Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinden yararlanarak emekli olup çalışma devam edenlerin "kıdem tazminatı hakkı" merak edilen konuların başında geliyor. Emekli olduktan sonra kıdem tazminatı almadan çalışmaya devam edenler ilerleyen dönemde ister işi bıraksın isterse işine son verilsin kıdem tazminatı alabilirler.
Emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam eden işçinin kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde iş sözleşmesinin sona ermesi halinde ancak kıdem tazminatına hak kazanması mümkündür.
SSK'lı olarak emekli olan kişiler, emekli olmaları nedeniyle işverenlerinden kıdem tazminatlarını alabilirler. Dolayısıyla 25 yıl aynı işyerinde çalışan bir kişi 25 aylık brüt ücreti tutarındaki kıdem tazminatını alarak işyerinden ayrılabilir.
Emekli olan işçiye, işyerinde çalıştığı her yıl için 30 günlük giydirilmiş brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Kıdem tazminatı tavanı şu an 15.371 TL olmakla birlikte, ocak ayından itibaren artacak. Brüt ücreti kıdem tazminatı tavanının altında kalanlar, son brüt ücretleri üzerinden tazminat alacaklar.
Emekli olduktan sonra sigortalı çalışanların ücretlerinden toplam %32 oranında kesinti yapılır. Bunun %24,5'i işveren payından oluşur. Söz konusu oran, işverenin ödemesi gereken tutarı gösterir. Ücretin %7,5'i ise emekli çalışanın maaşından kesilerek ödenecek işçi payıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi emekli vatandaşların maaşından vergi kesintisi yapılmamaktadır. Emekliler aktif değil bağımlı nüfus olarak kabul edilirler ve emekliliğe aktif oldukları dönemde ödedikleri gelir vergisi ile hak kazanırlar. Bu sebeple maaşlarından yeni bir kesinti yapılmamaktadır.
Emekli olup çalışanın maaşı düşer mi, aylıkta kesinti olur mu? Emekli olup çalışanın maaşı düşmez. Emekli çalışan net asgari ücretine işveren payı ve iş kazası primi dâhil edilmiyor. Emekli aylığı bağlanıp çalışmaya devam edenlerden destek primi kesintisi yapılıyor.
Emekli olduktan sonra SGDP ödeyerek, yani aylığını kestirmeden çalışan kişi çalışmasını sonlandırmak istediğinde, emekli olmak nedeniyle kıdem tazminatı talep edemez. Ancak SGDP ödemek yerine aylığını kestirip çalışmaya devam ederse, istediği zaman çalışmasını sonlandırıp işverenden kıdem tazminatı talep edebilir.
İşçinin yıl ve gün prim dolması şartını sağladığının ispat edilebilmesi için SGK ilgili Müdürlüğünden emekliliğe hak kazandığına dair belgenin alınarak işyerine sunulması gerekmektedir. Bu belgenin SGK'dan temini akabinde işçi eylemli olarak sözleşmeyi feshedebilir.
Emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Emeklilik başvuruları için e devlet portalında kolaylık sağlandı. e-Devlet arama çubuğuna EYT yazıldığında doğrudan başvuru ekranına ulaşılabilecek. Emeklilik başvuru işlemi için işten ayrılma belgesi sunma şartı da aranmayacak.
ÖZEL SEKTÖRDE EMEKLİ İKRAMİYESİ
Memurlardan farklı olarak İş Kanununa tabi çalışan işçilerde emekli ikramiyesi uygulaması yoktur. Bunun yerine işçilerin yine toplu ödeme alabilecekleri kıdem tazminatı uygulaması vardır.
Yeniden izne hak kazanabilmek için bir yıl çalışmaları gerekir. İzin süreleri ise yeniden çalışma sürelerine göre hesaplanır ve yılda 14 günden başlatılır. Ancak, yaşı 50 ve üzerindeki emekli işçilerin yıllık izin süresi 20 günden az olamaz.
Fakat, iş yerinde emekli olarak yani emekli maaşı kesilmeden SGDP'ye tabi çalışanların maaşlarından işsizlik sigortası adı altında bir prim oranı kesilmediğinden, emekli olarak çalışanlar diğer tüm şartları sağlasa bile işten ayrıldıklarında işsizlik maaşı alamamaktadırlar.
Emekli olan kişinin kıdem tazminatını, son çalıştığı işveren öder. İşveren, kıdem tazminatını iş akdinin feshinden itibaren en geç bir ay içinde ödemek zorundadır.Aksi takdirde, faiz uygulanır.
Gerek EYT ve gerekse de normal emeklilik nedeniyle işten ayrılan işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.
İstifa halinde kıdem tazminatı ödenir mi sorusu için de belli şartlar dahilinde çalışan tazminat hakkını alabilir. Eğer çalışanın istifa nedenlerinden biri ağır çalışma şartları ise, iş yerinde haksızlığa uğradıysa, fiziksel ya da sözlü taciz varsa, hakaret- aşağılama söz konusu ise kıdem tazminatı alınabilir.
Emeklilik nedeniyle işten ayrılma söz konusu olduğunda iş sözleşmesini sona erdiren işçi olduğuna göre, işçinin burada ihbar tazminatı alma hakkı yoktur. Yargıtay'a göre işçinin emeklilik nedeniyle fesihte ihbar süresine uyma yükümlülüğü de olmadığına göre, işverenin de ihbar tazminatı talep etmesi mümkün değildir.
TAZMİNAT ALMA ŞARTLARI
4857 Sayılı İş Kanununa göre işçi statüsünde çalışıyor olmak. En azından bir yıldan beri aynı iş yerinde sürekli ve kesintisiz olarak çalışıyor olmak. İş sözleşmesinin işveren tarafından haksız yere ya da işçi tarafından haklı nedenlere dayanarak feshedilmesi. İşçinin ölmesi.
Sonuç olarak, EYT kapsamında emekli olduktan sonra kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacakları ödenen işçinin, aynı işyerinde çalışmaya devam etmesi yeni bir iş sözleşmesine dayanır. Yeni bir iş sözleşmesi ile çalışmaya devam edecek olan işçi ile işverenin anlaşarak daha düşük bir ücret kararlaştırması mümkündür.
Türkiye'de 11 milyon emekli var. 65 yaş ve üzeri emekliler, şehiriçi demiryolu, denizyolu ile ulaşım ve otobüslerle toplu taşımalardan ücretsiz yararlanıyor. Emekliler demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise yüzde 50 indirimli olarak yararlanma hakkına sahip.
- EYT'den emekli olup da çalışmaya devam etmeyecek olanlar kıdem tazminatına hak kazanıyor. Bu durumda; çalışılan her tam yıl için 30 günlük giydirilmiş brüt ücret (ikramiye, prim, yol ve yakacak yardımı gibi tüm ödemelerin kapsamına giydirilmiş ücret deniliyor) üzerinden kıdem tazminatı ödeniyor.
İş Kanunu'na göre kişiler aynı şirkette en az 1 sene çalışmış olması dâhilinde tazminat alma hakkına sahip olmaktadır. Bu kişilerin istikrarlı bir şekilde aynı yerde çalışıp, 1 sene sonrasında işten çıkarılması dâhilinde kişiler tazminatını alma hakkına sahip olurlar.
Sigortasız çalışan emeklilerin iş güvencesi bulunmuyor, ihbar tazminatı, kıdem tazminatı gibi haklardan mahrum kalıyorlar. Emekli de olsa sigortasız işçi çalıştırmanın suç olduğunun altını çizmek gerekiyor.
Kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak bilinen düzenleme yasalaştı. EYT'nin yasalaşmasıyla birlikte emekli olup aynı iş yerinde çalışmak isteyenlere başvuru günü sınırlaması getirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri