18 yaşında ÖSS ye girip maximum 19 yaşında ünv. başlar, hukuk fakültesi 4 yıl, 1 yılda staj var 5 yıl. Mezun olduktan sonra savcılık sınavlarını girer kazanır ve atanması da 1 yıl sürse tam 25 ila 26 yaşında savcı olur.
Savcı olabilmek için bir üst yaş sınırı bulunmaktadır. Hukuk fakültesinden mezun olmuş adayların, Adli Yargı Sınavı'na girebilmeleri için 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir. Avukatların bu sınava girebilmelerinde ise 45 yaşını doldurmamış olmaları şartı aranmaktadır.
Savcı olabilmek için 4 yıllık lisans hukuk fakültesi mezunu olmak gerekmektedir. Hemen arkasından adli yargı sınavı ile birlikte alınacak puan üzerinden stajyer olarak savcı olunur.
Diğer devlet kurumlarında olduğu gibi çalışma saatleri benzerdir. Genellikle hafta içi 08:30 - 12:00 / 13:00 - 17:00 saatleri arasında mesai yapmaktadırlar. Öğle tatili ise 12:00 - 13:00 saatleri arasında yapılmaktadır.
c) Erkeklerde 170 cm. kadınlarda 160 cm. 'den kısa boylu olmamak, d) Boy uzunluğunun santimetre cinsinden son iki rakamı ile kilosu arasındaki fark 13'ten fazla, 17'den az olmamak, (Örneğin; 170 cm boyunda olan bir adayın kilosunun 70+13=83'ten fazla, 70-17=53'ten az olmaması gerekmektedir.)
İlgili 37 soru bulundu
Hâkim ve savcılarımız görev süreleri boyunca bir (1) adet yerli, bir (1) adet ithal olmak üzere iki (2) adet silah alabilirler. Yeni göreve başlayan hâkim ve savcılar ile silah talebinde bulunmayanlar için her yıl Başkanlığımız tarafından silah alım duyurusu yapılarak silah dağıtımı yapılacaktır.
Tarihler Şubat 2019'u gösterdiğinde ise Hakimlik Sınavında 70 puan barajı tekrar uygulamaya konuldu. Dolayısıyla şu anda Adli-İdari Yargı Hakimlik ve Savcılık sınavında 70 puan sınırını aşmak zorundasınız.
Hâkim ve savcı adayları için mazeret izni kaç gündür? 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesi gereğince mazeret izni her yıl için 10 gündür.
Adli tatil; Hukuk Muhakemeleri Kanunu 102. madde düzenlendiği üzere 20 Temmuz'da başlayıp 31 Ağustos'ta sona erer. Buna göre 1 Eylül itibarıyla yeni adli yılı başlayacak. Adli tatil toplamda 43 gün sürer.
Adli tatil ise hakim ve savcılara tanınan bir tatil türüdür. Yani diğer adliye çalışanları 20 Temmuz ile 31 Ağustos arasında tatile girmez. Ancak bu tarih aralığında dilerlerse yıllık izin haklarını kullanabilirler. Hakim savcıların ise adli tatil haricinde bir yıllık izin hakları yoktur.
(Değişik fıkra:RG-13/9/2019-30887) Avukatlık mesleğinden adlî yargı hâkim ve savcı adaylığına atananların staj dönemi süresi altı ay, avukatlık mesleğinden idarî yargı hâkim adaylığına atananların staj dönemi süresi ise yedi aydır.
başlar, hukuk fakültesi 4 yıl, 1 yılda staj var 5 yıl. Mezun olduktan sonra savcılık sınavlarını girer kazanır ve atanması da 1 yıl sürse tam 25 ila 26 yaşında savcı olur.
Türkiye'de savcılık
Cumhuriyet başsavcısı cumhuriyet savcısının hiyerarşik amiridir.
Adli yargı Avukatlar için Hakim Savcı sınavı için; yazılı giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 45 yaşını doldurmamış olmak gerekmektedir.
hakimlik savcılık sınavına kaç kez girilebilir??
sayın consul; sayı olarak bir sınırlama yok ancak yaş konusunda bir sınırlama var. yaşını doldurmamış olmak gerekiyor. ayrıca yıl avukatlık yapmış olanlarda yaş sınırı da .
Anlatıldığında basit görünse de tahmin edebileceğiniz gibi savcı olmak oldukça zorlu bir süreç. Ayrıca savcı olmak için sahip olmanız gereken kişisel özelliklerin yanı sıra hâkim ve savcı olabilme koşulları, 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nda belirtilmiş durumda.
Hukuk alanında görev alan hakimler, savcılar ve görevliler adli tatil kapsamında görevlerine ara verecek. Adli tatilde, her adliyede nöbetçi mahkemeler ve savcılıklar bulunmaktadır.
Gerekirse 24 saat savcılar çalışabilir. Sabit bir çalışma aralığı hiçbir savcı çalışmaz.
Hakim ve savcılar görevleri nedeniyle verilen e-posta adreslerini sosyal medya kimliği oluştururken kullanamayacak.
Öte yandan, 11/12/2010 tarihli ve 6087 sayılı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu'nun 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (e) bendinde, hakim ve savcıların izin işlemlerinin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreterliğince yürütüleceği belirtilmiştir.
1- Memura doğum yapmasından önce sekiz ve doğum yapmasından sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilmekte, çoğul gebeliklerde (ikiz, üçüz, ...) doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki haftalık bir süre daha ilave edilmektedir.
Savcı sayısı 2020'de 6 bin 863'ken, 2021'de 7 bin 494'e yükseldi. HSK verilerine göre 2021 yılında 631 savcı mesleğe kabul edildi. Bu veriler ışığında 2020 – 2021 yılları arasında mesleğe kabul edilen savcı sayısının hâkim sayısından yüksek olduğu görülmektedir.
Savcı Rütbeleri
Savcılar sırasıyla Cumhuriyet Savcısı, Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve Cumhuriyet Başsavcısı olabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri