Emlakçılık yetki belgesi alabilmeniz için taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik gereğince Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler veya Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarca taşınmaz ticareti konusunda verilen en az yüz saatlik eğitimde başarılı olup emlakçılık sertifikasına sahip olması gerekir.
Emlakçılık sektörü ile ilgilenen kişiler, emlakçılık belgesi alma konusu hakkında bilgi sahibi olmak istemektedirler. Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğine göre alınması gereken ilk belge emlakçı sertifikası olmaktadır. Emlakçı sertifikası, en az 100 saat süren bir eğitim sonrasında alınabilmektedir.
Emlak Yetki Belgesi Almak Zorunlu mudur? Yasalar gereği emlak danışmanlığı yapmak isteyen herkesin yetki belgesi alması zorunludur. Yetki sahibi olabilmek için emlak belgesi alma zorunluluğu, bir işletme bünyesinde pazarlama veya satış elemanı olarak çalışmak isteyen kişiler için de geçerlidir.
Emlakçılık alanında iş yapabilmek, emlak danışmanlığı yapabilmek, gayrimenkul sektöründe faaliyet gösterebilmek için emlak ofisi sahiplerinin yetki belgesi sahibi olmaları gerekmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Resmi Gazete'de yayımlanan taşınmaz ilanı düzenlemesi sonrası, emlakçılık yetki belgesi almadan taşınmaz alım satımı için ilan verilemeyecek.
2. BELGE MASRAF KARŞILIĞINA İLİŞKİN KURALLAR. Belge masraf karşılığı 300 TL'dir.
Emlak Mesleki Yeterlilik Belgesi Alma işlemleri için MYK Kurumu'nun yetkilendirdiği kuruluşlara başvurmak gerekmektedir. Bu işlemlerin ardından da Emlak yetki belgesi almak zorunlu hale gelmiştir. Emlak Yetki Belgesi ise İl Ticaret Müdürlüklerinden alınır.
Emlakçı sertifikası, en az 100 saat süren bir eğitim sonrasında alınabilmektedir. Emlakçılık sertifikası, Millî Eğitim Bakanlığı, üniversiteler veya Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlar aracılığı ile verilmektedir.
Bu belge her işletme için ayrı ayrı düzenlenecek ve beş yıl geçerli olacak. Yetki belgesi olmayan işletmeler ruhsat da alamayacaklar. Bu konuda artık son tarih 5 Aralık. Bu tarihten sonra cezai yaptırımlar söz konusu olacağından, yetki belgesi olmayanlar taşınmaz ticareti faaliyetinde bulunamayacak” dedi.
DUVAR - Emlakçılıkta yeni dönem bu sabah itibariyle başladı. Artık en az 100 saatlik mesleki eğitim almayanlar ve mesleki deneyime sahip olmayanlar emlak işletmesi açamayacak.
Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğin ilgili maddesinde “Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler veya Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarca taşınmaz ticareti konusunda verilen en az yüz saatlik eğitimde başarılı olması” denilmektedir. Bu sebeple Üniversite onaylı belgelerde geçerlidir.
Esasında özetle emlakçılık faaliyetleri gerçekleştirebilmek için şu üç belgenin olması zorunludur: Yetki belgesi, mesleki yeterlilik belgesi ve emlak danışmanlığı belgesi. Aksi halde emlakçılık ofisi açmanız, emlak danışmanı unvanıyla görev yapabilmeniz mümkün değildir.
Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) MYK Belgesini elde edebilmesi için sınavlara girmesi gerekir. Adayların yeterlilik belgesini alabilmesi için sınavlardan başarılı sonuçlar alması yeterli olacaktır. Yeterlilik birimlerinin geçerlilik süreleri, birimin başarılı olduktan sonra 2 yıl geçerlidir.
Bunun için noterden ilgili kişi için vekalet vermek yeterli olacak. Ev vekaletname yalnızca Noterde yetkili merciler tarafından düzenlenebileceği unutulmamalıdır. Vekalet verilen kişinin resmi bilgilerinin doğru olması; Vekaletnamelerin, nüfus hüviyet cüzdanı yada pasaporta göre düzenlenmiş olması gerekmektedir.
''Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye -5 '' Mesleki Yeterlilik Sınavı 31 Ağustos 2023 – 01 Eylül 2023 tarihlerinde Odamızda gerçekleştirilecektir.
Bu belge Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilir. 05 Eylül 2018 tarihi itibarı ile Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi (https://ttbs.gtb.gov.tr)üzerinden alınan başvurular sonrasında, emlak işletmelerine yetki belgeleri Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilemeye başlanmıştır.
Emlak Danışmanlığı Eğitimi Süresi
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2017 yılında oluşturulan eğitim programı 120 saat olarak planlanmıştır. 120 saatlik eğitim yaklaşık olarak 2 ay sürmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu alanda farklı saatlerdeki eğitimleri de bulunmaktadır.
Taşınmaz ticareti ile ilgili işletmelerde çalışmak isteyen kişilerin mesleki yeterliliğe sahip olup olmadığını ölçmek için sınava tabi tutulmaktadır. Bu sınavlar öncesinde kişilere gerekli olan dersler verilmektedir. seviye 5 mesleki yeterlilik belgesi sayesinde emlak ofisi açılabilmektedir.
Seviye 4 belgesini alan kişiler emlak danışmanı olurken Seviye 5 belgesini alan kişiler ise sorumlu emlak danışması statüsüne ulaşırlar. Emlak seviye 4 belgesine sahip olarak emlak satışı konusunda deneyimler elde etmeniz mümkün olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri