İncelemenin hastada kalıcı bir etkisi bulunmamaktadır. Tetkikten 15-30 dk. sonra, EMG sonucu bir rapor halinde verilir.
Sinyaller değerlendirilerek hastalığın vücudun neresinde olduğuna ya da yaygın bir hastalık durumunda hastalığın yaygınlık derecesine ilişkin bilgiler elde edilir. Emg'nin süresi yapılacak incelemeye göre değişiklik gösterir. Ortalama 15 dakika ila 1,5 saat arasında sürebilir.
Hasta yoğunluğuna göre değişmekle birlikte, aynı gün EMG'niz yapılmakta ve sonucu aynı anda raporlanarak teslim edilmektedir.
Elektromiyografi, kasların doğal elektriksel aktivitesini ölçmek için kullanılan bir testtir. EMG sayesinde hastalığın nedeni kaslarda mı, yoksa kasları besleyen sinirlerde mi olduğu belirlenir.
Bir EMG tetkikinde ortalama 5-10 sinirden ölçüm yapılır. Verilen elektrik akımı zararsızdır.
İlgili 45 soru bulundu
EMG incelemesi genellikle yarım saat ile 1 saat arasında zaman alan bir işlemdir. Ancak incelemenin planlanandan daha fazla işlem gerektirmesi, hastanın hareket kısıtlılığı ya da kooperasyon eksikliği gibi nedenlerle nörofizyolog incelemeyi planladığı süreden daha uzun sürede sonuçlandırabilir.
EMG Kesin Sonuç Verir mi? Elektromiyografi (EMG) testi, kas ve sinir hastalıklarının tanısında yararlı bir araçtır ancak bu testin sonuçları tek başına bir hastalığın teşhisi için yeterli değildir.
Tahlil sonuçlarını T.C. Kimlik numaranız ile öğrenmek için e-Devletten, e-Nabız sisteminden veya ilgili hastanelerin laboratuvar sonuçları bölümünden öğrenebilirsiniz.
İnceleme biraz rahatsızlık verebilir, iğne batma yerinde kanama, morarma olabilir. Ciddi bir yan etkisi yoktur.
EMG testi, sinir ileti incelemesi ve kas incelemesi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sinir ileti incelemeleri, sinir lifi üzerine veya kas üzerine elektrodlar bağlanmaktadır.
kullanan ve kan pıhtılaşması bozukluğu olan hastalarda EMG tetkiki uygun şartla sağlanmadan yapılamaz.Çünkü pile yakın bölgelerde yapılan EMG incelemelerde pil ayarları bozulabilir veya kan sulandırıcı ilaça bağlı iğne EMG sırasında kas içi kanamalar olabilmektedir.
EMG İNCELEMESİ KİMLERE YAPILMAZ? EMG'nin hastaya hiçbir zararı yoktur. Sadece kalp pili olan hastalarda kalpte ritim bozukluğuna (aritmi) neden olabileceği için elektrik verilerek yapılan sinir iletim incelemeleri bu hastalara yapılmaz.
EMG testini hangi doktorlar ister? EMG istemi sıklıkla fizik tedavi, nöroloji ve beyin cerrahi uzmanları tarafından yapılır. Bununla beraber diğer uzmanlarda sık olmamakla beraber EMG testi isteyebilir.
EMG tetkiki ,elektrofizyolojik inceleme konusunda eğitim almış Nöroloji uzmanı tarafından yapılır.
Uzuvlarda yer alan kuvvet (motor) veya hissi (duysal) sinirlerin özel bölgelerde bası altında kalması veya mekanik olarak sıkışması sonucu yaşanan hasar tıpta “tuzak nöropatisi” olarak bilinin sinir sıkışmalarını ifade eder.
Bu nedenle size yapılaması istenen inceleme yöntemine göre zamanınızı önceden planlamanız önerilir. Açlıkta kan şekerinin düştüğü durumlarda EEG de düzensizlikler ortaya çıkabilir. EEG incelemesinin acil durumlar dışında tokluk durumunda yapılması tercih edilir.
EMG düşük riskli, güvenle uygulanan bir yöntemdir. İşlem sırasında kas ve sinir elektriksel aktivitesini ölçüm cihazına aktaran bir elektrot kullanılır.
EMG incelemesi için gelen hastanın aç ya da tok olması konusunda herhangi bir hassasiyet yoktur. Düzenli olarak kullanılan ilaçlar alınabilir. Ancak hastanın hekime kullandığı ilaçlar hakkında bilgi vermesi, bazı durumlarda kullanılmaması gereken ilaçlar olması ihtimaline karşın gerekli olabilmektedir.
- Anlık yapılan işlemlerden olması nedeniyle kardiyoloji tahlilleri, aynı gün içerisinde sonuçlanır. - İdrar tahlilleri genel olarak aynı gün ya da ertesi gün içerisinde sonuç verir.
Tuzak nöropatiler, periferik sinirin anatomik seyri boyunca belli noktalarda farklı nedenlerden dolayı sıkışması sonucu ortaya çıkan, motor, duyu ve otonom defisitlerle karakterize tablodur.
Araştırılan kasa iğnenin ucu direkt olarak yerleştirilir. İğne ucuna yakın olan kas bölgesinde o kasın kasılması için beyinden gönderilen uyarıların oluşturduğu elektriksel aktiviteler çok özel cihazlar aracılığıyla büyütülürler ve cihazın ekranından izlenirler.
EMG Testini Hangi Doktorlar İster ? EMG istemi sıklıkla fizik tedavi, nöroloji ve beyin cerrahi uzmanları tarafından yapılır. Bununla beraber diğer uzmanlarda ( Çocuk, Ortopedi , Plastik Cerrahi, Genel Cerrahi, KBB , Endokrinoloji, Romatoloji, İç Hastalıkları gibi) EMG testi isteyebilir.
Tek lif EMG (Single Fiber EMG);
Birinde hasta incelenecek kasta istemli olarak hafif bir kasilma yapar ve inceleme bu esnada özel bir igne elektrodla yapilir. Diger yöntemde ise incelenecek kas disaridan elektrik akimlariyla uyarilarak inceleme gerçeklestirilir. Genelde ön kol ve göz çevresi kaslarda yapilir.
Farklı kaslar özel ve ince bir iğne vasıtası ile incelenir. İğne EMG tetkiki öncesi yapılan nörolojik muayene ile belirlenen olabilecek en az sayıda kasa giriş yapılarak çekim sonlandırılır ve böylece çocuğun işleminin mümkün olduğunca kolaylaşması sağlanır. Çocuğa herhangi bir zarar vermez, yan etki oluşturmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri