Korku: Korku en güçlü duygular arasında yer alır. Evham, endişe, panik gibi duygular da korkudan kaynaklanır.
Dünyanın en güzel, en güçlü ve en karmaşık duygusu. Tabii ki aşktan bahsediyoruz.
Duygu yoğunluğu çoktan aza göre göre hayret, şaşkınlık ve dikkat dağılması olarak sıralanır.
Yüksek duygu dışavurumu duygusal açıdan hastanın hayatına karışma, saldırgan veya eleştirel davranışlar ile tanımlanır. Düşük duygu dışavurumu da, -yüksek duygu dışavurumuna kıyasla- aile bireylerinin daha az pozitif yaklaşım sergilemesi, hastayla daha fazla anlaşmazlık yaşamalarıdır.
Korku duygusu, bizlerin hayatta kalmasını da sağlayan en güçlü duygulardan biridir. Kişi, kendini korkutan ve tehdit eden bir durumla karşılaştığında, kaç ya da savaş mekanizmasını çalıştırır, böylece hayatta kalmaya çabalar.
İlgili 30 soru bulundu
Greenberg, doğuştan getirdiğimiz 7 tane temel duygumuz olduğunu belirtmektedir. Bu 7 temel duygunun amacı bizi hayatta tutmaktır. Bunlar: Korku, üzüntü, öfke, tiksinti, utanç, coşku ve şaşkınlıktır.
Bu çalışmada üzerinde durulacak temel duygu kavramları: öfke, tiksinti, nefret, korku, üzüntü, arzu, aşk, mutluluk ve sevinç biçimindedir.
Tüm Dünya'da ve kültürlerde ortak olan 6 temel duygu vardır. Bunlar; öfke, mutluluk, korku, tiksinme, şaşkınlık ve üzüntü. Bu duyguların gösteriliş biçimi farklı farklı olsa da herkes temel de bu 6 duyguyla doğar.
Evrensel duygular şunlar: Mutluluk, üzüntü, korku, iğrenme, öfke ve şaşkınlık.
Yaradılışımızda birincil olarak 7 temel duygu vardır; öfke, korku, utanç, tiksinti, neşe coşku, üzüntü, şaşkınlık. Birincil duygular rehber niteliğindedir, işaret taşıdır.
Korku, öfke, mutluluk ve üzüntü insanoğlunun 4 temel duygusudur. Hangi konumda, yaşta veya kültürde olursa olsun herkes bu duyguları hisseder.
Olumlu duygular, mutlu olmak, neşeli olmak, takdir edildiğini hissetmek, huzur , kendini güvende hissetmek, gurur duymak, rahatlamak, coşkulu olmak gibi duygulardan oluşmaktadır.
Uymak fiilinden türetilen uysal kelimesi öfkeli ve sinirli sözcükleriyle zıt anlamlıdır.
Bilim insanları, Q-karbonun elmas benzeri karbondan (elmasa benzer özelliklere sahip bir tür amorf karbon) %60 daha sert olduğunu keşfettiler. Deneysel kanıtlar için çalışmalar sürse de Q-karbonun artık elmastan daha sert olduğu konusunda birçok bilim insanı hem fikir.
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurdular: "En güçlü insan; bir şeyden hoşlandığında, hoşlandığı şey onu günaha sevk etmeyen, sinirlendiğinde siniri onu haktan uzaklaştırmayan, yalan ve çirkin bir sözü ağzına almayan ve gücünü kendi hakkından fazlasına tecavüzde sarf etmeyen kimsedir."
Plutchik, duyguları 8 temel kategoriye ayırmıştır: sevinç, güven, korku, şaşkınlık, üzüntü, tiksinme, öfke ve beklenti. Daha sonra bu 8 temel duyguyu, 3'lü seviyelere ayırmıştır. Görseldeki çarkıfeleğin her bir yaprağında, her bir duygunun 3 ayrı seviyesini de görmeniz mümkündür.
Anlam olarak, engellenme, incinme, haksızlık, tehdit altında hissetme karşısında gösterilen kızgınlık, saldırganlık ve hatta şiddet olan öfke, kontrol edilebildiğinde geliştirici olabilecek bir duygudur. Eğitim, farkındalık, sorumluluk ve kişisel alt yapı ile doğru tepki haline getirilebilen bir duygudur.
Bu çalışmanın 27 maddesi şöyledir: hayranlık, tapınma, estetik beğeni, eğlenme, kaygı, korku, beceriksizlik, can sıkıntısı, sakinlik, karışıklık, özlem, iğrenme, empatik acı, büyülenme, kıskançlık, heyecan, korku, dehşet, ilgi, neşe, özlem, romantizm, hüzün, doyum, cinsel istek, sempati ve zafer.
olarak tanımlanır TDK' da. yani teknik olarak bir duygudur. Aşk, beyninde oluşan, hormonal ve biyokimyasal olaylardan ibarettir.
Sahip olduğumuz birincil duygulardan en az 6 temel duygu ya da yedi temel duyguya ulaşılmaktadır. Bunlar arasında; neşe, korku, küçümseme, şaşkınlık, tiksinme, öfke ve üzüntü gibi duygular yer almaktadır. Ayrıca bu temel duygular arasına utanç ve suçluluk duygusunu da eklersek 9 duyguya ulaşılmış olur.
Saf duygu, aşkın ta kendisidir. Saf düşünce, idrakin ta kendisidir. Saf düşünceye yaklaştıkça “idrak”, saf düşünceden uzaklaştıkça “kabul” ortaya çıkar. Saf düşünce, varlık ve vakıaları “her neyse o” haliyle yani eşyayı kendi merkezinde idrak etmeyi mümkün kılar.
Temel duygular arasında sayılan duygulardan pek çoğu da olumsuz duygudur: dehşet, acı, nefret, öfke, tiksinti, neşesizlik, korku, keder, endişe, suçluluk vb.
Ambivalans çok güçlü duyguların bir arada hissedildiği bir duygu durum bozukluğudur. Ambivalans duygusu bir durum, kişi veya bir nesneye karşı ortaya çıkar. Bu duygular herhangi bir noktaya karşı iki zıt duygunun hissedilmesi ile oluşmaktadır.
Duygu, bireyin ruh halinde biyokimyasal ve çevresel etkilerle oluşan karmaşık psikofizyolojik bir değişimdir. Duygular; algılar, psikolojik tepkiler ve bilinci de içeren ve insanın genel psikolojik durumunu koordine eden içsel durumlardır.
Umut veya ümit bir kimsenin kişisel yaşamındaki olay ve durumlarla ilgili olumlu sonuçlar çıkabileceği ihtimaline dair duygusal inancı olarak tanımlanabilir. Türk Dil Kurumu ise umut sözcüğünü "Ummaktan doğan güven duygusu, ümit" veya "Bu duyguyu veren kimse veya şey" olarak tanımlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri