Kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, tahin, pekmez, pazı ıspanak, roka, muz, elma armut, kuru erik, kırmızı üzüm kansızlığa iyi gelir.
Nohut, mercimek, iç bakla, kuru fasulye ve barbunya. Genellikle yeşil yapraklı sebzeler, kuşkonmaz, brokoli, bezelye, yeşil biber. Karadut, böğürtlen, çilek, portakal, yaban mersini, muz ve frenk üzümü. Fındık, ceviz, badem, kuru üzüm, kuru incir ve kuru erik kansızlığa iyi gelen besinler arasındadır.
İlgili 27 soru bulundu
Kansızlık sorunun geçmesi için kansızlığa iyi gelen besinlerden olan bol miktarda düzenli bir şekilde hayvansal gıdalar; Karaciğer, kırmızı et, balık gibi hayvansal besinleri düzenli olarak tüketiniz. İçeriğinde bol miktarda C vitamini yüksek olan meyve ve taze sıkılmış meyve sularını içecek olarak tercih ediniz.
Çay içmek kansızlık yapar diyebilmek zor. Ancak çok aşırı içme durumlarında görülebilir. Çay, kahve, çeşitli içeceklerin içindeki tanin adı verilen maddeler nonhem demir emilimini inhibe etmektedir. Bu durum vücuda girecek demir miktarını %80lere varan oranda azaltmaktadır.
Limonlu çay kansızlık yapar mı sorusunu birçok kişi araştırmaktadır. Limonlu çay kansızlık yapmaz.
12.Demir eksikliği ileri boyutta olan kişiler; süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemeklerin yanında değil, ara öğünlerde tüketmelidir. Çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavaşlatma özelliği vardır.
Yeşil yapraklı sebzeler (maydanoz, nane, roka, ıspanak, pazı, brokoli, dereotu gibi) Pekmez,Tahin helvası Kuru meyveler (kuru üzüm, kuru erik, kuru incir, hurma, kuru kayısı gibi) Demirle zenginleştirilmiş mısır gevrekleri, yulaf.
Kansızlığa ne iyi gelir Canan Karatay ve diğer uzmanlar tarafından gündeme getirilen bir konudur. Eğer kansızlığı sağlıklı beslenerek çözmek istiyorsanız; mutlaka beslenme listenize brokoli eklemelisiniz. Brokoli lif içerir, antioksidandır. Kırmızı kan hücrelerinin çoğalmasına yardımcı olacaktır.
Kansızlık tedavi edilmezse vücut, “hipoksi” denilen oksijen yetersizliği sorununu yaşar ve dokulara gitmesi gereken oksijen gidemediği için bütün organlar zorlanmaya başlar. Demir eksikliğine bağlı anemi uzun sürdüğünde, zorlanmaya bağlı olarak kalp büyür ve kalp yetmezliği oluşabilir.
Limon, portakal, mandalina, greyfurt... Her biri antiinflamatuar etkiye sahiptir. Vücudu alkalize eden turunçgiller, toksinlerin atılmasına yardımcı olarak kan dolaşımını hızlandırır.
İçerisinde bol miktarda demir ve B12 vitamini içermesi sebebiyle vücuttaki hemoglabin seviyesini arttırmasıyla bilinen karaciğer aynı zamanda A vitamini ile bağışıklık sistemini de güçlendirir. Özellikle sığır, kuzu ve tavuk karaciğeri en hızlı kan yapıcı besinler arasında ilk sıralarda yer alır.
Özellikle cilt bakımında çokça tercih edilen badem içerisinde E vitamini bulundurması ile meşhurdur. Demir emilimini arttığı için ise kan yapan yiyecekler arasında yer alır. Günde ortalama 4-5 adet tüketilen badem kan hücrelerine destek olurken cildinizi de güzelleştirecektir.
Başkent Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özer, "Demir eksikliği olanların yüzde 4-5'indeki neden, mide bağırsak sisteminde kanser varlığıdır. Onun için tedavi öncesi bunun değerlendirilmesi gerekir." dedi.
Çay vücudun demir emilimini etkilemektedir. Her sabah içilen çay kansızlığa davetiye çıkarır. Araştırmalara göre günde 4-5 bardak çay içmek ilerleyen zamanlarda anemiye dolayısıyla kansızlığa sebep olabiliyor. Kafein dendiğinde aklımıza ilk olarak kahve gelse de çay da içinde azımsanmayacak miktarda kafein bulundurur.
KANSIZLIĞA İYİ GELEN BİTKİ ÇAYLARI
Rooibos çayı, bir tatlı kaşığı rooibos çayına 250 ml, kaynamış su eklenir ve demlemeye bırakılır. Çayın tadından hoşlanmazsanız içine bir miktar süt ekleyebilirsiniz. Pek çok faydası ile bilinen ısırgan otu çayı kansızlığa iyi gelen bitki çayları arasında yer alır.
Kansızlık durumunda vücutta hipoksi, denilen oksijen yetersizliği başlıyor ve dokulara daha az oksijen gidiyor. Demir eksikliğine bağlı kansızlık uzun sürdüğü takdirde zorlanmanın sonucu kalpte büyüme ve kalp yetmezliği meydana gelebiliyor. Akciğer zorlandığında nefes darlığı şikayetleri başlıyor.
Kansızlık sorunu bulunan kişilerde aşırı kahve tüketimi besinlerdeki demirin emilimini azalttığından kansızlığı şiddetlendirebilir.
Kendisini anemi yüzünden enerjisiz hisseden pek çok kişi kansızlık uyku yapar mı diye sorgular. Kesinlikle bu doğru bir yaklaşımdır. Çünkü kansızlık kişinin kendisini halsiz ve güçsüz hissetmesine neden olarak uykulu bir hale yol açar. Bu durum da uzun vadede uyku sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
Demir eksikliğinde ne yenmemeli sorusu da oldukça önemlidir. Kafeinli içecekler, süt ve kepek demir emilimini azalttığı için sık tüketilmemelidir. Ayrıca B 12 vitamini alımı da demir eksikliğinde oldukça önemlidir. Çünkü B12 kırmızı kan hücrelerinin kemik iliğinde üretilmesini sağlar ve kansızlığa yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri