İnsan beyninin nasıl çalıştığını anlamak için temel araştırmalar yaparlar ve beyin hastalıklarının nedenlerini, tedavilerini ve bu hastalıklardan korunma yollarını araştırırlar. Nörobilimciler ayrıca beyin ve sinir sistemine yönelik yeni tedavi yöntemleri ve ilaçlar geliştirirler.
Sinirbilim Yüksek Lisans Programı
Sinirbilim yüksek lisans programına doğrudan kabul için başvuruda bulunan adayların tıbbi biyoloji, biyoloji, kimya, veterinerlik, psikoloji, moleküler biyoloji ve genetik, ya da tıp lisans programlarının birinden mezun olmaları gerekmektedir.
Sinirbilim (diğer adıyla nörobilim veya nörobiyoloji), sinir sistemini inceleyen disiplinlerarası bir bilim dalıdır.
Nörobilim Yüksek Lisans Programı ile öğrencilere bir nörobilim araştırmasının nasıl yapılması gerektiğinden başlayarak çalışmak istedikleri alandaki en özgül bilgilere kadar ulaşmalarını sağlamak amaçlanmaktadır. Öğrencilerin, nörobilimin tüm alt alanlarına temel teorik altyapıyı geliştirmeleri hedeflenmektedir.
Bilişsel nörobilim, odak noktası mental süreçlerde görev alan beyindeki sinirsel bağlantılar olmak üzere, genel anlamda bilişin altında yatan biyolojik süreçleri inceleyen bilim alanıdır. Bilişsel aktivitelerin beyindeki sinirsel devreler tarafından nasıl etkiilendiği veya kontrol edildiği sorularını ele alır.
İlgili 31 soru bulundu
Özellikle biyoloji, tıbbi biyoloji veya moleküler biyoloji bölümünü okumuş olmanız nörobiyolog olmanız açısından önemli bir destek olabilir. Lisans eğitiminiz beraberinde nörobiyoloji alanına giren beyin ve sinir hastalıkları alanlarında yüksek lisans ve doktora yapmış olmak nörobiyolog olmanız için yeterli sayılır.
Nöropsikolog doktor değildir ve ameliyat yapmaz!
Tedavi planları ilaç, rehabilitasyon tedavisi veya ameliyatı içerebilir.
Doktora programına başvuracak adayların Biyoloji, Psikoloji veya Sağlık Bilimleri alanında yüksek lisans düzeyinde eğitim almış olmaları gerekmektedir. Yüksek lisans mezuniyet genel not ortalamalarının 4 katsayı üzerinden en az 2,5 olması gerekir.
Resmi olarak ise sinirbilim yüksek lisans programına direk olarak kabul edilecek adayların tıbbi biyoloji başta olmak üzere kimya, psikoloji, veterinerlik, genetik, tıp veya moleküler biyoloji bölümlerini okumuş olması gerekiyor.
Bu alanda yapılan çalışmalar, beyin ve sinir sistemlerinin yapısını ve işlevlerini anlamaya yöneliktir ve aynı zamanda beyin ve sinir sistemlerinde meydana gelen bozuklukların nedenlerini ve bu bozuklukların tedavisine yönelik çözümler üretmeyi amaçlar.
Örneğin toplumda sık görülen baş ağrısı tipi olan migren ile nöroloji uzmanı doktorlar ilgilenmektedir. Vücudun sinir sistemiyle ilgili hastalıklara, nörolojik hastalıklar denilmektedir.
Sinirbilim yüksek lisans programı, beyin ve sinir sistemlerini inceleyen bir eğitim programıdır. Bu program, beyin ve sinir sistemlerinin çalışma mekanizmalarını anlamaya yönelik bilimsel yöntemleri kapsar. Öğrenciler, sinirbilim alanında yapılan son araştırmaları ve en yeni bilimsel keşifleri öğrenebilirler.
Nöroloji sinir sistemi fizyolojisi ve hastalıkları ile ilgilenen tıbbi bilim dalıdır. Sinir sistemi; beyin, spinal kord (omurilik) ve periferik sinir sisteminden oluşur. Bu üç bölümden herhangi birinde gelişen ve cerrahi müdahale gerektirmeyen hastalıkların tedavisi nöroloji bölümü tarafından yapılır.
Sinirbilim Yüksek Lisansı için Psikoloji Öğrencilerini kabul edebilirken bazı üniversiteler de kabul etmeyebiliyor. Psikoloji bitirip Nöropsikoloji, Sinirbilim Alanında uzmanlaşabileceğin gibi, Tıp bitirip de nöroloji ve sinirbilim alanında uzmanlaşabilirsin.
Sinir Bilimciler nöroanatomi, nörofizyoloji, nöron kimyası, nörofarmakoloji, nörogörüntüleme, nöroteknoloji, gelişimsel sinir bilim, sosyal sinir bilim, sinir bilim felsefesi, nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarının nedenlerinin anlaşılması ve ilaç geliştirilmesi konularında araştırma yaparlar.
Nörobilim; sinir sisteminin yapısını, işleyişini ve işlevini inceleyen multidisipliner bir bilim dalıdır. Beyin, omurilik ve sinir hücreleri gibi sinir sistemi bileşenlerini anlamak amacıyla biyoloji, psikoloji, kimya, fizik ve matematik gibi temel disiplinlerin birleşimini içerir.
Tıp mezunları yüksek lisans derecesini de tercih edebilmektedirler.
Yüksek lisans mezunlarına genellikle "yüksek lisans mezunu" veya "master mezunu" denir. Ayrıca, mezunun aldığı yüksek lisans derecesinin türüne göre daha spesifik terimler de kullanılabilir. Örneğin: MBA Mezunu: İşletme alanında yüksek lisans (Master of Business Administration) yapmış kişilere "MBA mezunu" denir.
Bildiğim kadarıyla İstanbul ve Ankara Üniversitelerinde nöropsikoloji yüksek lisans programları mevcut.
Sinirbilim de denilebilen nörobilim, sinir sistemini ve beynin fonksiyonlarını inceleyen bilim dalıdır. Nörobilimciler beyin, omurilik, sinirler ve diğer nöral yapılardaki hücrelerin işlevini, bağlantılarını, gelişimini, bozukluklarını ve yıkımını inceler.
MADDE 16 – (1) Doktora programına başvurabilmek için adayların; a) (Değişik:RG-14/4/2020-31099) Tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları ve ALES'ten başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak koşuluyla ilgili senato kararı ile belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir.
Diş hekimliği, eczacılık, tıp ve veteriner fakülteleri mezunları için 55 puandan az olmamak koşuluyla DUS, EUS, TUS ve VUS puanları ALES yerine geçer.
Psikiyatrist ya da psikiyatr, 6 yıllık Tıp fakültesinden mezun olmuş ve ondan sonra 4 yıl psikiyatri ihtisası yapmış uzman doktordur.
Türkiye'de bir psikiyatristin ortalama aylık maaşı, 47.000 TL ile 85.000 TL arasında değişebilir. Ancak, özel sektörde çalışan psikiyatrlar daha yüksek maaşlar alabilirler. Ayrıca, uzmanlık alanları, yaptıkları araştırmalar ve katıldıkları konferanslar gibi faktörler de maaşları etkileyebilir.
Psikoloji bölümü ise eşit ağırlık puanla öğrenci kabul eder. Psikoloji, psikiyatrinin aksine sosyal bilimlere yakın durur. Psikiyatrist olmak için önce tıp fakültesi bitirmek ve psikiyatri uzmanlığı almak, psikolog olmak için ise 4 yıllık lisans bölümünden mezun olmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri