü içerisinde tüm detayları ile yer almaktadır. Çoğu kişi aferin kelimesini "aferim" şeklinde kullanmaktadır. Fakat "aferim" yazım ve söyleme şekli ile yanlış olarak kabul edilmektedir. Doğru kelime yazımı ise "aferin" olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu kelimenin ağabey mi, abi mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı ağabey şeklinde olmalıdır.
"Ali bey, Ayşe hanım" mı? Yanıt: Büyük harflerin kullanımı için size derneğimizin kılavuzunu önereceğiz. “Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım …” biçimleri doğrudur.
Yer adlarında ilk isimden sonra gelen deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler nasıl yazılır? Yer adlarında ilk isimden sonra gelen deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Dicle Irmağı vb.
1. derece akrabalar çocuklar, anne ve babadan oluşmaktadır. 2. derece akrabalar dede, nine, torun ve kardeşten oluşmaktadır. 3. derece akrabalar yeğen, amca, dayı, hala ve teyzeden oluşmaktadır.
Oynadığı reklam filmlerinde halka adını "Ayşe Teyze" olarak tanıtan 49 yaşındaki iki çocuk annesi Alev Gündoğdu, reklamlardaki imajını korumak için yıllardır kilosundan saç rengine, kıyafetinden makyajına kadar görünümünü değiştirmiyor.
Ancak TDK kuralları gereğince Ahmet amca ya da Fatma teyze gibi akrabalık adı bulunduran ifadelerde akrabalık bağının gerçek oluğ olmaması önemli değildir. Yani Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi her daim küçük harfle yazılmalıdır.
Cevap Ayşe Hocam olmalıdır.
TDK'ya göre bir özel isimden sonra gelen unvanlar büyük harfle başlamalıdır. Çok karıştırılan bir yazım kuralıdır. Kişi adlarından sonra gelen, unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar daima büyük harfle başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri