Yapılan araştırmalarda insülinin en iyi emilim yerinin karın bölgesi olduğu görülmüştür. Giderek azalan emilim hızıyla, bunu kol, bacak ve kalça bölgesi izlemektedir. Enjeksiyon yerinin seçimi kadar, insülinin kıvamı deri ile kas arasında kalan yağlı dokunun (subkütan) kalınlığı da önemlidir.
insülinler karın ve kol bölgesine, yavaş etkili insülinler (Lantus ve Levemir) ise kalça ve bacak bölgesine yapılmalıdır. belirgin fazla olanlarda ise 6 mm'lik iğne ucu tercih edilebilir. iki parmak arasında kavranarak, diğerlerinde ise deri kıvrımı yapmadan, dik olarak enjeksiyon yapılabilir.
O bölgeyi istirahate terk etmek lazım. Özellikle uygulanabilecek bir tedavi şekli yoktur. Enjeksiyon yaptıktan sonra insülinin dağılması için herhangi bir ovalama gibi birşey yapmak uygun değildir. Çünkü zaten miktarlar çok küçük iğne kalınlığı çok incedir.
Uygun açı ve yöntem (cildi kaldırarak veya kaldırmadan) ile iğne cilde batırılmalıdır. İnsülini cilt altına enjekte edin. Yavaş yavaş 10'a kadar sayın ve iğneyi dışarı çıkarın. İğneyi dışarı çekerken aynı anda yavaşça cilt de serbest bırakılmalıdır.
Kristalize insülin gibi kısa etkili insülinlerde ise yemekten 30 dk önce yapılmalıdır. Hastanede yatan hastalar için yemeğin gecikme beraberinde hipoglisemi riskine karşı 20 dk önce yapılması daha uygun olabilir. Uzun etkili insülinler ise aç ya da tok farketmez bunlarda uygulanan zaman dilimi önemlidir.
İlgili 33 soru bulundu
** 7 yaş altı hastanın kan şekeri 250-350 mg/dl arasında olduğunda 1 ünite , >350 mg/dl olduğunda 2 ünite fazladan insülin yapabilir.
Tip2 diyabet hastalarında ağızdan verilen ilaçlar ile kan şekeri seviyesi kontrol altına alınamaz ve HbA, c denilen üç aylık şeker ortalaması %7nin üzerine çıkarsa ozaman insulin tedavisine başlanır.
İğne ne kadar kısa olursa, kasa enjeksiyon yapılması riski de o kadar azalır. Enjeksiyonun kasa yapılması hem acı hissini arttırabilir, hem de insülinin etkisini istenmeyen şekilde hızlandırır.
Lipodistrofi, insülin'in sürekli aynı bölgeye uygulanması sonucu yağ dokusunun değişikliğe uğraması veya yağ dokusunun erimesidir. Yağ dokusunun iyi huylu bir ura benzer şekilde birikmesi lipodistrofi'yi oluşturur. Zamanla bu bölgede ağrı, acı, şişme ve kızarıklık meydana gelir.
İnsülin yemek sonrası yüksek düzeylerde salgılanır; kaslar, yağ dokusu ve karaciğer insüline az yanıt verirse kan şekeri zor kontrolde tutulur. Buna insülin direnci denir. Yemek sonrası pankreastan hızlı ve fazlaca kana salınan insülin; kan şekerini yemekten 2-3 saat sonra düşürerek aniden acıkma hissine sebep olur.
Bu yüzden iğne yapmadan önce iğneden insülin çıkıp çıkmadığını dışarı insülin sıkarak kontrol etmeliyiz. İğneyi sürekli aynı bölgelere yapmamalıyız: İğnemizi sürekli aynı yere yaparsak o bölgede insülin birikerek lipohipertrofi denilen şişlikler oluşur.
Kan şekeri düzeyi normal ve hafif düşük olan hastalarda yemekle birlikte ya da yemekten hemen önce de uygulanır. Kişilerin ne kadar yemek yediklerinden emin olmadığı bazı durumlarda (örneğin küçük çocuklarda) hızlı etkili insülin, öğünden sonra yapılabilir.
Yemek hazır olduğu için 5 dakika içinde de gelmeye başlamalıdır. Eğer bu bir restoran ise, ısmarlanan yemeğin masaya gelmesini beklemek ve ondan sonra insülini yapıp 5-10 dakika bekleyip yemek yemek doğru olandır.
Günde iki kez insulin enjeksiyonu: Genellikle tek dozun yeterli olmadığı durumlarda Tip 2 diyabetlilere önerilen insülin tedavisidir, sabah ve akşam saatlerinde yaklaşık 12 saat aralıkla olmak üzere günde 2 doz insülin uygulaması yapılır.
a) Kısa Etkili İnsülinler:
Bu nedenle yemek öncesi değil yemeğe başlarken yapılır. Diğer kısa etkili regüler insülinlerde ise etki 30 dakikada başlar 5-8 saat etki eder. Bunlar yemekten 30 dakika önce yapılır.
Aslında tüm ilaçların yan etkileri olabilir. Ama insülin şeker hastalığı için kullanılan ilaçlar içinde en az zararı dokunan ilaçtır. Bir tek olumsuz etkisi vardır: Eğer yaşantınızı iyi dengeleyemezseniz ortaya ani kan şekeri düşüklükleri çıkabilir. İkinci bir yan etkisi yoktur.
Kısaca: Hayır vermez!
Kısa tesirli insülinler , iğne ile cilt altına enjekte edildikten 30 dakika sonra kan şekerini düşürmeye başlar ve etkileri 6 saat civarında surer. Kısa tesirli insulin yapıldıktan 15-30 dakika sonra yemek yenir.
Eğer çalkalanan insülin kesik süt görüntüsünde(heterojen) ise bozuk kabul edilir ve bu insülin kullanılmamalıdır. Berrak insülinler çalkanmaz. Eğer zamanla berraklığı kaybolmuşsa veya sararmışa bu insülin bozuk kabul edilir ve kullanılmaz.
Karın, uyluk, üst kol ve kalçadan yapılabilen bu enjeksiyonlardan, en hızlı emilim karın bölgesinde olur. Sonra sırasıyla; üst kol, uyluk ve kalça şeklinde hızlıdan yavaşa sıralanabilir. Emilim hızı değişkenlik gösterdiği için tek bir yerden enjeksiyonların yapılması daha sağlıklıdır.
Yanlış iğne etkisini bir iki saat içinde gösterir.
İnsülin çok ciddi bir ilaç, yanlış kullanıldığında hastanın hayatını tehlikeye atabilir. Bunun için sorumluluğu tek başına hastaya bırakmamak gerekir. Hekimin ilacın yan etkilerini, risklerini mutlaka hastaya anlatması gerekiyor. Hastanın buna tek başına karar vermemesi ve hekimiyle iletişime geçmesi gerekiyor."
İlaç insülin iğnesi gibi toplamda 6 ay boyunca her gün kullanılıyor. Günde 1 kez uygulanıyor. İlacın dozu haftadan haftaya yavaş yavaş arttırılıyor.
Tokluk kan şekeri için yemek yedikten en az 2 saat sonra yapılan ölçümde 140 mg/dL ve altındaki değerler normal kabul edilir. Değerler 140 ila 199 mg/dL arasındaysa prediyabet bulunabileceğini gösterir. 200 mg'nin üstünde çıkan değerlerde ise kişiye şeker hastalığı tanısı konur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri