Geçmişte emlâkçi, kampus, cüzam, ıstırap, plân yazımlarını doğru gösteren kılavuzlarımız bugün artık emlakçı, kampüs, cüzzam, ızdırap, plan yazımlarını esas almamız gerektiğini belirtiyor.
Dilimize Arapçadan geçen kelimelerden biri sıkça kullandığımız "emlak" kelimesidir. Emlak, ev, arsa, bahçe gibi taşınamayan mal ve mülklerin ortak adıdır. Başka değişlerle taşınmazlar, gayrimenkullere de denilir. Emlak kelimesi "kef" harfi ile bittiği için bu kelimeye gelecek olan ek ince ünlü olmalıdır.
Birkaç kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "birkaç" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bir kaç şeklindedir.
Birçok kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "birçok" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bir çok şeklindedir.
Farsça kurala göre oluşturulan sözler bitişik yazılır: âlemşümul, cihanşümul; darıdünya, ehlibeyit, ehvenişer, erkânıharp, gayrimenkul, gayrimeşru, Kuvayımilliye, Misakımillî, suikast; cürmümeşhut, hamdüsena, hercümerç, hüsnükuruntu, hüsnüniyet vb.
İlgili 28 soru bulundu
Türk Dil Kurumu sözlüğünde Arapça kökenli olan gayrimenkul kelime anlamı taşınmaz olarak ifade edilmektedir. Emlak ve taşınmaz sözlük anlamı olarak aynı anlamda kullanılmaktadır.
“Taşınmaz (Gayrimenkul)” sözcüğü, “emlak (taşınmazlar)” sözcüğünün tekilidir. Emlak (Taşınmazlar), TDK Güncel Türkçe Sözlük'te; “ev, arsa, bahçe vb. taşınamayan malların ortak adı, taşınmazlar” olarak tanımlanmaktadır.
Doğru cevap “Ön Plan” 📌Alt, arka, ana ve ön gibi sözlerin ardından gelecek kelimelerin ayrı yazılması gerekir.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Her kelimenin doğru yazım şekli olduğu gibi yüz yıl kelimesinin de doğru bir yazımı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre kelimenin doğru yazımı birleşik olarak yazılmasıdır. Yani kelimenin doğru yazımı "yüzyıl" şeklindedir.
24. Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, Cilalı Taş Devri, İlk Çağ, Lale Devri, Cahiliye Dönemi, Buzul Dönemi, Millî Edebiyat Dönemi, Servetifünun Dönemi'nin, Tanzimat Dönemi'nde vb. 25.
Türkçe imla kurallarına göre kelimenin sonuna somut olarak yer yön belirtmeyen üst, alt, üzeri gibi kelimeler geldiği zaman mutlaka iki kelime birleşik yazılır. Akşam üstü şeklinde yazılışı yanlış, akşamüstü şeklinde yazılışı doğrudur.
OLDUBİTTİYE GETİRMEK KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle oldu bittiye getirmek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı oldubittiye getirmek şeklinde olmalıdır.
ENDÜSTRİ KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle endüstrü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı endüstri şeklinde olmalıdır.
Dar gelirli birleşik kelimesi, dilbilgisi kuralları göz önünde bulundurularak Türk Dil Kurumu tarafından yapılan incelemelerle anlam kazanmıştır.
TDK'ye göre barışsever kelimesinin doğru yazılışı barışsever olarak ifade ediliyor. Bu kelime bitişik yazılmaktadır.
Bu kılavuzda kelimelerin doğru yazılış biçimleri yer alıyor. Ülkemizde en çok araştırılan ve yazılışı en çok merak edilen kelimelerden birisi de “gözyaşı” kelimesidir. Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir.
Öngörü kelimesinin doğru yazılışı "öngörü" şeklinde olmalıdır. Kelimenin ayrı olarak ön görü şeklinde yazılması durumunda ise bir yazım yanlışının oluştuğunu söylemek mümkün olmaktadır. Öngörü kelimesinin doğru bir şekilde yazılması için birleşik olarak yazılması gerektiği söylenebilir.
Külot sözcüğü her zaman "külot" olarak yazılmalıdır. "Kilot" şeklinde yazılması yazım hatası olarak kabul edilen bir durumdur.
Türk Dil Kurumu (TDK)'nın sitesinde doğru yazılış "suçüstü" olarak verilmiştir. 1. isim, hukuk Birini suç işlerken yakalama, cürmümeşhut, meşhut suç. TDK'ya göre doğru yazımı da "suçüstü"şeklindedir.
Hafta içi kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hafta içi" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise haftaiçi şeklindedir.
Emlak danışmanı; villa, konut, arsa ve benzeri mülklerin alım, satım ve kiralama gibi işlemlerini belli kurallar çerçevesinde gerçekleştiren kişilere verilen mesleki unvandır.
Hangi bölümden mezun olursanız olun ve hatta lise mezunu olun, almanız gereken bir mesleki yetki belgesiyle işe başlayacağınızı bilmelisiniz. Bu yasal şarta göre emlak danışmanlığı eğitimi alarak sınava hazırlanmanız ve emlakçılık yetki belgesi almaya hak kazanmanız gerekiyor.
Liste: Kaydı yapılan taşınmazların listelendiği ekrandır. Bu listede taşınmazın kayıt tarihi, kodu, cinsi, adı, harcama birimin adı, bulunduğu bölgesi, ili, ilçesi bilgileri ile taşınmazın ada numarası ve parsel numarası bilgileri yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri