Bebek, memeyi emerken memeye çeneden yaklaşmalı; meme ile yanak arasından bebeğin dudağı görünmeden emmelidir. Bebeğin yanağı dolgun görünmelidir, eğer yanakta, emme sırasında gamzeleşme varsa ve şapur şupur ses geliyorsa bebek doğru emmiyor demektir.
Bebek memenin kahverengi kısmının hepsini mümkün olduğunca ağzına almalıdır. Emerken yanaklarındaki bombeliği korumalı ve çenesi memeye değmelidir. Emerken yutkunma sesi haricinde bir ses çıkıyorsa, yanaklarında çukur oluşuyorsa, çenesi memeye değmiyorsa yanlış emdiğinin belirtisidir.
MEMEDEN SÜT GELİP GELMEDİĞİ NASIL ANLAŞILIR? Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır.
Unutmayın, bebeğiniz emdikçe sütünüz artacaktır. Sezaryen doğum sonrası süt gelişi biraz sıkıntı yaratabilir. Ama annenin emzirmeye istekli olması bile süt oluşumu için önemlidir. Gece emzirmesi süt oluşumunu artırır, annenin uykusunun daha kaliteli olmasını sağlar.
İlgili 23 soru bulundu
"MEMELER KAÇ SAATTE BİR SÜT İLE DOLAR?" "Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar.
Protein: Kırmızı et, keçi sütü, kefir, köy yumurtası, ev yoğurdu, humus, nohut, mercimek, fasulye, barbunya bol miktarda protein bulundurur. İyi birer enerji kaynağıdır. Tahin: Her gün bir çorba kaşığı tahin pekmezle ya da salataya eklenerek kullanımı süt üretimini artırır.
Emme süresi ise 5-7 dakika kadar kısa ve ya günün bazı saatlerinde akşamları ve uyku öncesi 30 dakika kadar uzun da olabilir. Emzirme süresindeki bu kısalma bazen annelerin bebeklerinin memeyi reddetmesi olarak algılanabilir. Ama yeterli süt alıyor idrar miktarı yeterli ve kilo alımı iyi ise endişe etmeyin.
Bebeğim Doymazsa Uyur Mu? Bir bebeğin uykuya dalamaması ya da uykusundan uyanmasının en sık karşılaşılan nedenlerinden biri açlıktır. Geceleri bebek ister formül mamayla ister anne sütüyle beslensin karnı doymazsa ya da acıkırsa uyanır.
Emzirmenin başarılı olması için annenin, bebeği kucağına doğru yerleştirmesi ve memeyi doğru tutması önemlidir. Emzirmeye başlarken bebek, annenin kucağında olmalı; bebeğin başı ve gövdesi aynı hizada olacak şekilde desteklenmelidir. Bebeğin vücudu, anneye dönük; bebeğin kafası memenin tam karşısında olmalıdır.
Bu arada emzirme sonrası kalan sütün sağılması uygundur. İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanmalıdır. Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur.
Emzirdiğiniz dönemde çok sıkı sutyen takmak da ve kanallara baskı yapıp süt salgısını azaltacağından göğsünüzün üstüne yatmaktan kaçının. Hem uyarıcı etkileri hem de idrar miktarını arttırmaları nedeni ile çay ve kahveden uzak durun.
Eğer bebeğiniz sağlıklı görünüyor ve olması gereken kilodaysa bu iyi beslendiği anlamına gelir. Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür.
Gergin ve tam boşalmamış memede süt yapımı yavaşlar ya da durabilir. Bu nedenle bir meme emzirildikten sonra diğer memeye geçilmelidir. Emzirirken süt gelsin diye memeye makas hareketi yapmak süt kanallarınızın tıkanmasına yol açabilir.
Bebek memeyi alabiliyorsa ve emiyorsa ilk olarak sık sık emzirmek hem kolay hem de en etkili yöntemdir. Grubumuzdaki bir çok anne destek alıp daha önce memeyi alamayan bebeği emzirmeyi başarıyor. Bu çalışmalarda en etkili yöntem "arkaya yaslanarak (laid-back)" pozisyonu oluyor.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Bebek Doymazsa Kaka Yapar mı? Bebek doymazsa kaka yapar. Bebek büyüyüp gelişmesine yetecek kadar besini aldıysa (açlık sinyalleri gösterse dahi) dışkılama gerçekleşebilir. (Açlık belirtileri için Bebeklerde Acıkma yazısını okuyabilirsiniz.)
Doymayan Bebek Geğirir mi sorusuna dönersek, geğirir. Peki neden? Gaz oluşumu nedeniyle. Bebek beslenmesi sırasında hava yutabilir.
Annenin sıvı ihtiyacını karşılamaya yönelik besleyici değeri yüksek yayla çorbası, sebze çorbası, et suyu ile hazırlanan çorbalar anne sütünü arttıran çorbalar arasında yer alır. Süt, ceviz, fındık ve tahin kullanılarak hazırlanan anne sütünü artıran tatlılar da sütün kalitesini artırır.
Emzirme döneminde çay ve kahve tüketimi zararlı olur mu? Annelerin emzirme döneminde fazla miktarda çay ve kahve tüketmesi, anne sütüyle bebeğin vücudunda birikmeye başlar. Bu bebeğin uyarılmasına yol açar. Bebek huzursuzluk yaşar, uykularında düzensizlikler olur.
Süt üretimini arttıracak belirli yiyecekler yoktur, ancak süt üretimini arttırmaya yardımcı olacak şeyler vardır. Bebeğinizin nasıl yediği sizin ne yediğinize bağlıdır. Süt üretimini arttırmanın en iyi yolu sık emzirmek, bol miktarda sıvı tüketmek, yeterli kaloriyi almak ve dinlenmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri