Günlük üretilen ekmeğin 2,5 milyonu daha satılmadan israf ediliyor. Toplamda ise Türkiye'de her gün 7 milyondan fazla ekmek israf ediliyor. Bu da Türkiye'nin her yıl 700 milyon lira daha fakirleşiyor. İsrafın üçüncü sırasında ise enerji israfı yer alıyor.
İsraf miktarları kategoriye göre değişiklik gösterse de en yüksek israf sırasıyla catering şirketleri, hastaneler, oteller ve restoranlarda gerçekleşmektedir. Sektörlere bağlı olarak gıda israfının hangi aşamalarda gerçekleştiği de farklılık gösterir.
TÜRKİYE'NİN KARNESİ KIRIK
UNEP raporuna göre 214 ülke arasında Türkiye en fazla gıda israfının yaşandığı 15. Ülke. 2020'de yapılan araştırmaya göre her yıl 18.1 milyon ton gıda israf ediliyor. Çöplerdeki atık miktarının yüzde 52'sini gıda oluşturuyor. Günde 4.9 milyon ekmek israf ediliyor.
İsraf denilince akla ilk gelenler bunlar. Ancak en kritik boyuta ulaşan gıda israfı. Dünya da gün geçtikçe bu konuyu daha fazla konuşuyor. Sebebi ne olursa olsun atılan veya bozulmaya bırakılan her türlü gıda, israf kategorisinde yer alıyor.
İlgili 24 soru bulundu
En çok çöpe atılan gıdalar ise ekmek ve unlu mamuller ile sebze ve meyveler. İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden Zeynep Türkmen, “Evlere alınan her 4 ekmekten biri, her gün çöpe atılıyor. Gıda israfının önlenmesinde bilinçli tüketim alışkanlıklarının kazandırılması çok önemli” dedi.
Rapora göre Türkiye milli gelirinin yaklaşık yüzde 15'ini israf ediyor. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı, 2022 İsraf Raporu'nu yayımladı. Rapora göre Türkiye milli gelirinin yaklaşık yüzde 15'ini israf ediyor. Bunun rakamsal karşılığı 1 trilyon 81 milyar liraya denk düşüyor.
Yalın Düşünce için nasıl Değer müşterinin parasını ödemeye hazır olduğu ürün ve/ya hizmet ise; bunun aksi olan her şey de Yalın için israf oluyor. Tabi bir de müşteri için değer katmayan; ancak yapılması zorunlu olan faaliyetler var. Yalın bunlara zorunlu israf adını veriyor.
Ekmek israfı: Günde 1.500 ton (1.486 ton), yılda 542 bin ton (542.455 ton) ekmek israf edilmektedir. Günde 6 milyon (5.944.708) adet, yılda 2,1 milyar (2.169.818.420) adet ekmek israf edilmektedir.
1-Fazla Üretim: Gereğinden fazla veya erken üretim israftır. 2-Beklemeler :Makinenin işlemini bitirmesini beklemek, tamir için beklemek gibi fayda sağlamayan bütün beklemeler israftır. 3-Taşımalar: Gereksiz ekipman, hammadde, yarı mamul ve mamul taşımaları israftır.
Parayı boşa harcamak. Kağıtları boş yere karalamak ve yırtmak. Televizyonu izlemediğimiz halde açık tutmak. Fazla kalan artık yemekleri yada tadını beğenmediğimiz yiyecek veya içecekleri çöpe atmak.
Birincisi: Geniş varlıklı zengin; iki milyona ev alması israf değildir. İkincisi: Orta halli için israf sayılır. Bunun üzerine şayet anne veya kardeşin talep ettiği mübah şeyleri imkanınız dahilinde ise, sizi zor durumda bırakmayacak ve daha önemli bir nafakayı etkilemeyecek şartıyla satın almanız caizdir.
Gıda İsrafı Neden Oluşur? Ekonomik altyapının yetersizliği, yanlış tarım ve gıda politikaları, yetersiz teknolojik donanım gibi pek çok unsur, gıda israfında belirleyici rol oynar. Üretim noktalarından toplanan gıdaların uygun koşullar altında ve en kısa sürede tüketiciye ulaştırılması hedeflenir.
İsraf yapan kimseye “müsrif, israf eden, aşırı davranan” denilir.
İslâm alimlerinden Cürcâni ise israfı, “değersiz bir amaç uğruna fazla mal harcamak, harcamada haddi aşmak, meşru bir konu bile olsa harcanması gerekli olan ölçüden fazlasını harcamak” şeklinde tarif etmektedir (Cürcânî, ts).
Zira dinimizde israf haramdır. İsraf, nimetin sahibi olan Yüce Allah'ın er-Rezzâk ismine saygısızlıktır. Bu yüzdendir ki Rabbimiz, Kur'an-ı Kerim'de müminleri bize anlatırken “Onlar, harcama yaptıklarında ne israf ederler, ne de cimri davranırlar. Bu ikisi arasında bir yol tutarlar.”[2] buyurmuştur.
Bunun her konuta maliyeti yaklaşık 6 bin lira civarında. - Bir kişinin günde iki kez 1 dakika boyunca musluk suyunu kapatmadan diş fırçalaması yılda 8 ton su israfına neden oluyor.
Dargın gönülleri barıştırmak, din kardeşliğini kuvvetlendirmek, iyiliği tavsiye edip kötülükten sakındırmak, dâimâ hakkın ve hayrın müdâfii ve sözcüsü olmak yerine, boş ve lâubâli konuşmalar yapmak, gönüllere diken batırmak, en kötüsü de bâtılın, şerrin ve şeytanın avukatlığını yapmak; lisan nîmetinin isrâfıdır.
İnsanı yanlış yola götüren, israf ve tekebbürdür." Sual: Bir kimsenin, canı çektiği her yiyeceği, içeceği, yemesi ve içmesi israf olur mu? Cevap: Her istediğini yemek de israftır.
Hastayla ilgili yanlış yapılan işlemler sağlık kurumlarında israfa neden olmakta ve hasta açısından herhangi bir değer katmamaktadır. Örneğin, ameliyatı bitiminde bir hastanın içerisinde tampon unutulması, faaliyet israfı olarak değerlendirilmektedir.
Gıda atıkları, insan tüketimi için üretilmiş ancak insan tüketiminde kullanılmayan ve sonuç olarak çöpe giden gıdalar olarak tanımlanmaktadır. Ancak gıda atıkları da kendi içerisinde yenilebilir ve yenilemez olarak ikiye ayrılmaktadır.
Rapora göre Türkiye'de her yıl kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor. 2021 yılı verilerine göre Türkiye'de 7,7 milyon tondan fazla gıda israf edildi. Bu listede en fazla israf yapan 2 ülke ise sırasıyla, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Meksika oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri