Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Emekli iş yeri açarsa emekli maaşı kesilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Emekli iş yeri açarsa emekli maaşı kesilir mi?

Emekli memur ve işçi, kendi adına iş yeri açarsa emekli maaşı kesilmez. Emekli memur, tekrar memur olarak çalışmaya başlarsa emekli aylığı kesilir. Bağ-Kur ve SSK emeklileri, memur olarak çalışmaya başlarsa, emeklilik maaşları kesilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: engelsizkariyer.com

Emekli olan bir kişi dükkan açabilir mi?

Bu nedenle de birçok kişi emekliler şirket kurabilir mi sorusuna yanıt aramaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre emekli olan kişiler kendi adlarına bir şahıs şirketi açabilirken diledikleri takdirde limited veya anonim şirketlerine de ortak olabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ticimax.com

Emekliler çalışırsa emekli maaşı kesilir mi?

Emekli aylığı bağlananların yeniden çalışması durumunda sosyal güvenlik destek primi kesiliyor. Kamuda 4A kapsamında çalışmaya başlayanların aylıklarından kesinti yapılıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sputniknews.com.tr

Emekli işyeri açarsa ne kadar vergi öder?

SGK'dan (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) emekli olan birisi işyeri açar vergi mükellefi olur veya limited şirket ortağı olursa veyahutta anonim şirketin ortağı ve yönetim kurulu üyesi olursa, aldığı emekli aylığından yüzde 15 kesinti yapılır…

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.facebook.com

Emekli maaşı hangi durumlarda iptal olur?

Zira süreç içerisinde sigortalı hizmet günleriniz, prim günlerinizin silinmesi, geçmişe dair yapılan sağlık harcamalarının faiziyle birlikte tahsili talebi, emeklilik söz konusu olduysa emekliliğin iptali söz konusu olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arikanavukatlik.com

Malul aylığı alan kişilerin çalışması veya iş yeri açması durumunda maaşları kesilir mi?

İlgili 45 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Emekli maaş kesintisi neden olur?

Emekli maaşlarından yapılan kesintiler ilaç, muayene, sağlık hizmetleri üzerine yapılmaktadır. Bunun yanı sıra emekliliğe ek olarak çalışan emekli vatandaşların emekli maaşlarından %15 oranında kesinti yapılmaktadır. İcra yoluyla haciz işlemleri olan emeklilerin maaşlarından %25'e varan oranda kesinti yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pwc.com.tr

Emekli olan emekliliğini iptal edebilir mi?

EMEKLİLİK HAKKI ORTADAN KALDIRILABİLİR Mİ/ERTELENEBİLİR Mİ? Belirtelim ki, gerek 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nda, gerekse de 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda, emeklilik hakkının kullandırılmamasına, ortadan kaldırılmasına ve/veya ertelenmesine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istabip.org.tr

Emekli biri işyeri açarsa Bağ-Kur öder mi?

Emekliler Şirket Kurarsa Maaşları Kesilir mi? Emekli olan biriyseniz, vergi kaydı açtığınızda ya da şirket kurduğunuzda emekli aylığınızdan herhangi bir kesinti olmaz, yani maaşınızı aynı şekilde almaya devam edebilirsiniz. Ek olarak bağ-kur primi de ödemezsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: blog.mukellef.co

Emekli işyeri açarsa sigorta öder mi?

Netice itibarı ile memur emeklisi iken kendi adına işyeri açanların emekli maaşlarında, bugünkü mevzuata göre, 2016 yılı şubat ayından buyana herhangi bir kesinti yapılmamaktadır. Ayrıca SGK'ya da bir prim ödemesi yapılmayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: iscimemur.net

Emekli esnaf olabilir mi?

Bugünün yeni çalışanları, 30- 35 sene sonra emekli olduklarında, esnaf veya şirket ortağı olurlarsa emekli aylıklarını alarak çalışabilecekler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vergiburosu.com

Emekli çalışandan ne kadar vergi kesilir?

Yani asgari ücretli normal kişiden vergi kesilmez.

Oysa Emekliler için sgk primi ve işsizlik kesilmez. %7,5 SGDP kesintisi yapılır. Bu durumda Asgari ücretli Emekli kişi için 5.004 X %7,5 => 375,3 tl sgdp kesintisi yapılır. Vergi matrahı = 5.004 – 375,30 => 4.628,70 tl elde edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vioyazilim.com

Emeklilik dilekçesi verdikten sonra çalışmaya devam edilir mi?

Emeklilik nedeniyle işten ayrılan sigortalıların yeniden çalışmaya başlamalarında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak burada dikkate edilmesi gereken en önemli husus, çalışanın emeklilik için başvuru yaptığı tarihi takip eden gün ve sonrasında işe girişinin tekrar yapılmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turmob.org.tr

Emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışabilir mi?

İşçinin emeklilik sonrasında aynı iş yerinde çalışmaya devam etmek istemesi halinde, işverenin kabul yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ancak taraflar arasında yeniden iş ilişkisinin kurulması halinde, artık yeni ve bağımsız bir çalışma dönemi söz konusu olmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: okyayevren.com

Emekliler ticaret yapabilir mi?

Emeklilerin, şahıs şirketi kurmaları konusunda herhangi bir engelleri yoktur. Emekliler için de şahıs şirketi kurma süreci aynı şekilde işler. İşlemlerin tamamlanması ile şirket sahibi olan emekli kişilerin aylık maaşlarından bir kesinti yapılmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ideasoft.com.tr

SGK'lı işyeri açabilir mi?

Sigortalı çalışan kişinin aynı zamanda şirket kurması, İş Kanunu tarafından yasaklanmamıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: blog.mukellef.co

Işyeri açarsam babamdan aldığım maaş kesilir mi?

CEVAP: Eski adı ile SSK'lı yeni adıyla 4-1(a)'lı emekli babasından yetim aylığı bağlanırsa, bu yetim aylığını alan kız çocuğu kendi nam ve hesabına bir iş yeri açarsa (Vergi mükellefi olursa ya da 4-1(b)'li şartlarına haiz olursa) yetim aylığı kesilir ve sağlık yardımı alamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

SSK'lı birisi işyeri açarsa durum ne olur?

Bu husus ayrı bir yazı konusu olmakla birlikte kısaca ifade etmek gerekirse; kişi bir işte işçi olarak çalışıyorken ayrıyeten başka bir işyeri açması durumunda işçinin SSK'lılık durumu devam edecektir. İşçinin SSK'lılık durumunda bir kesinti olmadığı sürece Bağ-Kur'a geçmek zorunda değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: iscimemur.net

Emekli olduktan sonra çalışırsam emekli maaşım artar mı?

Emekli olduktan sonra SGDP ödenmesi durumunda(herkes için mümkün değil) emekli aylığı kesilmeyecektir. Kişinin emeklilikten sonra emekli aylığı yanında SGDP ödeyerek çalışabileceği sosyal güvenlik sistemine katılma durumlarına göre (4/a, 4/b, 4/c) değişiklik göstermektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: rasyoneldanismanlik.com

Emekli çalıştıran işveren ne kadar prim öder?

Emekli olduktan sonra sigortalı çalışanların ücretlerinden toplam %32 oranında kesinti yapılır. Bunun %24,5'i işveren payından oluşur. Söz konusu oran, işverenin ödemesi gereken tutarı gösterir. Ücretin %7,5'i ise emekli çalışanın maaşından kesilerek ödenecek işçi payıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ifasturk.com.tr

Iş yeri açan Bağkurlu olmak zorunda mı?

Şirket sahipleri ve ortakları Bağ-Kur'lu olmak zorunda. Ancak çoğunluk, hem şartlardan hem de emeklilik gelirinin daha iyi olması nedeniyle SSK'yı istiyor. Bunun için de ya kendilerini işçi gibi gösteriyor ya da sonradan SSK'ya kayıtlarını yaptırıyorlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yigitmalimusavirlik.com.tr

SSK ve Bağ-Kur aynı anda olur mu?

Örneğin bir işyerinde sigortalı olarak çalışan ve SSK(4/A) sigortalısı olan bir kişi aynı anda bir ticari faaliyette de bulunmaya başlamışsa ya da bir şirkete ortak olmuşsa ticari faaliyette bulunmasından ya da şirket ortağından dolayı Bağ-Kur (4/B) sigortalısı olamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

Emekli olup çalışanın sigorta primi ne kadar?

Ücretle çalışanın SGK primine esas brüt aylığından %15 oranında prim kesilir. Oysa, emekli çalışanın SGK primine esas brüt ücretinden sadece %7,5 oranında '' sosyal güvenlik destek primi'' kesintisi yapılır. Böylece, emekli çalışanın brüt ücretinden % 7,5 oranında daha az SGK prim kesintisi yapılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

Emekli sigortalı çalışırsa ne olur?

Emekli olduktan sonra sigortalı çalışanların ücretlerinden toplam %32 oranında kesinti yapılır. Bunun %24,5'i işveren payından oluşur. Söz konusu oran, işverenin ödemesi gereken tutarı gösterir. Ücretin %7,5'i ise emekli çalışanın maaşından kesilerek ödenecek işçi payıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: multinet.com.tr

Emeklilik için ödenen para geri alınabilir mi?

Prim iadesi için SGK'ya müracaat edilmesi ve toptan ödemenin talep edilmesi gerekiyor. SSK'lılar kendi adlarına yatırılan, yani işçi payı adı altında yatırılan primleri iade alabilir. Bağ-Kurlular ise ödedikleri malullük, yaşlılık, ölüm sigortası primlerinin tamamını alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sigortagazetesi.com

4C emekli tekrar çalışırsa maaşı kesilir mi?

Belirtilen oranları karşılayan ücretlerin her ikisi de yasal süre içerisinde SGK'ye ödenmelidir. Emeklilikten sonra çalışma şartları 4C (Kamu / Emekli Sandığı) dâhilinde ise bu, memur olarak işe başlayanları etkiler. Bu kişilerin emeklilik hakları kapsamında alacakları aylık ödemeler, direkt olarak kesilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hangikredi.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT