Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir günlük düzenli olarak tüketilmelidir. (Günde en az 2-3 su bardağı süt veya yoğurt, 2 dilim peynir) Protein yönünden zengin olduğundan; haftada 3-4 adet yumurta, her gün et, tavuk, balık, köfte, etli sebze yemeği veya kuru baklagil tüketilmelidir.
1- Sütünüzü arttıran en önemli besin, sudur. Günde en az 2,5 – 3 litre su içmelisiniz, çünkü sütün önemli bir kısmı sudan oluşuyor. 2- Kalsiyumdan zengin olan süt, yoğurt ve peyniri düzenli olarak tüketmelisiniz.
Süt, yoğurt, peynir gibi inek sütünden elde edilen besinler gaz problemi yapabilir . Emziren anne bu besinleri deneyerek beslenmesine eklemeli. Süt gaz yapıyorsa yerine laktozsuz süt, yoğurt yerine probiyotik yoğurt veya kefir tüketilmelidir.
Çiğ sarımsak, soğan, yeşil soğan, çiğ kabak, kavun gibi çok gaz yapan yiyecekler de mümkün olduğunca az tüketilmeli. Çok fazla çay, kahve içmek de sütün kalitesine olumsuz etki edebileceğinden ve annenin uyku kalitesini düşüreceğinden tercih edilmemeli. Bu süreçte sigara alkol gibi ürünlerden de mutlaka kaçınmalı.
İlgili 18 soru bulundu
Örneğin, emzirme sırasında annenin susuzluğu artacak ve su içmek isteyecektir. Emzirme sürecini bu ihtiyacını karşılamak için bölerse, bu bebekte bir rahatsızlık yaratabilir. Anneler genellikle, ihtiyaçlarını es geçerek yavrularını beslemeye devam ederler.
Kucakta veya bebek arabasında gezdirmek, hafifçe sallamak, sarılmak, yumuşak bir battaniyeye sarmak, ninni söylemek, müzik dinletmek, araba ile gezdirmek, emzik vermek faydalı olabilmektedir. Bebeğin karnına ılık havlu koymak, ılık yağ ile karnına masaj yapmak, ılık su ile banyo yaptırmak etkili olabilmektedir.
Özellikle kolik bebek annelerinin gaz sancılarını azaltabilmesi için gaz yapabilen kuru baklagiller, lahana, turp, karnabahar, brokoli, soğuk şekersiz süt ve yoğurt gibi besinlerin kontrollü tüketmesi gerekmektedir. Annenin yemeklerinde kimyon kullanması, bebeğin gaz sorununu azaltabilir.
Malzemeler: 1 çay kaşığı rezene tohumu , 1 çay kaşığı dereotu tohumu,1çay kaşığı Frenk kimyonu,1 çay kaşığı anason ve yoğurt. Yapılışı : Kasenin içine belirtildiği miktarda malzemeleri koyup karıştırın ve yemek sonrasında tüketin. Yoğurt yerine isteyenler su ile de bu karışımı yapabilir.
İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan birçok çalışma, süt içmenin kaliteli bir uyku çekmeye yardımcı olacağını kanıtladı. Süt, daha kolay ve daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilecek triptofan ve melatonin içerir.
Günlük 2 veya 3 su bardağı yoğurt yenmesi gerekir. YAĞLI TOHUM ÇEŞİTLERİ: Ceviz, badem ve fındık gibi sağlıklı çiğ atıştırmalıklar, zengin yağ asidi, vitamin ve mineral özleri ile sütün kaliteli olmasına katkı sağlar.
Ceviz, Fındık, Badem
Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar beslenme listenizde mutlaka yer almalı. Bu tohumlar vücudumuz tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınmaları gereken yağlar bakımından zengin oldukları için anne sütünün kalitesinin artmasında önemli bir rol oynuyor.
Elimize sütten damlatıyoruz azcık yakıyorsa sütümüz hazır. Yoğurdun içine sütten damlatıyoruz karıştırıyoruz. Sonra karışımı sütün içine döküp bir kez karıştırıp ağzını sıkıca kapatıp sıcak tutması için sofra bezi ya da kumaş parçaları ile iyice sarıyoruz. Sıcak bir yerde en az 6-7 saat mayalandırıyoruz.
Demir, protein, vitamin ve mineral bakımından zengin olan anne sütünü bebeğe ne kadar kazandırabilirsek o kadar iyidir. Anne sütü eksikliği çekmeyen annelerin sağdığı sütü, bebeğinizin beslenmesinde kullanmak için yoğurda katabilirsiniz.
Kuzukulağı, patates, bezelye gibi nişasta içeren besinlerle beraber nişasta unu da anne sütünün azalmasında etkilidir. Emziren annelerin uzak durması gereken besinlerden biri de pul biber, isot, karabiber gibi acı baharatlardır. Anne sütünün tadını değiştirdiği gibi üretimini de olumsuz etkilerler.
Kafein İçeren Yiyecek ve İçecekler: Çay, çikolata ve kahve gibi kafeinli içecek ve yiyecekler bebeğinizde gaz yapmanın yanı sıra uykusuzluğa da sebep olabilir. Sebze ve Meyveler: Lahana, brokoli, karnabahar, portakal, kayısı, soğan, armut, erik, şeftali, greyfurt ve brüksel lahanası.
Özellikle sezaryen doğumdan sonra oluşan gaz sorunu için kimyon çok yardımcıdır. Anne sütü bebeği de etkilediği için şişkinlik ve gaz sorununa iyi gelecektir.
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir.
Zeytinyağı; ayrıca gaz sancısı ve kabızlık sorunlarının çözümü için de idealdir.
Bebeklerde gaz sancısı belirtileri kolaylıkla görülebilir. Gaz sancısı nedeniyle huzursuz olan bebek, emmek ister; ama kısa bir süre sonra ağlamaya başlar.
Sıvı tüketiminin yüksek olması gerektiği bir dönem olan emzirme döneminizde çorbaya da öğünlerinizde yer vermelisiniz. Hem besleyici hem de lezzetli çorba çeşitlerinin başında tarhana çorbası, havuç çorbası, yayla çorbası, şehriye çorbası, sebze çorbası, balık çorbası, tavuk ve et suyu ile hazırlanan çorbalar gelir.
KAHVE, KOLA GİBİ KAFEİNLİ İÇECEKLER EMZİRİRKEN BEBEĞİMİ ETKİLER Mİ? Kafeinli içeceklerdeki kafeinin anne sütü yolu ile bebeğe geçmesi mümkündür. Kafein bebekte huzursuzluk, uykusuzluk, kimi zaman memeyi redde bile sebep olabilir. Bu nedenle bu tür içecekler emziren annelere önerilmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri