Temperli cam ise 8 mm 10 mm veya daha kalın camların fırın odasına sokularak 1000 derece ısıtılarak bir bütün hale gelmesi sağlanır. Daha sonra iç katman ve dış katman sağlamlaştırılır. Temperli camın kırılması imkansızdır. Ofislerde ofis bölme sistemleri kullanılan yerlerde en sağlam sistem temperli camdır.
Lüks kol saati cam çeşitleri arasında en çok tercih edilenler, safir, kristal, mineral ve mika gibi dayanıklı cam türleridir. Bu cam türleri arasında yer alan safir saat camı, gerek dayanıklılık gerek iletkenlik gerekse de pek çok yüzeye kaplanabilme gibi işlevleri ile en iyi saat camı olarak kabul edilir.
Temperli cam, normal camdan daha güvenlidir. Eğer kırılırsa, küçük ve yuvarlak tanelere ayrılır. Bu sayede, keskin ve tehlikeli parçaların oluşması engellenir. Bu nedenle, temperli cam, otomobil camları, duşakabinler, mobilyalar ve diğer alanlarda güvenlik camı olarak kullanılır.
Orijinal camın, mukavemetini arttırmak için termal olarak işlenir, bu da çoğu uygulama için sıklıkla ihtiyaç duyulan daha güçlü ve daha güvenli bir cam formunu oluşturur. Temperleme işlemi, bu işleme özel ısıtma sistemleri ile camların 600°C – 650°C arasındaki sıcaklıklara getirilip ani olarak hava ile soğutulmasıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Temperleme işlemi detaylı ve tekrarlı işlemler olduğu için cam kenarları pürüzsüz olur, diğer camlar gibi pürüzlü ve keskin olmaz. Camın küçük bir noktasına kesici bir aletle çizik atılır eğer beyaz ve net bir çizgi oluyorsa cam temperli camdır.
Evet, temperli camlar kendi kendine patlayabiliyor. Patladığında çevreye zarar vermediğinden tedirgin olmanıza gerek yoktur.
Temperli cam patlamasının nedenlerinden biri, camların 700 derece sıcaklıkta temperlenmemiş olmasından kaynaklanabilir. Örneğin, 700 derece sıcaklıkta temperlenmesi gereken camın 600 derece sıcaklıkta veya 800 derece sıcaklıkta temperlenmesi camın kendiliğinden patlamasına neden olabilir.
Cephe camlamalarında ısı, güneş kontrolü ve emniyet ihtiyacı nedeniyle binanın cephe sisteminde kullanılan çift camın dış tarafındaki cam; temperli, renkli veya reflektif kaplamalı olarak uygulanmaktadır.
Temperli cam, çarpma veya düşme durumunda kolay bir şekilde kırılma ihtimaline sahiptir. Temperli camın ömrü 6 ay gibi bir süreyle sınırlıyken, nano cam koruyucusunun ömrü 2 yıla kadar çıkmaktadır. Nano ekran koruyucusundaki yumuşak ve yüksek kalitedeki malzeme, ekran koruyucusunu daha dayanıklı yapmaktadır.
Tempered glass ("temperli cam") koruyucular ise daha iyi bir koruma isteyenlere hitap ediyor. Fiyatları son dönemde oldukça düşen bu koruyucular, çiziklere ve düşmelere karşı daha yüksek bir dayanıklılık sunuyor. Dezavantajları ise, kalın olmaları ve ekran üzerinde bazen kaba görünmeleri.
Temperlenmiş cam 300 santigrat derece ısı şoklarına dayanabilir. Ancak normal camlarda bu seviye sadece 40 santigrat derecedir.
Temperli camın kırılması imkansızdır. Ofislerde ofis bölme sistemleri kullanılan yerlerde en sağlam sistem temperli camdır. Temperli cam ayrıca rodaj yapılarak daha güçlendirilir.
Polarize cam ise UV ışınlarını engellemez ve yerden ya da farklı yüzeylerden gelen yansımaları filtreler. Başka bir deyişle güneşten gelen zararlı ışınlardan korunmak için organik cam muhafazası polarize cam ise tercihtir.
Ürün hakkında:Yangına dayanıklı cam, yangın olmayan tarafa alev, duman ve ısıyı geçirmeyen özel bir cam türüdür. E, EW ve EI olarak sınıflandırılırlar. Camın koruma özelliklerini koruyabildiği süre (dakika olarak) camın sınıfını belirler.
1-Çift veya Üç Katlı Camlar
Normal camlara göre daha az ısı kaybı yaşatan çift katlı camlar, iki camın arasında bulunan hava boşluğu sayesinde içeride bulunan havanın dışarıya gitmesini, dışarıda bulunan havanın içeriye girmesini engeller.
Teknolojinin gelişmesi ile yalıtım camı (çift cam) üretimi gerçekleştirilmiştir. Aralarında kuru hava barındıracak şekilde iki camın fabrika şartlarında birleştirilmesi ile oluşturulan yalıtım camı üniteleri tek cama göre ısı kayıplarını yarı yarıya azaltır.
Konfor camlar, kaplamasız ısıcam modellerine oranla ısı kaybını yüzde 40 seviyelerine kadar azaltır. Bunun yanında önemli ölçüde güneş ışınlarını ve kontrol eder ve minimum seviye güneş ışının içeri girmesini sağlar. Tabi bunun yanında güneş enerjisi ile gelen yakıcı etkiyi de oldukça yüksek oranda azaltır.
Temperli cam, ısıya ve darbelere çok dayanıklı bir cam çeşididir. Aynı kalınlıkta olduğu normal bir camdan 5 kat daha dayanıklı olan temperli cam, gökdelenlerin dış yüzeyinde de sıkça kullanılır. Hem güzel görüntüsü hem de dayanıklı yapısı ile pek çok farklı alanda kullanılıyor.
Yüksek ısılarda ısıtılarak güçlendirilen özel bir cam türü olan temperli cam, güvenli camlar olarak da tanımlanmaktadır. Standart camlara göre tam olarak 5-6 kat daha fazla dayanıklı olan temperli camlar, kırıldığında da çevreye zarar vermez.
Yangın gibi ani ve düzensiz oluşan ısılarda cam tekrardan eriyebileceği ısıya ulaşamaz. termal şok nedeniyle çoğunlukla çatlar ve kırılır.
Buzlanma, aşırı soğuk veya aşırı sıcaklar nedeniyle çatlama: Günümüzde otomobil camları ekstrem hava koşullarına karşı özel olarak imal ediliyor. Ancak bazı fabrika hataları veya beklenenin çok daha üzerinde sıcaklık farkları gibi nedenlerle cam çatlaması meydana gelebiliyor.
Temperli camlar, çeşitli amaçlarla kullanılabilen güçlü, dayanıklı ve çizilmeye karşı dayanıklı bir cam türüdür. Temperli cam yüksek bir sıcaklığa ısıtılır ve daha sonra hızla soğutulur.
Aslında bir başka soru da temperli cam kırılır mı şeklinde olmalıdır. Çünkü katlanır ve sürme cam sistemlerinde temperli camlar kullanılır. Evet; her cam gibi temperli cam da kırılabilir veya diğer tabirle patlayabilir. Temperli camlar kırılma esnasında binlerce parçaya ayrılarak, canlıları korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri