Emzirme sonrasında meme başının sağlıklı olduğu görülmelidir. Bebek asla sadece meme ucunu tutmamalıdır. Eğer bebek memeyi kavradığında, anne rahatsızlık hissediyor ya da acı duyuyorsa, bebek memeyi yanlış kavramış olabilir.
Her emzirmeden sonra az miktarda süt sıkarak meme başınıza sürün . Süt üretiminiz artana kadar göğüs ucu koruyucu kremleri kullanabilirsiniz. Emzirme sonralarında sürülüp bebeğiniz emmek istediğinde temizleme gerektirmeyen göğüs ucu çatlaklarını önleyici kremler tercihiniz olabilir.
Bebeğin etkin emmesi için memeye iyi yerleştirilmesi ve memeyi iyi kavraması çok önemlidir. Bebek emerken, meme başındaki sinirlerden, başka uyarılar da çıkar ve bu uyarılarla annenin beyninin başka bir bölümünden Oksitosin adlı bir diğer hormon salgılanır. Oksitosin süt adacıklarının etrafındaki küçük kasları etkiler.
Gergin ve tam boşalmamış memede süt yapımı yavaşlar ya da durabilir. Bu nedenle bir meme emzirildikten sonra diğer memeye geçilmelidir. Emzirirken süt gelsin diye memeye makas hareketi yapmak süt kanallarınızın tıkanmasına yol açabilir.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
İlgili 40 soru bulundu
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Doğumla beraber sütünüz de yavaş yavaş salgılanmaya başlar. Hatta bazı annelerde doğum başlamadan önce bile süt damla damla da olsa akmaya başlayabiliyor! Daha sonrasında gün geçtikçe, daha da önemlisi bebeğinizi emzirdikçe sütünüz de gittikçe artıyor.
Bu arada emzirme sonrası kalan sütün sağılması uygundur. İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanmalıdır. Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur.
Bebeğinizi doğumdan sonra en kısa sürede (en geç yarım saat içinde) emzirmeye başlamalısınız. Bebeğiniz bu dönemde emmeye çok istekli olur, eğer süt vermeye gecikirseniz, bebeğiniz uzunca bir süre emmeye isteksizlik gösterir ve bu da sizin ilk emzirme sürenizi geciktirir. Bebek sütün yüzde 90'ını 5 dakikada emiyor! Dr.
Yeni doğan bebek emzirme süresi 15 dakika civarında olmalı ve en fazla 2 saatte bir olmalıdır. Bebekler ilk aylarda ortalama 15-20 dakika arasında emzirmeyi sürdürebilir. Ancak henüz çok küçük olan bebekler emerken yorularak uyuyakalabilir.
Anne sütü alan bebeklerin ayda en az 500 gr alması anne sütünün yeterli olduğunu gösterir. Bebeklerin gün içerisinde sık idrar yapması, sabahları idrarla dolu bezin olması veya beslenme sonrası az miktarda kusmanın olması anne sütünün yeterli olduğunu gösterir.
Yenidoğan bebekler doyduğu zaman anne memesinden veya biberondan kendilerini geriye doğru aratarak uzaklaşmaya çalışırlar. Bu durum yenidoğan bebeklerin doyduğunu ve emmeye devam etmek istemediğini gösteren işaretlerden biridir.
Bebekler emzirme sırasında emmeyi, yutmayı ve nefes almayı koordine etmek zorundadırlar ve süt akışı çok hızlı olduğunda, beslenmeyi oldukça stresli bulabilirler, bu da huzursuzluk yaratıp memede rahatsız olmasına ve ağlamasına neden olur.
Cevap: Kocanın, karısının göğüslerini emmesi caizdir. Sütün mideye ulaşmasıyla haramlılık meydana gelmez.
Emzirme döneminde çay ve kahve tüketimi zararlı olur mu? Annelerin emzirme döneminde fazla miktarda çay ve kahve tüketmesi, anne sütüyle bebeğin vücudunda birikmeye başlar. Bu bebeğin uyarılmasına yol açar. Bebek huzursuzluk yaşar, uykularında düzensizlikler olur.
Emziren annelerin süt üretirken ve sütü boşaltmaya başladığı sırada bazı hormonları harekete geçer. Harekete geçen bu hormonlar genellikle uyuşuk, rahat, sakin ve yorgun hissetmenize sebebiyet verebilir.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
BEBEĞİNİZİN AÇ OLDUĞUNU GÖSTEREN BAZI İŞARETLER
* Parmaklarını hatta yumruğunu ağzına götürmesi. * Başını bir yanda diğer tarafa hareket ettirmesi. * Kucağınıza aldığında göğsünüze doğru dönmesi. * Gün içinde uyumaması ve ne kadar uğraşırsanız uğraşın uyuyamaması.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Açlık beyinde önceliği olan bir durumdur. Açlık hissi geçene kadar uykuya geçiş süreci zordur. Bu her yaş için böyledir. Bir bebek aç ise uykuya dalması zordur.
“Emzirmek kilo verdirir” söylemi çok bilimsel olmasa da emzirmek, toksinleri, ödemi atmaya yardım eder. Emzirme esnasında anne, efor harcamadan kalori yakar. Bu nedenle sağlıklı beslenmek, yürüyüş yapmak ve sık sık emzirmek annenin kendini toparlamasına yardım edecek en net formül olarak görülebilir.
Sütün sağılma saati de önemlidir. Gündüz sağılan sütler gündüz, gece sağılan sütler gece verilmelidir. Bunun sebebi gece ve gündüz sütlerinin yapı olarak birbirlerinden farklı olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri