Öncesinde hastanın herhangi bir hazırlık yapması istenmez. Röntgen öncesinde hastanın üzerindeki metal, manyetik eşyaları bırakması yeterlidir. Özellikle ayakkabı ve çorap çıkartılır. Röntgen teknisyen ve uzman eşliğinde çekildiğinden gerekli bilgilendirme yapılır.
Çekim öncesinde hasta içeriye girerken üzerindeki bütün metal eşyaları çıkartması gerekmektedir çünkü MR cihazı dev bir mıknatıs olduğu için bütün metalleri üstüne çekebilmektedir.
Takı ve mücevherler evde bırakılmalı ve bol ve rahat kıyafetler giyilmelidir. Bazen çekimden önce bir elbise veya önlük giyilmesi istenebilir. Önlük giyilmesi gerekmiyorsa, metal fermuar, bağlantı elemanları, düğmeler, balenli sütyen, kemer veya toka içermeyen giysiler tercih edilmelidir.
Mr çekimi öncesi takı, mücevher, kemer, toka, metal fermuar, protez diş ve işitme cihazları gibi eşyalar çıkarılmalıdır. Hastanın metal içerikli eşyaları üzerinde bulundurması halinde çekim işlemi gerçekleşmez ve tekrarı yapılır.
Göz farı, rimel gibi makyaj malzemeleri metal parçacıklar içerdiği için işlem günü makyaj yapılmamalıdır. İşlem öncesi MR görüntülerini bozabilecek saç tokası, mücevher, gözlük, işitme cihazı, çıkarılabilir diş protezi gibi tüm objeleri çıkarmanız istenecektir.
İlgili 40 soru bulundu
Çok fazla bir hazırlık gerektirmez. Ancak çekimden önce hastanın üzerindeki metal cisimlerin çıkarılması gerekmektedir. Bunlar; gözlük, bilezik, küpe, kemer ve metalik düğmesinden dolayı kot pantolon gibi eşyalardır.
Eğer hastalarda diş implantı, işitme cihazı, metal protez, kalp pili gibi tıbbi malzemeler varsa ilaçlı MR yapılmaz. Ayrıca işlemden önce 4-8 saat öncesine kadar katı yiyecek tüketilebilir. Fakat aç gelinmesi daha uygun olur. İşlemden önce su içilebilir.
Hastalar cihaza ve cihazın bulunduğu odaya girmeden önce tüm metal eşyalarını çıkarmalıdır. Cihaz manyetik dalgalarla çalıştığı için küpe, yüzük, saat, fermuar, sutyen kopçası gibi metal parçalar tehlikeye yol açabilir.
EMAR öncesinde, genel olarak aç ya da susuz kalmanıza veya özel bir ilaç kullanmış olmanıza gerek yoktur. Bazı EMAR tetkikleri için hastaya önceden bir EMAR kontrast ilacı reçete edilir; size de reçete edilmişse lütfen bu kontrast ilacı tetkike gelirken yanınızda getiriniz.
Emar cihazları görüntüler elde edilmek için kullanılan bir manyetik alana sahiptir: Sesleri yaratan ise gradyan bobinler denilen metal bobinlerdir. Metal bobinlerdeki elektrik darbeleri manyetik alanları oluşturur. Oluşan her darbe, bobinlerin titremesine ve yüksek sesler oluşmasına neden olmaktadır.
Emar taramasının yapıldığı gün, üzerinizde metal eşya ve metal içeren (çıtçıtlı body gibi) eşyaları giymemeniz önerilir. Hastanede tüm metal eşyalarınızı ve aksesuarlarınızı çıkarmamız gerektiği gibi kıyafetleriniz yerine de hastane önlüğü giymeniz gerekmektedir.
Genel olarak iç ortopedik cihaz ve protezi olan hastalar güvenle Emar cihazına girebilirler. Fakat demir elementi içeren cihaz ve protez varlığında MR görüntülerinde bozulma ya da bulanıklık olabilir. Dıştan konulan ve Emar uyumlu olmayan metal ortopedik cihaz varlığında kişi Emar cihazına giremez.
Baş boyun bölgesi hariç vücudun diğer bölgeleri için MR çekimi gerekiyorsa diş telinin çıkarılmasına gerek yoktur. Baş-Boyun bölgesindeki MR çekimleri sırasında diştelleri görüntünün netliğini bozabilir. Görüntüyü bozmayacak alanda çekilen MR için diş tellerini çıkartmaya gerek yoktur.
Mr çekimi çoğu hasta için korkutucu olmaktadır fakat hastaya zarar teşkil edecek bir görüntüleme yöntemi değildir. Aksine hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde büyük bir role sahiptir.
Titanyum; ferromanyetik bir malzeme olmadığı için herhangi bir engel teşkil etmez ve endişe duymadan diş implantınz varken MR çektirebilirsiniz.
Akciğerler, kalp ve kalple ilişkili büyük damarlar. Karın içi organlar, alt karın bölgesi. Boyun, sırt ve bel bölgesi omurga patolojileri. Omuz, kol, dirsek, el bileği, el, kalça, uyluk, diz, bacak, ayak bileği ve ayak gibi uzuvların ve eklemlerin incelemeleri.
MR/PET taramasının yapılacağı günü
İncelemeden önceki 6 saat içinde hiçbir şey yiyip içmemeli, çiğnememeli veya sigara içmemelisiniz. Su içebilir ve ilaçlarınızı alabilirsiniz. Tetkiklere gelirken kan şekerinin normal seviyelerde seyretmesi önemli bir rol oynuyor.
Pantolondan bir şey olmaz. Metal bir şey bulunmaması gerekiyor sadece.
Hasta psikolojik ve fiziksel olarak emar çekimine hazır hale geldikten sonra, durumuna bağlı olarak anestezi uygulaması yapılır. Anestezi vücuda verildikten kısa bir süre sonra hasta uyku durumuna geçer ve hareketsiz kalır. Hareketsiz kalınması amacıyla uygulanan anestezili emar, dakikaları alabilir.
Emar sonuçları çıkma süresi 1 gün ile 3 gün arasında değişebilir.
Örneğin çoğu dövme içerisinde ağır metaller kullanılmaktadır. Bunların kullanıldığı dövme ile tanı amaçlı MR cihazına giremezsiniz.
Bilgisayarlı tomografi (BT), mamografi, kemik dansitometri çekimleri aynı gün yapılmakta, BT sonucu en geç üç günde verilmektedir. Ultrasonografi ve MR çekimleri ise en geç üç gün içerisinde randevu ile çekilebilmekte ve sonuçlar raporlama gerektirdiğinden en geç üç günde alınabilmektedir.
Emar çekileceği bölgeye ve emar işlemini yapacak olan hastanenin kalitesine bağlı olarak emar işleminin fiyatlandırılmasının 250 TL ile 2500 TL arasında değişiklik gösterebileceğini söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri