İster SSK ve Bağ-Kurlu, isterse de memur emeklisi olsun tüm emeklilere 'ek ödeme' ödeniyor. Ek ödeme ne demek? 2006 yılında vergi iadesi kaldırılarak, yerine ek ödeme uygulamasına geçildi. Maaşın yüzde 4'ü, ek ödeme adı altında tüm emeklilerin her ay hesabına yatırılıyor.
"Maliye Bakanlığı memurlara yapılan maaş artışlarını hesaplarken ek ödemeleri de hesaba katarken, emekli maaşlarının hesaplanmasında dikkate alınmıyor.
Maaşı 10 bin TL olanlara 1168 TL, 12 bin TL olanlara 1402 TL, 15 bin TL olanlara 1752 TL, 17 bin TL olanlara 1985 TL, 20 bin TL olanlara 2 bin 336 TL, 25 bin TL olanlara 2 bin 920 TL maaş farkı yatırılacak. Emekliye ek zammı içeren düzenleme dün gece yarısı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
SGK 4A, 4B emekli aylığı ek zamla ilgili bazı detaylar araştırılıyor. 2024 ilk 6 ayı için emekliler, enflasyon farkına göre yüzde 37.57'lik zammı hak etti. Daha sonra bu oran yapılan ek zamla 49.25'e çıkarıldı.
Bakan Işıkhan paylaşımında, "Ocak 2024 itibarıyla yüzde 49,25 oranında yükseltme yaptığımız SSK ve Bağ-Kur emeklilerimiz ile hak sahiplerinin aylık fark tutarlarını ödemeye başlayacağız. Ödemeler; SSK kapsamında emekli olan vatandaşlarımız için 6 Şubat'ta gerçekleştirilecek.
İlgili 31 soru bulundu
5454 sayılı Kanunla emekli ve hak sahiplerinin gelir ve aylık miktarlarına göre her ay belli bir oranda aldıkları ödemeye, ek ödeme denmektedir. 2006 yılına kadar vergi iadesi olarak yapılan ödeme şimdi ek ödeme olarak ödeniyor.
Açıklamada, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4/1-c bendi kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alanların, 1 Ocak 2024'ten geçerli olmak üzere maaşlarında oluşan aylık farkının, banka ve PTT şubelerine gönderilerek, 26 Ocak 2024 Cuma günü ödenmeye başlanacağı belirtildi.
SGK ve Bağ-Kur emeklileri e-Devlet uygulamasında 4-A emekli aylığı bilgisi bölümünde, yeni maaşlarının tutarını ek ödemeleriyle birlikte görebiliyorlar.
Maaşın yüzde 4'ü, ek ödeme adı altında tüm emeklilerin her ay hesabına yatırılıyor. Yüzde 4'lük ek ödeme emekliden emekliye değişmiyor ama maaşı yüksek olan daha yüksek, düşük olan daha az alıyor. Ocak ve temmuz olmak üzere senede iki kere maaşlar zamlandıkça, alınacak ek ödeme tutarı da artıyor.
Bu zamlarla beraber en düşük emekli maaşı 7500 TL'den 10 bin TL'ye yükseldi. Emekli maaş ödeme günü gelmesine rağmen emekli maaşları eksik yattı. Emekli maaşlarına yapılan ek zam henüz Resmi Gazetede yayımlanmadığı için emekli maaşları eksik yattı.
2024 OCAK GÜNCEL EMEKLİ MAAŞI TABLOSU
7 bin 750 TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 11.566 TL alacak. 10 bin TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 14.925 TL TL alacak. 13 bin 500 TL emekli maaşı olan bir kişinin yeni maaşı 20.148 olacak.
ZAMLI EMEKLİ MAAŞ FARKLARI NE ZAMAN ÖDENECEK? Memur emeklisi her ayın 1'i ile 5'i arasında maaş alıyor. Ocak ve temmuz aylarında zam farkı alıyorlar. Emekli maaşı zam farkları 26 Ocak 2024 Cuma gününden itibaren hesaplara yatmaya başladı.
Emeklilerin ek zammı ne zaman yatacak? 2024 ocak ayı emekli maaşı zammı düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayımlanması sonrası SSK emeklikleri 17 Ocak, Bağ-Kur emeklileri de 25 Ocak'tan itibaren yüzde 37,57 oranındaki zamlı maaşlarını almaya başlayacak.
Sayfanın en altında "Ek Madde 19 İntibak Fark Tutarı" yazan yerin karşısındaki rakamları 7500 liradan çıkarınca kök maaşınızı ek ödeme dahil bulabilirsiniz.
Kök maaş uygulaması tüm emeklilerde var. Net maaş kazançlara göre hesaplanıyor ve bunun üzerine yüzde 4 ek ödeme ekleniyor. Memur emeklileri de diğer emekliler gibi her ay yüzde 4 oranında ek ödeme alıyor. Bunun dışındaki aylıkları kök aylıklarını oluşturuyor.
Gelelim asıl konumuz olan emekli net aylık tutarı ne demek sorusunun cevabına. Emekli net aylık tutarı birikmiş ödemeden farklı olarak her ay alabileceğiniz ve ek ödeme dahil net maaşınızdır.
Aralık ayı itibarıyla geçerli kök aylığa yansıtılan yüzde 37.57'lik enflasyon zammı oldu. Bu tutara yüzde 4'lük ek ödeme (kök aylık 7 bin 135 liranın altında ise yüzde 5) oranındaki ek ödemeyle taban aylık altında kalanlara 7500 lira yatırılıyor.
EYT'de birikmiş aylık tutar, EYT kapsamında emekli olanların, emeklilik başvurusu yaptıkları tarihten itibaren emekli aylığı almaya başladıkları tarihe kadar geçen süreye ait aylıklarının toplamıdır. Bu süreye, emeklilik başvurusunun yapıldığı ay da dahildir.
SSGK Birikmiş Aylık Tutarı Nedir? SGK Birikmiş Aylık Tutarı, yaşamınız boyunca ne kadar para alacağınızın bir ölçüsüdür. Sosyal Güvenlik yardımlarınızın mevcut değerine ve hesabınıza yatırılan faize dayanır.
Yıllık çalışma sürelerinin 180 gün ve altında olması halinde kazançların iki katı alınarak (Yıllık Kazanç = Kazanç x 2) prime esas yıllık kazanç tutarı tespit edilir. 4447 sayılı Kanunla getirilen aylık bağlama sisteminde Aylık = Ortalama Yıllık Kazanç x Aylık Bağlama Oranı/12 formülüne göre hesaplanmaktadır.
Kök maaş ya da kök aylık, e-devlet üzerinden “Emekli Aylık Bilgisi” kısmında aylık tutar olarak görülebiliyor. E-Devlet online sitesi olan https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-bilgisi adresine erişim sağlayın.
Emekli maaşlarına yapılan zamlarla birlikte, 2024 mart ayında ING Türkiye promosyon tutarını 15 bin TL'ye güncelledi. Bu doğrultuda ING Türkiye'ye emekli maaşını taşıyan emekliler 15 bin TL'ye varan nakit promosyon fırsatından yararlanabilecek.
EK ZAMLI MAAŞ FARKLARI NE ZAMAN YATIRILACAK? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak ek zamdan kaynaklı farkların, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yaklaşık 1 hafta içerisinde hesaplara yatırılacağını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: En düşük emekli maaşı 10 bin TL olacak, 2024'ü Emekliler Yılı ilan ediyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu yıl en düşük emekli maaşının 10 bin TL olacağını açıkladı. Erdoğan, bu konudaki düzenlemeyi en kısa sürede Meclis'ten geçirmeyi hedeflediklerini duyurdu.
Ek Ödeme Yönetmeliği 9/11/2022 Tarihli ve 32008 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Değişikliği İşlenmiş Hali. (9/11/2022 tarihli ve 32008 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliği işlenmiştir.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri