Yaşlanma süreci: İnsanlar yaşlandıkça, melanositler daha az melanin üretir ve bu durum da pigmentler azalmaya başlar. Bu durum da saçın doğal renginin eskisinden daha gri ve koyu görünmesine sebep olur. Herkesin aynı dönemde saçının koyulaşması mümkün değildir.
Sarı saçlıların veya sarı-kızıl , kirli sarı veya kızıl saçlıların da aralarında olduğu , kimi açık saçlı çocukların saçları 10 yaşına varmadan koyulaşabiliyor. Asıl olaya gelecek olursak, saçların renk değiştirmesinin sebebi, bir tür melanin pigmenti olan ömelaninin salgısının devam etmesinin saçların rengini ...
mevsime bağlı olabildiği gibi (özellikle yaz aylarında güneş etkisiyle, ve özellikle ince telli ve çok koyu renk olmayan saçlarda sararma şeklinde) hamilelik ya da bi takım hastalıklara bağlı olarak da ortaya çıkabilen hadise.
Saç tellerinde bulunan renk pigmentleri renk değiştirdiği için. Aslında insanın saçı orjinalde beyazdır. Ama saçta bulunan renk pigmentleri saçını renkli gösteriri. Yaşlandığınız zaman eğer bu pigmentler ölürse saçlarınız beyazlamaya yani orjinal rengine dönmeye başlar.
Genetik bilimci Elisa Cinelli'ye göre insanın saç rengi bebeklikte, çocuklukta, ergenlikte ta ki yetişkin olana kadar geçen sürede değişiklik gösterebilir. Açık sarı ya da kızıl saçlı doğan bir bebek ilk altı ayda ya da çocukluk ve ergenlik dönemimde siyah saçlıya dönüşebilir.
İlgili 23 soru bulundu
B12 vitamini eksikliği, tiroit fonksiyonlarında sorun olması, sağlıklı gıdalar yerine daha fazla abur cubur tüketmek, sürekli stres ve endişe yaşamak, genetik olarak yatkın olmak ve kimyasal saç ürünleri ve zararlı boyalar kullanmak erken yaşta saç beyazlamasına yol açan sebepler arasında gösteriliyor.
Koyu renge doğru renk değişimi her şekilde mümkün olabilirken, rengi açmak sorun olabilir. Bunun için belli bir süreyi göze alıp, her seferinde birkaç ton açık renk boya tercih edebilir ve saçınızın rengini belli bir süre sonra değiştirmiş olabilirisiniz.
Saçta gri, küllü bir yansıma yapan beyaz saçların ilerleme süreci, yaş ilerledikçe artmakla beraber diğer faktörlere bağlı olarak ergenlik çağında bile karşımıza çıkabilmektedir.
Saç rengini saçta bulunan melanin isimli pigmentin miktarı belirler. Melaninin farklı türleri vardır. Ömelanin adı verilen bir tür melaninin bolluğu insanlara siyah veya kahverengi saç verir. Ömelanin çok fazlaysa siyah saç, siyah saçtakine oranla daha az miktarda olduğunda kahverengi saç rengi ortaya çıkar.
Çoğunlukla ilerleyen yaşlarda görülen saç beyazlığı ani şok, travma, genetik, B12 eksikliği, stres gibi sorunlar nedeniyle erken yaşlarda da görülebilir.
Henüz yaşı çok genç olmasına rağmen yaşadığı sıkıntılar nedeni ile saçları beyazlayanların, saç renkleri bu dönemleri son bulduğunda eski renklerine dönebilir. Bu konuda yapılan araştırmalara göre stresten dolayı saça rengini veren maddeyi üretmemeye başlayan vücut, stresin son bulması ile eski haline geri döner.
Siyah saç, dünyadaki tüm insan saç renkleri içinde en koyu ve en yaygın olanıdır. Sarışın ve kahverengi saç ile beraber tüm dünyada yaygındır. Baskın bir genetik özelliklidir ve tüm geçmişlerden ve etnik kökenlerden olan insanlarda bulunur.
Sarı veya sarı-kızıl saçlı çocukların saçları, bazen 10 yaşına gelmeden koyulaşmış olabiliyor. Bunun sebebi; ömelaninin salgısını büyüme sürecinde devam ettirmesi. Melanin miktarı arttıkça, saç rengi koyulaşırken, eğer bu pigment artmıyorsa çocukluktaki sarı saçlar yetişkinlikte de devam ediyor.
Saç kökü, vücudun canlı bir parçasıdır ve mor ötesi dalgalar yüzünden melanin pigmentinde kimyasal değişimler yaşanır ve böylece saç renginde açılmalar görünür. Bu ışınlara çok fazla maruz kalınması, saçın yapısında kimyasal değişimlere yol açabileceği için, saç derisi hastalıklarına ve saç dökülmesine yol açabilir.
GÜNEŞ SAÇI YIPRATABİLİR.
Bunun nedeni UV ışınlarının saç pigmentine etki ederek rengini açmasıdır. Burada daha çarpıcı olan haberse UV ışınlarının saçın protein kaybetmesine yol açması, ki bu bir saç yıpranması şeklidir, ve bunun güneşte rengi açılan saçları kurutmasıdır.
Koyu renkler açık renge dönüştürülmek istenirse yolları saç açıcılarla mutlaka kesişir. Saçın doğal renginden daha açık bir renk elde etmek için belirli bir süreç gerektirir. Saç açıcı ürünü kullanmak, kullandıktan sonra saçınıza yoğun bakım vermek gereklidir.
Yaşlanma süreci: İnsanlar yaşlandıkça, melanositler daha az melanin üretir ve bu durum da pigmentler azalmaya başlar. Bu durum da saçın doğal renginin eskisinden daha gri ve koyu görünmesine sebep olur.
Saç renklerinin genetiği henüz kesin olarak belirlenmemiştir. Bir teoriye göre, en az iki gen çifti insan saçı rengini kontrol eder. Bir fenotip (kahverengi / sarışın), baskın bir kahverengi alele ve resesif bir sarışın alele sahiptir.
Siyah diye bir saç rengi yoktur derler ya; Elbette vardır, her gün karşılaşıyoruz zaten, değil mi ama!? Böyle denmesinin sebebi, orjinal siyah saçlıların dünyada çok çok az olmaları; çok koyu renk saçlı esmerlerin ise yaygın olarak siyah saçlı olarak değerlendirilmesi.
Genetik, yapısal ve dış faktörlerden dolayı saçlarda beyazlama olmaktadır. Saçın beyazlamasına yetersiz beslenme sebep olabiliyor. Stres ve vitamin eksikliği saçın beyazlamasına sebep olan diğer etkenler. Çok fazla saç boyası kullanımı, ilaç kullanımı saçların beyazlamasına neden olur.
Uzmanlara göre, genç yaşta saçların beyazlamasına yol açan en büyük neden, B12 vitamini eksikliğidir. Bu eksiklik ayrıca saçların incelmesine ve dökülmesine de neden olabilir. Bundan korunmak için beslenmenize yumurta, dana eti, ton balığı ve somon gibi yiyecekleri dahil edin.
Erken yaşta saçlarınız beyazladıysa sebepleri, vitamin eksikliği, genetik yapı ve mineral eksiliği gibi nedenler olabilir. Erken beyazlayan saçların nedenleri arasında stresin de büyük payı bulunmaktadır. Otoimmün hastalıklar, sigara ve vitamin eksikliği erken saç beyazlama nedenleri arasında bulunmaktadır.
Korteks, saç hacminin yaklaşık %70-90'ını oluşturan fibere bağlı, iğ biçimli hücreler grubudur. Saçın “melanin” adı verilen doğal pigmentini içerir ve kalıcı boyama işleminin gerçekleştiği yerdir. Melaninin boyutu, şekli ve dağılımı, saçın genel rengini belirler.
Siyah saç rengi, her ne kadar yalnızca esmer ten rengine sahip olanlara yakıştığı düşünülse de, bizce açık ten renklerine de çok yakışıyor. Özellikle açık ten rengi ve renkli gözler, siyah saç rengiyle birleşince ortaya çok havalı bir görünüm çıkıyor.
Boyalı saçın doğal rengine geri dönme süreci kişiseldir ve tam olarak ne kadar süreceği tahmin edilemez. Ancak bu süreç ortalama olarak birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebilir. Sadece saçın uzamasına izin verildiğinde ve farklı bir uygulama yapmadığındaysa, saç yaklaşık 8-12 ay sonra kendi rengine dönebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri