* Ürünlerinizi iade ederken faturanızı bulamıyorsanız; - Bireysel faturalı alışverişleriniz için bir kağıda ad soyad, sipariş no ve iade nedeninizi yazıp iade paketinin içine koymanız yeterli. - Kurumsal faturalı alışverişleriniz için iade faturası kesip sisteme yüklemelisiniz.
Gelen ürünün iadesini onaylamadan önce seçilen iade sebebi ile gerçekte olan durum karşılaştırılmalıdır. Müşterinin iadede fatura ibrazı zorunlu değildir.
KDV Genel Uygulama Tebliğinin I/B-11.1. bölümüdür.
“İade edilen mala ait fatura veya benzeri belgenin fiili imkânsızlıklar nedeniyle ibraz edilemediği durumlarda, aynı şekilde üzerine alış belgesinin ibraz edilemediği açıkça belirtilmek suretiyle gider makbuzu düzenlenmesi mümkündür.”
İade süresi ürün elinize ulaştığından itibaren 15 gündür. Ürünlerinizi ÜCRETSİZ iade edebilmek için “Kolay İade” adımlarını takip ederek iade kodu almanız gerekir. İade edeceğiniz ürünün hasar görmemiş, kullanılmamış ve kullanım hatası sonucu zarar görmemiş olması gerekmektedir.
Ürünü sevk irsaliyesi ile gönderebilirsiniz. Sevk irsaliyesi elinizde bulunmuyor ise küçük bir not kağıdına iade sebebini yazarak 1 kereliğe mahsus ürünü faturasız gönderebilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Fatura aslı gönderilmezse Alıcıya KDV ve varsa diğer yasal yükümlülükler iade edilemez. Alıcının kusurundan kaynaklanan bir nedenle malın değerinde bir azalma olursa veya iade imkânsızlaşırsa Alıcı kusur oranında Satıcının zararını tazmin etmekle yükümlüdür.
Kurumsal satışlarda müşteri de vergi mükellefi olduğu için iade taleplerinde müşterinin Trendyol ve ürünü aldığı satıcı ile ayrı ayrı faturalaşmasına gerek kalmaması adına süreç sadece satıcı ve müşteri arasında kalacak şekilde değiştirilmiştir.
Müşteriler ürünü teslim aldıktan sonra 15 gün içerisinde iade etme hakkına sahiptir. Trendyol üzerinden aldıkları bir ürünü iade etmek istediklerinde, trendyol.com'a girerek iade sebebini seçer, iade talebi oluşturur ve sistemden iade kargo kodunu alırlar.
Paketi ya da ambalajı açılmış ürünlerde de internetten alındıkları müddetçe tüketici kural olarak cayma hakkına sahiptir.
Kullanılmış olan kaybolan fatura durumunda mahkemeye başvurulması gerekir. Kayıp belgelerin geçersiz olduğuna dair bir evrak ve zayi belgesi talep edilir ve vergi dairesine başvuru yapılır.
İlgili kargo firması kayıtlı kullanıcı ise ve faturayı alacak olan taraf ta kayıtlı kullanıcı ise e fatura düzenleme zorunluluğu vardır.
İade durumunda fatura kesilmesi gerekir. İade fatura işlemini yaparken satış faturası koçanı ya da e faturaya ihtiyaç duyulur. İade faturasının ortaya çıkan herhangi bir koçanı bulunmaz. Maliye Bakanlığı ya da noter onaylı iade faturasının olması gereklilik gösterir.
* Ürünlerinizi iade ederken faturanızı bulamıyorsanız; - Bireysel faturalı alışverişleriniz için bir kağıda ad soyad, sipariş no ve iade nedeninizi yazıp iade paketinin içine koymanız yeterli. - Kurumsal faturalı alışverişleriniz için iade faturası kesip sisteme yüklemelisiniz.
Maliye Bakanlığının belge düzenine ilişkin mevzuatı iadeye engel değildir. Dolayısıyla pek çok işletmenin fişiniz yok, ilgili mevzuata göre iade alamayız şeklinde mazereti geçerli bir mazeret olarak kabul edilemez. İşletmeleri fiş veya faturasız ürün iade alamazsınız diye zorlayan hiçbir düzenleme yok.
İade sebebi "Yanlış/Kusurlu gelen ürünümü değiştirmek istiyorum" olan siparişinizin yanındaki "Değişim Yapacağım" butonuna basarak değişimi onaylayabilirsiniz.
Tüketici olarak böyle bir hakkımız mevcut. Fakat iade edilmesi istenen ürünün etiketi üzerinde olması gerekmektedir. Dolayısıyla etiketsiz ürün iadesi yapılamaz.
Yıkanmış / giyilmiş ürün iadesi olur mu? Sadece yıkanmamış/giyilmemiş ve kullanmadığınız ürünlerin iadesini yapabilirsiniz.
1: İade ve değişim yapmak istediğiniz ürün adını yazmanız gerekmektedir. 2: Satın aldığınız ürün adetini yazmanız gerekmektedir. 3: İade ve değişim sebebini kısaca yazmanız gerekmektedir. 4: Para iadesinin yapılacağı hesaba ait alıcı adı ve soyadını yazmanız gerekmektedir.
Alıcı, siparişin iptalini, ürünün benzeri ile değiştirilmesini veya engel ortadan kalkana dek teslimatın ertelenmesini talep edebilir. Alıcı siparişi iptal ederse; ödemeyi havale veya EFT yoluyla yapmış ise iptalinden itibaren 14 gün içinde kendisine havale veya EFT yoluyla ödenir.
E-ticaret şirketi Trendyol'un kurucusu olan Demet Mutlu'nun hayatı ve kariyeri hakkında bilgiler araştırılıyor.
İnternet üzerinden satış yapmak gibi bir hedefiniz varsa ve Trendyol'da bir mağaza açmak istiyorsanız Trendyol üzerinden yaptığınız satışların faturasını kesmeniz gerekiyor.
Eğer fiş veya fatura alınmazsa kayıt dışı satış yapılmış olunur ve bu alışveriş üzerinden vergi alınmamış olunur. Eğer fiş ya da fatura istemezsek satıcı mal satış fiyatı içinde yer alan KDV'yi devlete ödemek zorunda kalmaz böylece kendisine ek gelir sağlamış olur.
Öncelikle iade faturası kesilebilmesi için fatura koçanı ya da e-fatura uygulaması kullanılır. Kullanılan iade faturasının Maliye Bakanlığı ve noter onaylı olması gerekir. Daha sonra fatura üzerine "İade faturasıdır." şeklinde bir ibare yazılır. Ürün hangi fiyattan satılmışsa iade tutarı da o miktarda olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri