Elma sirkesini tek başına içmeniz önerilmez. Eğer saf halde içerseniz midenizde ekşimeye neden olur. Mide problemlerini önlemek ve diğer hastalıklara çare bulmak için içme suyuyla inceltmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Elma Sirkesi Kullanım Alanları ve Dozu
İçeriğinde çok fazla asit bulunması nedeniyle seyreltilmeden doğrudan içilmesi önerilmez. Çok fazla tüketilmesi, mide asit dengesinde bozulmaya bağlı olarak ülser, asit reflü ya da diş minelerini aşındırmak gibi farklı sorunlara neden olabilir.
Elma sirkesini direk olarak tüketmekten ziyade seyrelterek içmek daha fazla tavsiye edilmektedir. Ancak midesinde herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan kişilerin sade olarak tüketmesinde de bir sakınca bulunmamaktadır. Sadece genel olarak içerdiği yüksek asit sebebi ile sade olarak içilmesi önerilmemektedir.
Elma sirkesi Türk Mutfağının olmazsa olmazlarından biridir. Salatalar başta olmak üzere yemeklerde tüketilmektedir. Ayrıca vücuda faydalı olduğundan sabah ve akşam günde 2 kez tüketilmesi uygundur. Ancak içerisinde çok fazla asit bulundurmasından dolayı seyrelterek içmek ve aşırı tüketmemek gerekir.
Elma sirkesi doğal olarak asidik bir sıvıdır. Bu nedenle, çok fazla içerseniz mide ağrısına ve sindirim bozukluğuna neden olabilir. Elma sirkesi bağırsak geçişini yavaşlatır ve yediğiniz yemek saatlerce midenizde kalır. Bu, gaz ve şişkinlik ile ilgili sorunlara neden olur.
İlgili 20 soru bulundu
Sirke, Hz. Peygamber (asm)'in beğendiği ve övdüğü katıklardandır. Çünkü temini kolay ve ekonomiktir. Kanaatkar insanların yediği bir katıktır.
Elma sirkesini içmek isterseniz 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı eklemeniz ve karıştırmanız yeterli olacaktır. Elma sirkesini tek başına içmeniz önerilmez.
Alıç sirkesinin kalbe faydaları arasında kan dolaşımını hızlandırma, kalp kaslarını güçlendirme, damar genişletme ve damar açılmasına yardımcı olma sayılır ancak ürün tedavi amaçlı değil, düzenli tedaviye ek olarak kullanılabilir.
Elma sirkesindeki yüksek asetik asit kanda potasyum değerinin düşmesine neden oluyor. Hipokalemi denen bu durum zayıflama, mide bulantısı, kramp, idrara sık çıkma, tansiyon düşüklüğü, kalp ritminde bozulma ve hatta felç gibi birçok soruna yol açabilir.
Ağrı ve sancı gibi etkisi bulunan iltihap elma sirkesi yapısında bulunan mineraller ile kısa sürede yok edilmektedir. Elmanın kabuğunda ve kendisinde bulunan pektin, vücuda giren iltihaplar ile savaşarak bu durumu çözer.
Beyaz sirke, kan şekeri seviyesini korur. Ayrıca, sirkenin içerisinde bulunan asetik asit kan şekerini düşürmeye yardımcı olur ve anti-diyabet özelliğe dayanır. Yediğiniz gıdanın karbonhidratın şekere dönüştürülme sürecini yavaşlatır. Beyaz sirke, vücudunuzdaki trigliserid düzeylerini düşürmeye yardımcı olur.
Elma sirkesinin zayıflamaya olan etkisini test eden tek araştırma Japonya'da yürütülmüş. Araştırmada 175 obez sağlıklı birey, 12 hafta boyunca günlük olarak elma sirkesi veya su tüketmiş. Diyetleri benzermiş. Araştırmanın sonunda sirke kullananların az bir farkla, daha fazla kilo verdiği ortaya çıkmış.
Göbek yağlanmasından kurtulup kilo vermek isteyenlerin mutlaka yapması gerektikleri şeylerden biri de her yemekten önce bir su bardağa suya bir çay kaşığı elma sirkesi karıştırması ve bu karışımı içmesidir. Düzenli tüketildiğinde sonuç gösterir.
Böbrek hastalığı olanlar düzenli sirke tüketmemeli. Ülser, reflü, gastrit gibi sindirim sistemi rahatsızlığınız varsa sirkeden uzak durmalısınız. Herhangi bir sağlık probleminiz olmasa bile kesinlikle sirkeyi doğrudan kullanmayın!
Sirkeli Su Ne Zaman Tüketilmeli? Sirkeli su sabah aç karnına veya uyumadan önce tüketilmelidir. Günde en fazla 2 fincan içilmesi önerilir. Daha fazla tüketilmesi, sağlık sorunlarına yol açabilir.
Günlük olarak 1–2 çay kaşığı ile 1–2 yemek kaşığı arasında kullandığınız takdirde elma sirkesinin faydalarından yararlanabilirsiniz. Bir bardak su ile karıştırılır. Küçük dozla başlamak ve çok miktarda almaktan kaçınmak en iyisidir çünkü çok fazla sirke zararlı yan etkilere neden olabilir.
Yapılan başka bir çalışma ise uyumadan önce içilen iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabah ölçülen açlık şekerini %4 azalttığını belirtmektedir. Dolayısıyla gece yatarken sirkeli su içmek açlık şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir6.
Elma Sirkesi Kolesterolü Düşürür ve Kalp Sağlığına Yarar Sağlar. Bazı bilimsel araştırmaların sonuçlarına göre, elma sirkesi diğer bazı kalp hastalığı risk faktörleri ile birlikte kolesterol ve triglserit seviyelerini düşürmektedir.
Elma sirkesi, genelde tıkanıklık giderici olarak kullanılır. Antibakteriyel özelliği ile balgama neden olan bakterilere karşı mücadele eder. Elma sirkesini suyla seyrelterek gargara olarak kullanabilir, salata ve yemeklerin içerisine ekleyerek afiyetle tüketebilirsiniz.
-Alıç sirkesi, cinsel gücü kuvvetlendirir. -Hafızayı güçlendirici etkisi vardır. -Tip 2 diyabet hastalarında hemoglobin değerlerini olumlu yönde etkiler. -Emziren annelerin, doktorlarına danışarak alıç sirkesi tüketmeleri önerilir.
Elma sirkesi kan basıncını düzenleyerek kalbin daha sağlıklı ve güçlü kalmasına yardımcı olur. Kan basıncını düşürmek için magnezyum ve potasyum alımını arttırmak, lifli gıda tüketmek, tuz ve işlenmiş gıdaları beslenme rutininden çıkarmak da elma sirkesinin etkisinin daha net bir şekilde ortaya çıkmasında etkilidir.
Ayağınızın ağrısından gece uyuyamadığınız zamanlar olmuştur. İşte bu tip durumlarda çare yine elma sirkesi. İki yemek kaşığı sirkeyi bir bardak suyun içine koyup gece uyumadan önce için, emin olun daha rahat bir uyku çekeceksiniz.
Vücudunuzda bir nevi tonik görevi görür. Zararlı maddeleri vücudunuzda hiçbir şekilde barındırmaz. Yemeklerden önce bir kaşık tüketilen elma sirkesi bağırsaklarınızın hızlı bir şekilde çalışmasını sağlar. Yararlı bakterilere zarar veremeyerek zararlı toksinlerin bağırsaklarınızdan atılmasına yardımcı olur.
– Elma sirkesi: Cilt güzelleştirici, üst solunum yolları enfeksiyonlarına karşı korunmaya yardımcıdır. Bağırsakları çalıştırır. İçerdiği doğal maddelerle insülin direnci ve şeker metabolizması için yararlıdır. Bu özelliğiyle zayıflamaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri