Siirt'in yöresel yemekleri arasında Büryan Kebabı, Siirt Kitel, İsmeket Köfte, Arap Dolması, Perde Pilavı, Zerfer, Bumbar, Kiftel Leben, Mihr Çorbası, Pırtike Çorbası, Aside Tatlısı, Gebole, İmçerket ve Varakkaak gibi lezzetler bulunmaktadır.
Siirt'ten ayrılırken alabileceğiniz hediyelik eşyalar; fıstık, sabun, kilim, nar, bal ve battaniyedir. Bu eşyaları Siirt'in çeşitli bölgelerinde bulabilir ve satın alabilirsiniz. Hepsi ayrı ayrı sevdiklerinize hediye edebileceğiniz sembolik hediyelik eşyalardır.
Protein,lif,doymamış yağ asitleri ve mineral bakımından oldukça zengin içeriğe sahiptir Siirt Doğal Gıda-TAZE;Siirt MENENGİÇ Meyvesi Siirt Fıstığının aşılanması ile elde edilen meyvedir,yani yabani Siirt Fıstığı türüdür.
Veysel Karani Türbesi, Siirt Ulu Camii, Tillo Kalesi Cam Seyir Terası, İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi, Sağlarca Kaplıcası, Derzin Kalesi, Çemikari Yaylası, Siirt Mağaraları, Kormas Kalesi, Erzen Ören Yeri, Botan Kanyonu, Siirt Saat Kulesi ve Rasıl Hacar görmek isteyebileceğiniz yerlerden bazılarıdır.
İmçerket, varakkaak ve aside ise yöresel tatlıların başında gelir. Siirt usulü yöresel tariflere yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Tarım: Tarla tarımı önemlidir. Başlıca tarım ürünleri, buğday, arpa, pirinç, nohut, mercimek, tütün ve soğandır. Meyvecilik de oldukça ileridir. Türkiye'de yetişen narın beşte biri Siirt'te yetişir.
Siirt'te gezip görülmesi gereken bu doğal güzellikler; Botan Vadisi, Botan Çayı, Taşbaşı Deliklitaş ve Siirt Mağaraları gibi yerlerdir. Buraları gezmek için sadece bir gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır ve Siirt'in merkezinden tüm bu doğal güzelliklere kolayca ulaşım sağlanabilmektedir.
Siirt fıstığı fiyatı ülkemizde son yıllar'da büyük bir tüketici kitlesi kazanmış ve tüketiminde yükseliş göstermiştir. Gittikçe üretimi yaygınlaşan ve kuruyemiş piyasasın'da yıldızı parlayan Siirt Fıstığı gittikçe yükselişte olan ürünler'den biri haline gelmiştir.
İlçe halkı geçimini genelde tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır. Arazi durumuna göre fıstık, üzüm ve bıttım yetiştirilmektedir.
Siirt, bu yönetsel durumunu 1880'de de korudu.1892 Devlet Salnamesi, Siirt Sancağı'nın Diyarbekir Vilayeti'nden ayrılarak, Bitlis Vilayeti'ne bağlandığını ifade etmektedir.Eskiden Siirt İli'ne bağlı olan Beşiri Kazası, Diyarbekir Vilayeti Merkez Sancağı'na bağlı kaldı.
'HASAT ŞENLİK HAVASINDA YAPILIYOR'
Yaylacık Köyü Muhtarı Resul Bartu ise hasadın 10 gün önce başladığını belirterek, "Elde etiğimiz fındıkları bölge illeri olan Van, Diyarbakır, Bitlis ve Siirt'e satıyoruz. Şenlik halinde başlattığımız fındık hasadı, bölgeye değer katıyor.
Siirt ikliminde zeytin yetiştiriciliği yapmak biraz zordur ama ev içerisinde saksıda , kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.Bazı bölgelerinde hobi amaçlı denenebilir.
Siirt yaz, kış bol yağış alan zengin çayırlarla kaplı yaylalar ile çevrilidir. Siirt'te karasal iklim hüküm sürmekte ve dört mevsim en belirgin özellikleriyle yaşanmaktadır. Doğu ve kuzey bölgelerinde kışlar daha sert ve yağışlı, güney ve güneybatı bölgelerinde ılık geçer. Yazları sıcak ve kuraktır.
Siirt'in kültürel özellikleri denilince ilk akla gelenler Veysel Karani Türbesi, Büryan Kebabı, Perde Pilavı, Saat Kulesi, Siirt Yünlü Battaniyeleri, Derzin Kalesi, Billoris Kaplıcası ve Jirkan Kilimi olsa da, Siirt ilimiz köklü tarihi ile birlikte pek çok kültürel zenginliği ve tarihi mirası içerisinde ...
Siirt'te yer alan ve mutlaka görülmesi gereken bu tarihi yerler arasında; Veysel Karani Türbesi, Tillo Kalesi, Ulu Camii, Cumhuriyet Camii, Saat Kulesi, Şeyhul Hazin Hazretleri Türbesi, Şeyh Muhammed Kazım Türbesi, İrun Kalesi, Sultan Memduh Türbesi, Kalatül Üstad Kalesi, Derzin Kalesi, Zemzemül Hassa Hatun, Kormas ...
Siirt, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan bir ildir. Siirt ilinin nüfusu 331.070'tir. Bu nüfusun %72,4'ü şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin yüzölçümü 5.718 km2'dir.
Balı ile ünlenen Pervari, Siirt'in en büyük ilçesidir.
56.1 .
İlimizde faaliyette bulunan 86 adet sanayi tesisinde 2538 kişi istihdam edilmektedir.
Siirt iline bağlı 7 ilçe bulunmaktadır: Siirt (İl merkezi)
Lokantalar için belirlenen yeni tarifede büryan porsiyonu 50 liradan 60 liraya yükseldi.
Eylül Ayı İlimizde fıstık hasadı sezonu olup, hasadın bütün üreticilerimize bereketli ve bol kazançlı olmasını diler, üreticilerimizin ürünlerini tekniğine uygun hasat edebilmeleri ve ürünlerine zarar gelmeden muhafaza edebilmeleri için aşağıdaki hususlara dikkat etmelerini önemle vurgularız.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Siirt il topraklarının büyük bölümü dağlarla kaplıdır. Siirt'te karasal iklim hüküm sürmekte ve dört mevsim en belirgin özellikleriyle yaşanmakta, Yazları sıcak ve kuraktır. En az yağış Kurtalan'da En fazla yağış Baykan'da görülür.
İlimizde yeryüzü şekilleri daha çok yüksek dağlar ile platolardan oluşmaktadır. Siirt'in kuzeyi ve doğusu yüksek ve sarp kesimlerdir. Genel olarak Güneydoğu Toroslar adıyla anılan bu dağ sırası, doğudan güneydoğuya genişçe bir yay çizerek Hakkari Dağları'yla birleşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri