Elma sirkesini direk olarak tüketmekten ziyade seyrelterek içmek daha fazla tavsiye edilmektedir. Ancak midesinde herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan kişilerin sade olarak tüketmesinde de bir sakınca bulunmamaktadır. Sadece genel olarak içerdiği yüksek asit sebebi ile sade olarak içilmesi önerilmemektedir.
Sirke İçmenin Faydaları
Sirke metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına yardım ediyor. Antioksidan etkisi ile bilinen sirke, vücutta detoks etkisi yaratıyor. Seyreltilerek içilen sirkenin mide rahatsızlıklarını hafiflettiği biliniyor. Bağırsak hareketleri düzenli sirkeli su içiminde düzene giriyor.
Elma Sirkesi Kullanım Alanları ve Dozu
Doğru şekilde tüketildiğinde oldukça faydalı olmasına rağmen çok fazla sirke tüketilmesi istenmeyen etkilere neden olabilir. İçeriğinde çok fazla asit bulunması nedeniyle seyreltilmeden doğrudan içilmesi önerilmez.
Elma sirkesini içmek isterseniz 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı eklemeniz ve karıştırmanız yeterli olacaktır. Elma sirkesini tek başına içmeniz önerilmez. Eğer saf halde içerseniz midenizde ekşimeye neden olur.
- Sirkeli su içmek metabolizmayı hızlandırdığı gibi yağ yakılmasını da sağlıyor. - Güçlü bir antioksidan olan sirkeli su vücutta detoks etkisi yaratır. - Su ile seyreltilerek içilen sirke mide rahatsızlıklarını önler. - Düzenli sirkeli su içildiği takdirde bağırsak hareketleri de düzenlenir.
İlgili 21 soru bulundu
Sirke, Hz. Peygamber (asm)'in beğendiği ve övdüğü katıklardandır. Çünkü temini kolay ve ekonomiktir. Kanaatkar insanların yediği bir katıktır.
Böbrek hastalığı olanlar düzenli sirke tüketmemeli. Ülser, reflü, gastrit gibi sindirim sistemi rahatsızlığınız varsa sirkeden uzak durmalısınız. Herhangi bir sağlık probleminiz olmasa bile kesinlikle sirkeyi doğrudan kullanmayın!
Alıç sirkesinin kalbe faydaları arasında kan dolaşımını hızlandırma, kalp kaslarını güçlendirme, damar genişletme ve damar açılmasına yardımcı olma sayılır ancak ürün tedavi amaçlı değil, düzenli tedaviye ek olarak kullanılabilir.
Elma sirkesindeki yüksek asetik asit kanda potasyum değerinin düşmesine neden oluyor. Hipokalemi denen bu durum zayıflama, mide bulantısı, kramp, idrara sık çıkma, tansiyon düşüklüğü, kalp ritminde bozulma ve hatta felç gibi birçok soruna yol açabilir.
Elma sirkesi Türk Mutfağının olmazsa olmazlarından biridir. Salatalar başta olmak üzere yemeklerde tüketilmektedir. Ayrıca vücuda faydalı olduğundan sabah ve akşam günde 2 kez tüketilmesi uygundur. Ancak içerisinde çok fazla asit bulundurmasından dolayı seyrelterek içmek ve aşırı tüketmemek gerekir.
Sirkeli su sabah aç karnına veya uyumadan önce tüketilmelidir. Günde en fazla 2 fincan içilmesi önerilir. Daha fazla tüketilmesi, sağlık sorunlarına yol açabilir.
Dr. Osman Müftüoğlu, önemli olanın su içmek olduğunu belirtti. “Suyun kendisi önemli. Limonlu sudan sirkeli sudan önce suyun kendisi gelir.” şeklinde yanıt verdi.
Ağrı ve sancı gibi etkisi bulunan iltihap elma sirkesi yapısında bulunan mineraller ile kısa sürede yok edilmektedir. Elmanın kabuğunda ve kendisinde bulunan pektin, vücuda giren iltihaplar ile savaşarak bu durumu çözer.
Elma Sirkesi: Karaciğer tedavisinde kullanılan bitkisel tedavi yöntemlerinden olan elma sirkesi tam bir karaciğer dostudur. Elma sirkesi karaciğeri onarır ve yağlanmayı da ortadan kaldırır. Karaciğer yağlanması için oldukça etkili bir bitkisel tedavi yöntemleri arasındadır.
1. Oldukça asetik bir yapıda olduğu için sık sık içildiği zaman boğaz tahribatına yol açar. 2. Sık sık ve fazla elma sirkesi tüketilirse dişlerde hasar meydana gelebilir.
Peki sirkenin sağlığa bir zararı var mı? Aşırı miktarda tüketilmediği sürece hayır. Ayrıca temizlikte kullanılan ve asetik asit oranı yüksek olan damıtık beyaz sirke içilmemelidir. İçilebilecek sirkenin asetik asit içeriği yüzde 4 ila 8 arasındadır.
Her gün bir bardak elma sirkesi içen, bir elma yiyen ve düzenli egzersiz yapan kişilerin kalp hastalığına yakalanma riskinin düşük olduğu bildirildi.
Sirke ilk kez modern tıbbın da kurucusu olan Hipokrat tarafından kullanılmış ve iltihap, enfeksiyon hastalıklarına iyi geldiğini tespit ederek hastalarına kullanmasını önermiştir. Tarihte bilinen ilk antibiyotik olarak da sirke gösterilmektedir.
Alıç sirkesi, alıç meyvesinden elde edilen bir sirkedir. Doktorlar da ilaç yanında kullanılmasını tavsiye ettiği alıç sirkesi, damar tıkanıklıklarını gidererek kan dolaşımının hızlanmasına katkı sağlar.
Yapılan başka bir çalışma ise uyumadan önce içilen iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabah ölçülen açlık şekerini %4 azalttığını belirtmektedir. Dolayısıyla gece yatarken sirkeli su içmek açlık şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir6.
-Alıç sirkesi, cinsel gücü kuvvetlendirir. -Hafızayı güçlendirici etkisi vardır. -Tip 2 diyabet hastalarında hemoglobin değerlerini olumlu yönde etkiler. -Emziren annelerin, doktorlarına danışarak alıç sirkesi tüketmeleri önerilir.
Ayrıca cildinizi yumuşatır ve pH seviyelerinin yeniden dengelenmesini teşvik eder. Elma sirkesi de gençleştirici özelliklere sahiptir ve düzenli olarak uygulandığında, cildinizi toksinlerden ve ölü hücrelerden temizler.
Elma sirkesi kanser gibi hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek için vücutta alkalinite miktarını arttırır.Bu vücudumuzda bulunan bazı toksinlerin giderilmesine yardımcı olur. Böylece vücut daha sağlıklı hale gelir ve özellikle kansere neden olan sebepler minimize edilmiş olur.
Göbek yağlanmasından kurtulup kilo vermek isteyenlerin mutlaka yapması gerektikleri şeylerden biri de her yemekten önce bir su bardağa suya bir çay kaşığı elma sirkesi karıştırması ve bu karışımı içmesidir. Düzenli tüketildiğinde sonuç gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri