Bu konuda çamaşırların renginden ziyade kumaşının türüne göre davranılmalıdır, yıkanan beyazlar ipek, yün ve diğer hassas kumaşlardan ise devir ayarı düşürülmeli en fazla 600 devirde sıkılmalıdır. Pamuklu ve sentetik beyazlar için ise 800 ve 1000 devirde sıkma işlemi yapılmalıdır.
İpekli bir kumaş olmadığı sürece beyazları 50 veya 60 derecede yıkamak mümkün. Aynı zamanda sentetik, pamuklu ya da yünlü programlardan birini seçmek suretiyle beyazlar rahatlıkla yıkanabilir. Böylece beyazların rengi solmadan rahatlıkla ilk günkü gibi ve tertemiz şekilde kıyafetleri kullanmak mümkün olur.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Beyaz Kıyafetler Daha Sıcak Suya Dayanıklıdır
Beyaz kıyafetler (atlet, iç çamaşırı vb.) genellikle 60-90 derece arasında yıkanır. Bu sıcaklık, beyaz kıyafetlerin daha temiz ve daha beyaz görünmesini sağlar.
Yıkanan çamaşırların fazla suyunu alma işleminin gücünü belirleyen ölçüye devir ismi verilir. Çamaşırların renginden daha çok kumaş türüne göre devir programı ayarlaması yapılmalıdır. Hassas ve ütülemesi zor çamaşırların en fazla 600 devirde, dayanıklı çamaşırlar ise en az 800 en çok 1000 devirde sıkılmalıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Pamuklu ve sentetik beyazlar için ise 800 ve 1000 devirde sıkma işlemi yapılmalıdır.
Etiket üzerinde yıkama talimatı bulunmuyorsa 30 derecede ya da soğuk yıkama programında tişörtünüzü yıkayabilirsiniz. Deterjan tercihinizde beyazlar için ve renkliler için kullanılan ayrı deterjanları tercih edin.
Hassas yapısı bulunmayan beyaz çamaşırların ise kirlerinden iyice kurtulması ve hijyen sağlanması için yüksek ısılarda yıkanması tavsiye ediliyor. Özellikle vücudunuza direkt olarak temas eden iç çamaşır ve havlu gibi beyaz renkli çamaşırlarınızı yıkarken yüksek ısıları tercih edebilirsiniz.
Örneğin 30 ile 40 derecede çoğu kumaşın çekmediğini belirtmek gerek. -Sıcaklık: Sıcaklığın fazla olması da kıyafetlerin çekmesine neden olur. Çekmemesi için el yıkaması önerilebilir. El yıkaması ılık ve de soğuk su ile gerçekleşir.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Karbonat yardımıyla çamaşırlarınızı beyazlatmak için, çamaşırlarınızı çamaşır makinesinde yıkıyorsanız, deterjanın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edin. Ayrıca, çıkmayan bir leke mevcutsa, bir miktar karbonatla limonu karıştırıp lapa hale getirdikten sonra çamaşırların üzerine sürüp, makineye atabilirsiniz.
Sentetik çamaşırlara örnek olarak bluzlar, gömlekler, naylon çoraplar, spor giyim ürünleri, montlar, yağmurluklar gösterilebilir. Sentetik ürünlerinizi “Sentetikler” programında yıkayabilirsiniz.
Çamaşır ve bulaşık makinaları en kayda değer enerji oranını suyu ısıtmak için kullanmakta. Kullanılan enerjinin ortalama yüzde 70'i suyu ısıtmaya harcanmaktadır. Eko programlarda ise suyu 60 derece yerine 40 dereceye çıkarırsınız. Yani suyu ısıtmak için harcanan enerjiden kısarsınız.
İlk olarak giysinizin etiketine bakmanız doğru yolu izlemenizi sağlar. Fakat, genel olarak tüm pamuklu giysiler 30 veya 40 ° C'de yıkanır. 80 ila 95 ° C ise beyaz çamaşırlar için daha uygundur.
Açık renkler ve gri tonlarla birlikte beyazları yıkamamalısınız. Bir büyük yanılgı olan beyazların sıcak suda yıkanmasına son vermelisiniz. Aksine sıcak yerine soğuk su kullanmanız gerekir. Soğuk su, kumaşlara farklı şekilde işler ve beyaz rengi korumanızı sağlar.
*Beyaz çamaşırları yıkadıktan sonra en iyi kurutma yöntemi açık havada ve güneş ışığını dik alan bir alanda asarak kurutmaktır. Kurutma makinesi tercih ederseniz aynı beyazlığı almanız zor olacaktır. Güneş ışığının altında ve açık havada özgürce kuruyan beyaz çamaşırlarınız daha parlak ve beyaz olacaktır.
Beyazların yıkanma derecesi, kumaş türüne göre değişiklik gösterse de ideal sıcaklık 60 derece olarak kabul edilir.
Beyaz çamaşırların yıkanması ise diğer kıyafetlere kıyasla dikkat gerektiren bir işlemdir. Beyazların maksimum 60 derecede yıkanması tavsiye edilmektedir.
30 derece, tişörtler için en ideal ısı derecesinden biridir. Böylece baskıları zarar görmeden temiz tişörtünüze kavuşabilirsiniz.
Çamaşır deterjanı, limon, tuz ve su, ana malzemelerimiz. 2 litre suyu kaynatın. 3 limonun suyunu sıkın. Kaynayan suya 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Limon suyu ve çamaşır deterjanını da ekleyin ve kıyafetinizi yaklaşık 40 dakika bu karışımda bekletin ve sonra yıkayın. 2- Daha da beyaz, çok beyaz!
Yani, bir çamaşır makinesinde giysilerinizi yıkarken, ancak ve ancak makinenin kazanının tamamına 60 derecelik ısı uygularsanız başarılı olabilirsiniz.
Tişörtler: Her kullanımdan sonra. Çoraplar: Her kullanımdan sonra. İç çamaşırları: Her kullanımdan sonra. Sutyenler: 2-3 kullanımdan sonra elde yıkama.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Sık kullanılan: Pamuklular
Bu mod hassas olmayan pamuk ve keten gibi kumaşlardan üretilmiş çamaşırların yıkanması için kullanılmaktadır. Pamuklu yıkama programında yüksek sıcaklıklara çıkabilen çamaşır makinesi, çamaşırlarınızı kapsamlı bir şekilde temizleyecektir.
30 derece ve hassas program genellikle kotlar için idealdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri