Çay için en uygun bardak kuşkusuz camdan üretilen bardaklardır. Porselen ise daha çok kahve içimine uygun olmasına karşın son zamanlarda çay için de kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle 5 çayı diye tabir edilen öğleden sonra içilen çaylar fincanda içilmeye başlanmıştır.
İnce belli bardaklar, ince camdan yapılır ve kesinlikle şeffaftır. Böylece çayın rengini net bir şekilde görmek mümkün olur. İnce belli bardakların şeffaf olması dem ayarını görmeyi de mümkün hale getirir. Bu sayede herkes için farklı dem ayarlarında çaylar hazırlamak mümkün olur.
İnce dudaklı olmalıdır: Seçtiğiniz çay bardağının ince bir dudağı olması, içeceğin bardağın kenarından dilinize daha kolay akabilmesi için çok önemlidir. Kimyasal olarak güvenli olmalıdır: Plastik bardakları önermiyoruz, ancak kullanmanız gerekiyorsa BPA (bisfenol A) içermediğinden emin olun.
Porselen en yalıtkandır çünkü deney yaptığımızda da bir cam bardak ile porselen bardağa sıcak su koyduğumuzda bir süre sonra cam bardak yavaş yavaş soğuyor ama porselende cam haricinde başka yalıtkan maddeler de bulunduğundan daha sıcak kalıyor.
Orta kısmına doğru incelen formu sayesinde işaret ve baş parmaklarla bardağın uç kısmından tutarak içildiğinde, sıcak çay dolu bardak ele temas etmediği için ellerin yanması engellenmekte, aşağıya doğru indikçe incelen yapısı sayesinde de çay hemen soğumamaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Her bir demlik süzen poşetten üç bardak çay elde edebilirsiniz. Çay poşetlerini demliğinizin içerisine koyun, sonrasında her bir demlik süzen poşet için bir çay bardağı kaynar suyu demliğinize ekleyin. Bunun üzerine bir çay bardağı kaynar suyu da ek olarak ilave edin. 15-20 dakika demlemeye bırakın.
Bir tutam çayı soğuk suyun içine atın. Eğer sahte çay ise suyun içerisine attığınız çay sararır ve renk değiştirirse o çay boya veriyordur. İlk dakikada hemen boya vermesi o çayın kalitesiz olduğunu gösterir. Eğer suyun rengi yavaş bir şekilde 15-20 dakikada sarıya dönüyorsa bu çay kaliteli ve boyasız demektir.
İsim olarak cam ve porselen arasındaki fark, camın soda, potas ve kireç karışımı ile kumun eritilmesiyle elde edilen katı, şeffaf bir madde olduğu, porselen ise kaolin ve diğer malzemelerin pişirilmesiyle yapılan sert, beyaz, yarı saydam bir seramik olmasıdır.
Vedat Göral, "Karton bardağın 15 dakika boyunca sıcak sıvıya maruz kalması küçük plastik parçacıkların, zararlı iyonların ve ağır metallerin sıvıya geçmesine neden oluyor. Bu da, vücutta birikerek, ileriki yıllarda sağlık sorunlarına neden olabiliyor" diye konuştu.
Rakı sofrasında belli miktar oturulduktan sonra, ağzı ve zihni temizlemek amaçlı içilen çaya, rakı arası çayı denir. Genelde 3-4 kadeh sonrasında başlanarak, sonrasında ki her kadeh arasına sıkıştırılması durumunda faydalı sonuçları olduğu gözlenmiştir.
Çay Bardağı Ölçüleri (125 ml)
1 çay bardağı 125 ml'dir.
Demlediğiniz çaya 1 tatlı kaşığı şeker eklemek çayın acısını almaya yardımcı olur. Kaynayan suyu çaydanlığın üstüne boşaltarak, çaydanlığın altına içme suyu ekleyin. Orta ateşte çaydanlığın altındaki su kaynayana kadar bekletin ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak çayı demlenmeye bırakın.
En iyisi ve en ideali her zaman cam ambalaj olsa da, plastik ve köpük bardaklar düşünüldüğünde tek kullanımlık bardaklarda şu an için en sağlıklı alternatif kağıt (karton) bardaklar kullanmaktır.
Çayın demlendiğini nasıl anlarız? Altı kaynayıp kısık ateşte demlenmeye bıraktığımız çayın kaynadığını en iyi anlayabileceğimiz yöntem aradan yaklaşık 5 ya da 6 dakika geçtikten sonra çaydanlığın üst kapağını kaldırıp çayın çöküp çökmediğine bakmak. Eğer yüzeyde yüzen çaylar varsa henüz hazır değildir.
İnce belli çay bardaklarının ortasındaki kavis sayesinde alt kısmı görece daha geniş oluyor ve bu sayede avuç içine tam olarak oturuyor. Bu da soğuk havalarda elleri ısıtmaya yarıyor. Ortasındaki ince belli kavis sayesinde ise çay çabuk soğumuyor, alt kısmındaki sıcaklığını daha uzun süre muhafaza edebiliyor.
İdeal çay demleme süresi ortalama 3-4 dakikadır.
Çay yapraklarının şekli: Çayın kalitesi yaprağın kıvrımından da belli olur. En kaliteli çay yaprakları, bükük, kıvrımlı ve parlaktır. Beyaz bir peçeteye döktüğünüz yaprakların rengi koyu boyutları aynı ve kıvrımlı aynı zamanda da renklerinin koyu olması gerekir.
Plastik bardak üretiminde daha az enerji harcanıyor
Ayrıca kâğıt bardakların iç yüzeyleri de içine konulan sıvıyı emmeleri için plastikle kaplanıyor. Kâğıt bardaklar bu yapılarından dolayı ne kâğıt ne de plastik endüstrisi tarafından geri dönüştürülemiyor ve doğrudan atık oluşturuyorlar.
Kısacası zararlı değildir. Poşet çaylarda dikkat edilmesi gereken en önemli husus, poşetin içinde bulunan bitkilerin kalitesi ve üretildiği tesislerdir. Bilinen firmaların poşet çayları analizli ve hijyeniktir. Poşet çay alınırken üretim veya son kullanım tarihi bulunup bulunmadığına da mutlaka dikkat edilmeli.
Porselenin kalitesini anlamak için ışığa tutun. Porselen ne kadar ince ise, o kadar kalitelidir. Ne kadar ince bir porselen ise işçilik o kadar iyi yapılmış demektir. Aynı şekilde, ışıkta arka tarafı rahatlıkla görebildiğiniz porselenler, yarı saydam tabaklar, iyi bir işçiliğe sahip, kaliteli porselenler demektir.
Kırık bildirmek için tıklayınız. Ürünleriniz Hangi Malzemeden Üretilmiştir ? Keramika markalı ürünlerin tamamı stoneware / earthenware olup, kütahya'da faliyet gösteren fabrikamızda üretilmektedir.
Bir diğer fark ise seramik ürünler ışığı geçirmezken, porselen ürünler ışık geçirgenliği özelliğine sahiptirler. Son zamanlarda sağlık açısından ciddi bir sorun olan, seramik tabakların sır yüzeyinde çatlama hem hijyen hem de sağlık açısından oldukça zararlı ve tehlikelidir.
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
Çayın kalitesi verdiği keyfi belirler. Ofiste çay keyfinizi riske atmamak için kaliteli markalardan şaşmamanız gerekir. Çaykur Filiz , Tiryaki , Rize Turist , Doğuş Filiz ve Karadeniz, Doğadan Geleneksel Karadeniz ya da Karali Tiryaki Çay hem kalite hem de standart olarak en iyi ürünlerdir.
Ziraat Mühendisi Osman Baykal, çaydaki boya maddesinin basit bir deneyle ortaya çıkarılacağını belirterek, "Bir bardak soğuk suya bir tutam kuru çay koyuyoruz. Kaliteli çayın hemen suya renk vermemesi gerekiyor. Eğer kuru çay suya temas ettiğinde anında renk vermeye başlıyorsa. Bu çayda boya vardır" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri