Bu sebzelerin içinde en çok kan yapan grup yeşil yapraklı sebzelerdir. Ispanak, pancar, pazı, maydanoz ve karalahana gibi pek çok sebzenin gün aşırı tüketilmesi kan yapmaya yardımcı olur. Kan yapan diğer önemli sebze ise domatestir.
1) Keçiboynuzu Pekmezi
Keçiboynuzu pekmezi içerisinde bulundurduğu demir, mineral ve vitaminlerin etkisiyle en hızlı kan yapan yiyeceklerin arasındadır.
Keçiboynuzu pekmezi içerisinde bulundurduğu demir, mineral ve vitaminlerin etkisiyle en hızlı kan yapan yiyeceklerin arasındadır. Kahvaltı rutininize ekleyeceğiniz birkaç kaşık keçiboynuzu pekmezi hem vücudunuzdaki kan oranını arttıracak hem de sağlığınıza katkıda bulunacaktır.
Kırmızı et türleri, ıspanak, pazı, pekmez, balık, elma, tavuk ve yeşil yapraklı sebzeler, demir içeren besinlerin başında gelir. Hamsi, sardalya, uskumru, istiridye, karides, midye, ton balığı, balık yağı ve somon. Nohut, mercimek, iç bakla, kuru fasulye ve barbunya.
İlgili 21 soru bulundu
Kansızlığa iyi gelen sebze ve meyveler nelerdir? Demir Açısından Zengin Besinler Kırmızı et, karaciğer, dalak, tahin, pekmez, pazı ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, kuru üzüm, kuru kayısı, balık, tavuk, elma, portakal, yumurta, kuru baklagiller kansızlığa iyi gelen besinlerden oluşmaktadır.
12.Demir eksikliği ileri boyutta olan kişiler; süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemeklerin yanında değil, ara öğünlerde tüketmelidir. Çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavaşlatma özelliği vardır.
Ispanak, pancar, pazı, maydanoz ve karalahana gibi pek çok sebzenin gün aşırı tüketilmesi kan yapmaya yardımcı olur. Kan yapan diğer önemli sebze ise domatestir. Günlük kan yapma ihtiyacınızın büyük bir kısmını karşılayabilecek kapasitede olan domates pek çok yemeğin içine de ilave edilebilir.
Kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, tahin, pekmez, pazı ıspanak, roka, muz, elma armut, kuru erik, kırmızı üzüm kansızlığa iyi gelir.
Limon, portakal, mandalina, greyfurt... Her biri antiinflamatuar etkiye sahiptir. Vücudu alkalize eden turunçgiller, toksinlerin atılmasına yardımcı olarak kan dolaşımını hızlandırır.
Kansızlık durumunda vücutta hipoksi, denilen oksijen yetersizliği başlıyor ve dokulara daha az oksijen gidiyor. Demir eksikliğine bağlı kansızlık uzun sürdüğü takdirde zorlanmanın sonucu kalpte büyüme ve kalp yetmezliği meydana gelebiliyor. Akciğer zorlandığında nefes darlığı şikayetleri başlıyor.
Çay içmek kansızlık yapar diyebilmek zor. Ancak çok aşırı içme durumlarında görülebilir. Çay, kahve, çeşitli içeceklerin içindeki tanin adı verilen maddeler nonhem demir emilimini inhibe etmektedir. Bu durum vücuda girecek demir miktarını %80lere varan oranda azaltmaktadır.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
kansızlık tedavisinde demir kaynaklı besinlerle doğru şekilde beslenmenin önemi büyüktür. Tedavide tüketilmesi gereken bazı besinleri sıralayacak olursak; kırmızı et, tavuk eti, karaciğer, balık, üzüm, pekmez, yumurta, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, susam ve kuru duttur.
Kansızlığın nedenleri şöyle sıralanabilir: Yanlış beslenme; demir, folik asit ve B12 alımında eksiklik. Genetik hastalıklar (Akdeniz anemisi, orak hücre anemisi gibi hastalıklar) Kan yapımında etkisi olan kemik iliği, karaciğer ve dalak hastalıkları
Limonlu çay kansızlık yapar mı sorusunu birçok kişi araştırmaktadır. Limonlu çay kansızlık yapmaz.
Kansızlık sorunun geçmesi için kansızlığa iyi gelen besinlerden olan bol miktarda düzenli bir şekilde hayvansal gıdalar; Karaciğer, kırmızı et, balık gibi hayvansal besinleri düzenli olarak tüketiniz. İçeriğinde bol miktarda C vitamini yüksek olan meyve ve taze sıkılmış meyve sularını içecek olarak tercih ediniz.
Demir eksikliğinde ne yenmemeli sorusu da oldukça önemlidir. Kafeinli içecekler, süt ve kepek demir emilimini azalttığı için sık tüketilmemelidir. Ayrıca B12 vitamini alımı da demir eksikliğinde oldukça önemlidir. Çünkü B12 kırmızı kan hücrelerinin kemik iliğinde üretilmesini sağlar ve kansızlığa yol açabilir.
Yumurta sarısındaki demir miktarı etteki demire benzer. Bu nedenle yumurtanın tüketimi gebe kadınlar ve çocuklar gibi demir gereksinimi fazla olan bireyler için çok önemlidir. Çayda bulunan tanenler, yumurtadaki demirin emilimini olumsuz yönde etkileyeceğinden; çay, öğünlerle birlikte içilmemelidir.
Hematoloji Uzmanı Prof.Dr. Fatma Deniz Sargın, kansızlık olarak bilinen anemiye karşı hayvansal proteinlerin tüketilmesi gerektiğine işaret ederek “B12 vitamini ile demir en çok kırmızı ette ve yumurta sarısında bulunur. Tavuk ve balık gibi beyaz ette, kırmızı et kadar B12 vitamini ve demir fazla değildir.
Mayalı ekmek tüketimi demirin emilimini artırdığı için tüketilmelidir. Mayasız ekmek olarak bilinen yufka veya lavaş ekmeği demir emilimini azaltır. Ayrıca kurubaklagillerin iyi pişirilmemesi ve kepekli ekmeğin veya esmer undan yapılan köy ekmeğinin tüketimi de demirin yeterli bir şekilde emilememesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri