Elma ile yapılan kurabiyeler dışında pekmezi, reçeli, elmalı keki, sirkesi, elmalı tartı, şerbetli tatlısı ve hatta elmanın kereviz ile salatası bile yapılır. Cevizle, tarçınla mis kokulu tadına doyulmayan elmalı kekleri yapılır. Elmalı kek severler ise kurabiyesini sevenler kadar düşkündür bu lezzete.
Soğuyan harcımızı buzdolabı poşetlerine 4 parça olarak bölüp buzluğa atıyoruz. Elmalı kurabiye elmalı turta yaparken iç harcıyla uğraşmanıza gerek yok buzluktan hazır harcı çıkarıp çözüldükten sonra kullanabilirsiniz 4 kere yapabilirsiniz ben öyle yapıyorum çok pratik oluyor.
Kurabiyenin hamurunu hazırlamadan iç harcını yapıyoruz. Elmaları rendeleyip biraz sıkarsanız daha iyi olur. Şeker ve elma rendesini kavuruyoruz. Suyunu bıraktığı zaman ceviz ve tarçını ilave edip soğumaya bırakıyoruz.
Püf noktaları Elmalı kurabiye hamuruna eklenen nişasta, hamurun kıyır kıyır olmasını sağlar. Bu aşamada mısır ya da buğday nişastası kullanabilirsiniz. Pişen elmalı kurabiyelerin taze kalması ve bayatlayana kadar ağızda dağılan kıvamını koruması için hava almayan kaplarda saklanmalı.
İlgili 33 soru bulundu
3) Kıyır Kıyır Olsun İstiyorsanız…
Ağızda dağılan kurabiyeler için kurabiyenin harcına bir ya da iki damla kadar sirke damlatırsanız kurabiyelerin daha güzel olmasını sağlarsınız. Aynı zamanda toz şeker yerine pudra şekeri kullanmak da kurabiyenin kıvamı için son derece önemlidir.
Kurabiye hamurunun sert olmasının nedenleri malzemeleri çok soğuk bir şekilde kullanmaktır. Özellikle süt ve tereyağı gibi malzemeler oda sıcaklığında kullanılmalıdır. Aynı şekilde tereyağını eritip çok sıcakken hamura katarsanız, hamurun yapısı sertleşir.
Hava almamasını sağlayarak yumuşatmış olursunuz. Bir diğer yöntem ise kavanozun içerisine elma koymak. Birkaç dilim elmayı kavanozun içerisine atıp yine 1 gün bekletin. İşin sonunda kurabiyelerinizin yumuşadığını gözlemleyeceksiniz.
EĞER KURABİYELERİN HEPSİNİ TÜKETMEYECEKSENİZ PUDRA ŞEKERİNİ YEDİKÇE ÜZERİNE SERPİN. YENİR DİYE DÜŞÜNÜP HEPSİNE PUDRA ŞEKERİ SERPTİYSENİZ VE KALAN OLDUYSA HİÇBİR ŞEKİLDE KAPAKLI BİR KAPLA YADA STREÇLEYİP KALDIRMAYIN. BU KURABİYELERİNİZİN YUMUŞAMASINA VE ÜZERİNDEKİ PUDRA ŞEKERİNİN KURABİYENİZİ ISLATMASINA SEBEP OLUR.
Yapılan hatalardan biri de soğuk fırına ya da çok sıcak fırına kurabiyeleri vermek. Her ikisinde de kurabiyelerin formlarının bozulması ve dağılmaması için 165-180 derece arasında pişirmek önemli. Bu noktalara dikkat ettiğiniz sürece kurabiyeleriniz pişerken yayılmayacak ve dağılmayacaktır.
İstediğiniz kadar elmayı rendeleyin üzerine tozşeker koyun ve elmalar suyunu çekene kadar pişirin soğuduktan sonra poşetlere koyup derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Bir bardakla kesilen hamurun içine elma rendesi konularak kenarlardan şekil verilir. 170 derecede pişirelim. Daha sonra tepsiye dizilen pastalar buzluğa atılarak dondurulur. Donan pastalar buzdolabı poşetine konularak saklanır..
Elmaların serin, karanlık ve yeterince nem alan bir yerde saklanması çok önemlidir. Havalandırması olan bir kiler bu iş için çok uygundur: eğer elmalarınızı saklayacağınız mekanın nem oranı yeterli değilse bu sorunu odaya su dolu kaplar koyarak çözebilirsiniz.
Elmayı iyice yıkayın ve rendeleyin. Tavaya alın ve ocağa koyun. İçine sütü ekleyin ve kavurmaya başlayın. Esmerleşinceye kadar kavurun ve en son üstüne tarçını ekleyin.
Elmalarımızı ortadan ikiye bölüp, içindeki çekirdekleri kaşık yardımıyla oyuyoruz ve toplam 10 tane olan elmalarımızı borcama diziyoruz. Her birinin ortasına birer karanfil koyup, üstüne şeker ve tarçın serpiştiriyoruz. 170 derecede 30 dakika pişiriyoruz. Fırından çıkartıp, bir süre soğumasını bekliyoruz.
Yoğurt ve nişasta hamurun kıyır kıyır olmasını sağlayan malzemelerdir. Nişasta olarak mısır veya buğday nişastası tercih edebilirsiniz.
İlk olarak rendelenen elma, tarçın ve şeker küçük bir tencereye alınıp orta ateşte suyunu salıp çekene kadar pişirilir ve soğumaya bırakılır. Soğuyunca ceviz de konulur. Hamuru için bir yoğurma kabına margarin, yoğurt, pudra şekeri ve diğer tüm malzemeleri ekleyerek ele yapışmayacak yumuşak bir kıvamda yoğrulur.
Kurabiye fanlı fırında pişer. Bir kurabiye yapımında en önemli etken ısının kurabiyenin her yerine eşit dağılmasıdır. Fırınlarda ısının eşit dağılması içinse muhakkak fan ayarının çalıştırılması gerekir. Kurabiyeler için en ideal fırınlar fanlı fırınlardır.
Kurabiye hamurunuz yaparken de sert bir kıvama gelebilir. Böyle durumlarda içerisine eritilmiş tereyağı ya da margarin ilave edin ve yoğurun.
Fırını önceden ısıtmıyorsunuz
Yoksa fırın dolaptan çıkan kurabiyeleri ısıtmak için gereğinden fazla efor harcayacak ve kurabiyelerin yanmasına, taş gibi olmasına sebep olacaktır. Yani 180 derecelik ısı fazladır kurabiyeler için, 160 derece fırın ise idealdir.
KARBONAT VE NİŞASTASIZ OLMAZ. Kıyır kıyır kurabiyeler elde etmek istiyorsanız bu iki malzemeyi kullanmanızda fayda var. Un yerine kullanacağınız nişasta, kurabiyenin ağızda dağılan bir kıvam almasını sağlarken kabartma tozu yerine karbonat kullanmanız kurabiyelerinizin yumuşacık olmasına yardımcı olur.
Tereyağ yerine sıvı yağ kullanırsanız kurabiyeler daha yumuşak olur ama ağızda dağılma denilen kıvama gelmez. Kurabiyeler küçülüyor ise kurabiye hamurunuzu dinlendirmemişsinizdir. Kurabiye hamurunu buzdolabında en az iki saat dinlendirmeniz gerekir. Eğer vaktiniz yoksa dondurucu kısmında yarım saat bekletin.
Kurabiyeleri sakladığınız kabın kapaklı olması çok önemli. Kapaklı kaplar yerine kavanozları da tercih edebilirsiniz. Hangisini seçerseniz seçin, tabanına ve kurabiyelerin aralarına yağlı kağıt koymak; kurabiyelerin daha uzun süre dayanmasını sağlar. Yağlı kağıt yerine lavaş veya tortilla ekmeği de kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri