Bugün kitle iletişim araçları arasında en önemli ve etkili yere sahip olan internet ise, 1970li yıllardan itibaren hızla gelişmiştir.
İnternet ise günümüzde en çok kullanılan kitle iletişim aracıdır. İnsanların iletişim ve haberleşme ihtiyaçlarını karşılayan bu araçlar bilinçli bir şekilde kullanılmalıdır. 1- Telefon: Cep telefonları internet ile birlikte en çok kullanılan kitle iletişim araçlarının başında geliyor.
Telgraf, posta, telefon, faks, radyo, gazete, televizyon, uydu ve internet kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir. Geçmişte kitle iletişim araçları; radyo, telgraf ve faks gibi araçlarla sınırlıydı.
Bugün, dergi yayınları, gazete, radyo, televizyon, internet, telefon ve bilgisayar gibi teknolojik araçlar, kitle iletişim araçları olarak kullanılmaktadır.
Kitle iletişim araçlarına örnek olarak; televizyon, sinema, dergi, gazete, internet yayınları ve platformları gibi örnekler verebiliriz.
İlgili 45 soru bulundu
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
Geniş kitlelere ulaşılmasını ve iletişim kurulmasını sağlayan iletişim kanallarına verilen isimdir. Bunlar: televizyon, sinema, dergi, gazete, internet yayınları ve platformları gibidir.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) internetin, düşüncelerin ifadesini sağlayan ve bünyesinde diğer kitle iletişim araçlarından farklı özellikler taşıyan kitle iletişim araçlarından biri olduğunu kabul etmektedir.
Kitle İletişim Araçları:
Kitaplar, gazeteler, radyolar, çeşitli telekomünikasyon araçları, televizyon yayınları kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir.
Kitle iletişimi, iletinin, bir veya daha çok kitle iletişim araçları (gazete, dergi, kitap, radyo, televizyon, internet, sinema vb.) aracılığıyla geniş ve bilinmeyen bir kitleye (okuyucu, dinleyici, izleyici kitlesi) iletilmesidir.
Yazılı tarih öncesine dayanan geçmişiyle tamtam, ilk insanların haberleşme aracıdır. En eski vurmalı çalgılar arasında olan tamtam, konuşma dili öncesinde kullanılmıştır.
Matbaayla birlikte el yazması kitapların yerini “sessiz öğretmen” olarak ifade edilen ilk kitle iletişim aracı olarak basılı kitap almış ve halk kütüphaneleri yanında özel kütüphaneler de yaygınlaşmaya başlamıştır.
Kitle iletişimde radyo, televizyon, internet, sinema, gazete, dergi ve kitap gibi araçlar kullanılır. İletişim sürecinde bilgi, kaynaktan alınarak çeşitli kanallar yoluyla doğru bir şekilde kodlanarak hedef kitleye ulaşır.
→ Mektup eskisinden çok fazla kullanılan ama günümüzde teknoloji bayağı ilerlediği için pek fazla kullanılmayan bir kitle iletişim aracıdır.
Bunlar; habercilik, toplumsallaştırma, motivasyon, tartışma-diyalog, eğitim, kültürel geliştirme, eğlence ve bütünleştirme işlevleridir. Bunlardan habercilik işlevi, kitle iletişim araçlarının temel ve en bilinen işlevidir.
Gazete; haber, bilgi, reklam içeren günlük haberlerin yer aldığı iletişim aracıdır. Her gün veya belirli zaman aralıklarıyla çıkarılan yayınlardır. Radyoyu sadece dinleriz. Radyo işitsel yayın aracıdır.
Önceleri bilgi ve haber transferi sağlayan televizyon, sonraları yeni kullanım biçimleriyle bir iletişim aracı olmaktan öte, bir eğlence aracı olma yoluna girmiştir.
Televizyon veya kısaca TV, bir vericiden elektromanyetik dalga hâlinde yayımlanan görüntü ve seslerin, ekranlı ve hoparlörlü elektronik alıcılar sayesinde yeniden görüntü ve sese çevrilmesini sağlayan haberleşme sistemidir.
Toplum tarafından; 'Her tür basımı yapılan yayın (Gazete, Dergi, Kitap vb.), Radyo, Televizyon, Tiyatro, Sinema ve Sosyal Medya' gibi kitle iletişim araçları kullanılmaktadır.
Geleneksel Medya ve Haber
Olayların görsel ve işitsel araçlar(televizyon, radyo, dergi, gazete) vası- tasıyla topluma iletildiği iletişim ortamına geleneksel medya adı verilmekte- dir.
' Canetti'ye göre, kitlenin dört temel niteliği vardır; büyüme, eşitlik, yoğunluk ve yönelim.
Yazılı kitle iletişim araçlarının başında gazete, dergi, kitap ve billboard gelmektedir ve bu araçların ortak özelliği haber ve bilgileri yazılı olarak sunmalarıdır.
Basın-yayın (kitle iletişim araçları), günlük dilde radyo, televizyon, gazete, dergi gibi elektronik veya yazılı basın organlarını anlatmak için kullanılan bir terimdir. Tarihten gelen süreç içerisinde baktığımızda, toplumların aydınlanmasında, reaksiyon göstermesinde basının önemli bir rolü vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri