Emzik kullanımı, kulak enfeksiyonuna yakalanma riskini arttırabilmektedir. Uzun süre emzik kullanan bir bebekte, diş problemleri ortaya çıkabilmektedir. Bebek açken emzik vermek, onun zamanında ve doğru beslenmesine engel olmaktadır. Bebek, uyurken ağzından emzik düştüğünde hemen uyanacaktır.
Bebek 1 yaşına ulaştığında, bebeklikten çocukluğa adım attığında ise emzik kullanımı sadece gece uykusu öncesi ile kısıtlanmalı, bebek uykuya daldığında emzik bebeğin ağzından alınmalıdır. Bir yaşından büyük çocuklarda emzik çocuğa sadece gece uykularından önce verilmeli, gün içerisinde emzik ortadan kaldırılmalıdır.
Bebeğiniz emziğe bağımlı hale gelebilir. Bebeğiniz uyumak için emzik kullanıyorsa, emzik bebeğinizin ağzından düştüğünde sık sık gece yarısı ağlama nöbetleriyle karşılaşabilirsiniz. Emzik kullanımı orta kulak enfeksiyonu riskini artırabilir.
Emzik, bebeğin emme refleksini tatmin edip onu sakinleştirerek daha kolay uykuya dalmasını sağlıyor. Bu anlamda uykuya dalmayı kolaylaştırdığı tartışılmaz bir gerçek.
Uzun süreli emzik kullanımı diş problemlerine yol açabilir. En sık görülen etkisi, ön açık kapanış veya ön üst ve alt dişler arasındaki boşluk oluşmasıdır(kapanma kusuru). Çocuklar ayrıca maksiller daralma (çarpık, çapraşık ve çıkıntılı dişler) riski altındadır. En iyi çözüm 2 yaşına geldiğinde emzikten ayırmaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Bebeklerde emzik kullanımı onların doğumdan sonraki içgüdüsel refleksleri tatmin eder. Emme ihtiyacını karşılamaya yarayan emzikler bebeğin güven hissetmesini sağlayarak konforlu ve rahat olmalarını sağlar. Bebekler emzik ile daha rahat bir uykuya dalabilir.
Güvenlik ve hijyen nedenlerinden dolayı emziği 4 hafta kullandıktan sonra değiştirmenizi öneririz; ısırma gibi nedenlerden dolayı hasar görürse emziğin daha da erken değiştirilmesi gerekir. Ayrıca, her kullanımdan önce güvenliğini kontrol etmek için emziği her yöne çekerek dikkatle incelemeniz önerilir.
Bebek emziksiz uykuya dalamıyorsa, damaklı emzik tercih etmeniz tavsiye edilir. Bebek uykuya daldıktan sonra ise onu uyandırmadan emziği ağzından almanız önemli. Emziği bebeğe vermeden önce şekere veya bala batırmak iyi bir alışkanlık değil. Bu hareket bebeğin diş minelerini zedeler ve diş çürüklerine neden olabilir.
Emzik kullanımının eksileri
Bebek sizi ne kadar fazla emerse, vücudunuzun anne sütü üretmesini tetikler. Bebeğiniz sizi emeceğine, emzik emerse süt miktarı üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Bu, bebeğinizin kilo kaybı sorunlarına da yol açabilir.
Emzik kullanımı, kulak enfeksiyonuna yakalanma riskini arttırabilmektedir. Uzun süre emzik kullanan bir bebekte, diş problemleri ortaya çıkabilmektedir. Bebek açken emzik vermek, onun zamanında ve doğru beslenmesine engel olmaktadır. Bebek, uyurken ağzından emzik düştüğünde hemen uyanacaktır.
· Anne memesigibi hareket eder, esner ve 'anne teni' hissi verir. · Karanlıkta 12saate kadar parlar. · Gün boyunca doğalışıkta yeniden şarj olur ve gece boyunca parlaklığını korur. · Bebeğinemziği kolay kavramasını sağlayarak doğal bir emzik deneyimi yaşatır.
Bebeklerin emzik kullanmaya başlaması için en uygun zaman anne memesini kavradığı ve anne memesini emmeye alıştığı zamandır. Özellikle 3 ila 4. Aylarda bebeğin emme refleksi zirveye ulaşır. Bu nedenle de eğer bebeklere emzik verilecek ise memeye alıştıktan sonra 3 aylıkken başlanmalıdır.
Uyurken Emzik Nasıl Bıraktırılır? Emzik verildiği andan itibaren sadece uykuya geçişi kolaylaştırmak amacıyla verildiyse bırakmak daha kolay olacaktır. 1 yaşından itibaren bebeğe yatmadan önce emzikle birlikte sevdiği yumuşak bir oyuncağın verilmesi, oyuncağına sarılarak uyumayı öğrenmesi sağlanabilir.
Eğer bebek biberonla besleniyorsa, çok küçük veya çok büyük delikli emzikler, bebeğin fazla hava yutmasına ve çok gazı olmasına sebep olur. Bazen emzik vermek işe yarayabilir. Beslenme sırasında, her 5–10 dakikada bir veya bir göğüsten diğerine geçerken ve mutlaka beslenme bittikten sonra bebeğin gazı çıkarılmalıdır.
Anne Göğsüne en Yakın emzik: Yuvarlak Uçlu Emzik
Kiraz uçlu emzik, özel olarak dizayn edilmiş yuvarlak yapısıyla annenin meme ucuna en yakın emziktir. Bu sayede, bebeğin emziğe adaptasyonu çok hızlı bir şekilde gerçekleşmekte, bebek emerken hiçbir yabancılık çekmemektedir.
Damaklı emzik yenidoğan bebekler için iyi bir seçenektir. Ortodontik yapıya sahip olan bu emzik, bebeğin damak ve diş gelişimini olumsuz yönde etkilemez, ağız yapısını bozmaz. Ayrıca, hava alan yapısı sayesinde damaklı emzik, bebeğin emme hareketine uyum sağlayarak bebeğin ağız ve damak yapısına zarar vermez.
Dr. Tancan Uysal, bebeklerin 3,5 yaşına kadar parmağını, elini emmesinin, emzik kullanmasının ağız ve diş sağlığı açısından yan etkisi bulunmadığını, emme alışkanlığına sonraki dönemde müdahale edilmemesi halinde ise ağız ve diş sağlığının olumsuz etkilendiğini söyledi.
Adı üzerinde yalancı meme=Emzik; asla anne memesinin yerine geçemez ve anne memesini emme zevkini bebeğinize veremez. Emziğin amacı; çocuğun emme davranışında doyuma ulaşmasını sağlamaktır. Emziği ne cankurtaran simidi gibi acil kurtarıcı ne de hayatı tehdit eden tehlikeli bir araç gibi görmeliyiz.
Biberon ve emzik kullanımı meme şaşkınlığı ve sonucunda meme reddine sebep olabilir. Çünkü emzik ve biberonun plastik tadına ve anne memesine nazaran biberondan daha hızlı akan süte alışan bebek bir daha anne memesini emerek çaba sarf etmek istemez. Emzik ve biberonda bebekler ağızlarını kocaman açmaya ihtiyaç duymaz.
Emzik kullanımı her şeyden önce bebeğin emme gereksinimini giderir. Bebekler sadece aç oldukları için değil, emme refleksinin getirdiği gereksinimden dolayı da emerler. Emzik aynı zamanda bebeği rahatlatır, güvende hissetmesini ve uykuya rahat geçmesini sağlar.
-Emzik emmek tokluk hormonu olan Kolesistokinin salgısını arttırır. Bebek emziği emdikçe tok hissederek emmeyi azaltır. -Ortak kulak iltihabını tetikler.
Yapılan son çalışmalar gösteriyor ki emzik alan bebeklerde ani bebek ölümleri görülmüyor. Eğer bebek nazlı emiyor ve emme olgunluğu henüz gelişmemiş bir bebekse altı hafta beklenerek altı haftadan sonra emzik verilebilir.
Emzik kullanmanın dezavantajları nelerdir? Emzik doğru kullanılmazsa, anne emzirme konusunda problemler yaşayabilir. Dişlerde çeşitli çürüklere neden olabilir, kulak enfeksiyonuna yol açabilir.
36 aya kadar kullanılabilir
Tüm Philips Avent emzikler, en fazla 18 aylık bebeklerin kullanımına uygundur.
Bazı bebekler emziğe doğar doğmaz uyum sağlarken bazıları ise reddedebiliyor. Bebeğin emziğe alışması için farklı markaların emziklerini denemek faydalı oluyor. Genelde bebeğin ilk 3 ayı içinde emme refleksi zirve noktalara tırmanıyor. 3. aydan sonra bebek emziği rahatlıkla kavrayıp emebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri