Potasyumdan zengin besinlerin başında; ıspanak, maydanoz ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler gelmektedir. Bunun yanı sıra kurubaklagiller, kuruyemişler, kuru meyveler ve patates de yüksek miktarda potasyum içermektedir. Meyvelerden ise muz, erik, avokado potasyum yönünden zengindir.
1) Kayısı En çok potasyum içeren meyve olarak bilinen kayısı, hem taze haliyle hem de kuru haliyle zengin bir potasyum kaynağıdır. Cildi besleyen, bağırsakları çalıştıran 100 gram kayısıda yaklaşık %33 oranında potasyum bulunur.
Özellikle potasyum açısından zengin olan; muz, erik, avokado, maydanoz, ıspanak, kuruyemiş ve patatesten uzak durmalıdır. Vücutta potasyum fazla olduğundan bu durumdan en fazla olumsuz etkilenen organlar kalp ve böbreklerdir.
İlgili 32 soru bulundu
Gereğinden fazla su tüketmek de az tüketmek kadar tehlikelidir. Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına neden olur.
Domates: Orta boy domates yaklaşık 292 mg, 1 bardak domates püresi 1065 mg potasyum içerir.
Portakal gibi turunçgil meyvelerinin C vitamini bakımından yüksek olduğu iyi bilinmektedir, ancak bunlar aynı zamanda iyi bir potasyum kaynağıdır. Bir bardak portakal suyu potasyum için önerilen günlük alım miktarının %11'ini sağlar.
Potasyumdan zengin besinlerin başında; ıspanak, maydanoz ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler gelmektedir. Bunun yanı sıra kurubaklagiller, kuruyemişler, kuru meyveler ve patates de yüksek miktarda potasyum içermektedir. Meyvelerden ise muz, erik, avokado potasyum yönünden zengindir.
Kuru Erik. Lif içeriği yüksek olan kuru erik, potasyum açısından da zengin bir meyvedir. Kuru eriği, yoğurt veya kuruyemişin yanında tüketmek oldukça sağlıklı bir ara öğün alternatifi olabilir. Paketli olarak satılan bazı kuru erikler şeker ilavelidir.
Böbrek yetersizliğinde potasyum böbrekler tarafından vücuttan uzaklaştırılamayabilir ve fazla alınması sonucu kandaki potasyumun yükselmesine yol açar. Bu çok tehlikeli bir durumdur ve aniden kalp durmasına sebep olabilir. Potasyum diyaliz hastalarının diyetinde çok önemlidir.
Kandaki potasyum seviyesinin 5 mEq/L'den fazla olması durumuna hiperkalemi denir. Kandaki potasyum seviyesinin 6.5 mEq/L'den fazla olduğu durumlar hayati anlamda kritik durumlardır. Bu seviyenin 7 mEq/L'den fazla olduğu durumlarda ise acil müdahale gereklidir.
Zayıflık ve yorgunluk, genellikle potasyum eksikliğinin ilk belirtileridir. Potasyum, kas kasılmalarını düzenlemeye yardımcı olur. Kandaki potasyum seviyesi düşük olduğunda, kaslar daha zayıf kasılmalar üretir. Bu mineraldeki eksiklik, vücudumuzun besinleri nasıl kullandığını da etkileyerek yorgunluğa neden olabilir.
Kandaki potasyum değerinin 5-5.5 mEq/L'nin üstünde olmasına Hiperkalemi denmektedir. Bu rahatsızlık çoğunlukla böbrek fonksiyonları yetersiz olduğunda meydana gelmektedir. Ayrıca yorucu egzersiz sonrasında da kandaki potasyum seviyesi yükselebilmektedir.
Potasyum eksikliğinde vücutta enerji depolanması yeterince sağlanamıyor. Bu da yorgunluğa ve halsizliğe yol açıyor. Yorgunluk ve halsizlikle birlikte kaslarınızda bir güçsüzlük hissetmeye başlıyorsunuz. Kol ve bacaklar başta olmak üzere vücudunuz farklı bölgelerinde kaslarınız kasılıp, kramplar girecektir.
Sodyum da sıvı dengesini sağlar ama potasyum ayrıca kasların kasılması ve normal kan basıncını destekler. Potasyumun düşmesini önlemek önemli. Özellikle yüksek tansiyonu tedavi etmek ve felci önlemek için potasyum düşüklüğü tedavi edilmelidir.
Yaklaşık olarak 100 gram yoğurdun içeriğinde 0,013 miligram demir, 110 miligram fosfor, 132 miligram kalsiyum, 13 miligram magnezyum, 53 miligram sodyum ve 0,40 miligram çinko bulunur. Bunlara ek olarak içeriğinde bulunan 191 miligram potasyum ile yoğurt, önemli bir potasyum kaynağıdır.
Potasyum düşüklüğü aşırı kusma, idrar söktürücü ilaçların fazla alınması, bazı böbrek hastalıkları, aşırı alkol tüketimi, fazla miktarda kabızlık ilacı alınması, magnezyum eksikliğinde, aşırı kahve tüketiminde ve aldosteron hormonunun böbrek üstü bezinden aşırı şekilde salgılanması nedeniyle oluşmaktadır.
Az Yağlı Pişmiş Kırmızı Et Karışımının 100 gramında 156 kcal kalori, ayrıca 1 Porsiyon yani 150 gram Az Yağlı Pişmiş Kırmızı Et Karışımında 234 kalori bulunmaktadır. Kırmızı et, yüksek oranda protein, B2, B6 ve B12 vitaminleri, demir, fosfor, potasyum içerir.
Patates orta boydaki bir domatesten daha fazla C vitamini ve muzdan iki kat fazla potasyum içermektedir.
Muz mideyi sakinleştirir, kan düzeyini toparlarken kanı sulandırır... insan vücudunda doğal bir asit giderici etkisi vardır...
FAZLA POTASYUM VÜCUTTAN NASIL ATILIR? Yediğimiz besinlerden almış olduğumuz potasyum vücudumuza fazla gelmesi ile birlikte bu durum böbreklerle idrardan atılmaktadır. Böbrekler vücut içerisinde sodyumu tutmak isterler ve bunun için çabalarlar ancak aynı şey potasyum için söz konusu değildir.
Bu miktar sarımsakta 0,6 gram lif ayrıca kayda değer miktarlarda kalsiyum, bakır, potasyum, fosfor, demir ve B1 vitamini bulunur. Öte yandan sarımsağın kalorisi çok düşüktür. Bu kadar sarımsakta 42 kalori, 1,8 gram protein ve 9 gram karbonhidrat bulunur.
Pekmez enerji kaynağıdır
Yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olan pekmez; kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri de içermektedir.
İçerisinde 0,7 gram protein bulunan salatalık, potasyum bakımından oldukça zengindir. Salatalık içerisinde 147 mg potasyum bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri