Sütü kaynatıp soğumaya alın 35-40 dereceye varınca yoğurt mayasını tuzla karıştırarak sütün içine döküp iyice karıştırın. Ardından kaseye veya tencereye boşaltıp 80 derece fırında ya da bir beze sararak 6 saat bekletip dolaba koyun.
Isınan sütün içine önceden yapılmış manda yoğurdundan bir tatlı kaşığı ekleyin. Daha sonra tencerenin kapağını kapatıp oda sıcaklığında 4-6 saat bekletin. 4 saat sonra yoğurdunuzu kontrol edin. İstediğiniz kıvamda ise yoğurdu buzdolabına koyun. Hazırladığınız yoğurdu ertesi gün tüketmeye başlayabilirsiniz.
Yoğurt mayalama sıcaklığı ne olmalıdır? Yoğurt, süt 35-42 C derece aralığında iken mayalanmalıdır. Termometre yok ise en geleneksel yöntem olan, parmağınızı daldırarak ölçebilirsiniz. Parmağınız süt içerisindeyken 10 saniye tutabilirseniz, mayalanma sıcaklığına gelmiş demektir.
4- İdeal mayalama süresi 45-50 °C sıcaklıktaki bir ortamda ( fırın vb ) 3,5 – 4 saat bekletmektir. Daha uzun süre mayalanması yoğurtta sulanma ve ekşimeye neden olabilir. 5- Mayaladığınız yoğurt tutmuş ise 8-10 °C sıcaklıkta buzdolabında 24 saat bekletiniz.
Ayrıca manda yoğurt mayasıyla mayalanan yoğurt çok ağır olur ve de 3.gün acımaya ekşimeye döner. Bakanlığın yayınlamış olduğu listeye isimleri karışan bölgemizin firmaları doğru bildiklerini yapmışlardır. Burada bir hata ve yanlışları yoktur. Yani manda sütünü inek yoğurt mayasıyla mayalamışlardır.
İlgili 21 soru bulundu
bulması zor olan çok yoğun, sert ve lezzetli mandıra ürünüdür. manda yoğurdu ve kaymağının, inek yoğurdu ve kaymağına oranla daha sert ve yoğun olmasının, tabaktan düşmemesinin sırrı ise manda sütünün çökelmeyi sağlayan peynir proteini olan ”kazein”den zengin olmasıdır.
camız veya camış yoğurdu olarak da aranabilecek ama kolay kolay bulunamayacak değişik bir lezzet. diğer yoğurtlara nazaran daha koyu kıvamlı, yağlı ve hoş kokuludur.
Havalandırma işlemini 10 dk boyunca sürdürün. 10 dk sonra tencerenin altını iyice kısıp sütü kendi halinde 20 dk boyunca kaynatın. Bu işlemi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; ocağın ateşini sütün kaynaması durmayacak şekilde kısmaktır. Bu ayrıntı yoğurdun sert olmasını sağlar.
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
Özellikle yağ oranı az olan sütler geç mayalanır. Böylece istenilen kıvam yakalanamaz ve yoğurt yumuşak hale gelir. Ancak manda ve keçi ile beraber koyun sütlerinde yağ oranı daha yüksektir. O yüzden bu sütlerden gerçekleştirilen yoğurt çok daha sert ve taş gibi olur.
Sıcak mayalanırsa(48 dereceden yüksek sıcaklıkta olursa) yoğurtta ekşime gerçekleşir.
Mayalanma süresi kışın 6-7 saat- yazın 4 saatten fazla tutulursa da sulanma olur. Mayalanan yoğurdun üstüne kapak yerine süzgeç konulmazsa kapakta oluşan buhar su damlacığına dönüşüp tekrardan yoğurdun üstüne damlar ve sulanmaya neden olur.
Yoğurdun ideal mayalanma sıcaklığı 45 derece civarındadır. Eğer termometreniz yoksa serçe parmağınızı süre batırınca yaklaşık 7 saniye yanmadan sütün içinde tutabiliyor olmanız gerekir. Sütün daha sıcak olması halinde yoğurt ekşirken, daha soğuk olduğunda ise yoğurt tutmayabilir.
Hem tat olarak hem de kıvam olarak inek yoğurdu ve keçi yoğurduna benzemez. Kendine has bir lezzeti yoğurdunu isteyen dışarıdan da alabilir ya da evinde kendi de yapabilir. Manda yoğurdu diğer yoğurtlar gibi hemen sulanmaz kendisi katı kişiliği ile bilinmektedir.
Manda ırkları arasında en yüksek süt verimi ile ilk sırada Akdeniz mandaları (900-4000 kg/laktasyon) ve bu ırkı Mehsana ve Jafarabadi ırkları (1800-2700 kg/laktasyon) takip etmektedir.
Ayrıca manda yoğurt mayasıyla mayalanan yoğurt çok ağır olur ve de 3.gün acımaya ekşimeye döner. Bakanlığın yayınlamış olduğu listeye isimleri karışan bölgemizin firmaları doğru bildiklerini yapmışlardır. Burada bir hata ve yanlışları yoktur. Yani manda sütünü inek yoğurt mayasıyla mayalamışlardır.
5 Litre sütü kaynatıyoruz. Üzerindeki kaymağı alıyoruz. Sütümüze parmağımızı batırdığımızda ılık derece olacak. Mayası için 1-1,5 yemek kaşığı yoğurt alıyoruz.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller.
Yoğurt mayalama sırrı ve püf noktaları
Yoğurt mayalama yapmak için süte atacağınız yoğurdun organik olarak yapılması gerekmektedir. Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın.
Kullandığınız sütün tam yağlı inek sütü olması yoğurdun kıvamlı olması için son derece önemlidir. Ayrıca sütü kaynatacağınız tencerinin de sütün miktarına göre uyumlu derinlikte ve genişlikte olması gerekir. Sütü koyduktan sonra tencerede 2 parmak kadar boşluk kalması taşmasını engelleyecektir.
Temiz bir sofra bezini, yoğurdun mayalandığı tencerenin üstüne örtüp 5 saat süreyle mayalanmaya bırakın. 5 saat sonra kapağını açın. Yoğurdun ekşimemesi için, fazla bekletmemeye dikkat edin. Soğumasının ardından dolaba koyun ancak üstünü kapatmayın, ertesi gün kapatın.
Yoğurdu küçük kaplarda mayalayın. Böylece açtığınız yoğurt sulanmasına fırsat kalmadan tükenir. Mayaladığınız kaptan yoğurt alırken metal ya da plastik kaşık yerine tahta kaşık kullanın, böylece yoğurdunuz daha az sulanır.
Yeterince bekleyen yoğurdu sarsmadan buzdolabına kaldıralım ve en az 24 saat sonra tüketmeye başlayabiliriz. Bu şekilde hazırlanan manda yoğurdunun buzdolabında dayanma süresi yaklaşık 10 günü bulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri